Καταρρεει το 41% – Συναγερμός στο επιτελείο Μητσοτακη απο δημοσκοπηση χαστούκι στον πρωθυπουργό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχηρό «χαστούκι» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη η δημοσκόπηση της Metron Analysis, καθώς είναι η πρώτη που αποτυπώνει σημαντική εκλογική φθορά της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα της ηγεμονίας της.

Με έντονο τρόπο αποτυπώνεται αύξηση της δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές επιλογές και ειδικά για τους χειρισμούς της -βλέπε κουκούλωμα- του εγκλήματος στα Τέμπη. Υποχώρηση εμφανίζει και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού και η πρόθεση ψήφου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με την αντιπολίτευση να ενισχύεται.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει ξανά στη δεύτερη θέση. Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας των πολιτών είναι ότι καταγράφεται υποχώρηση σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου.

Επίσης για πρώτη φορά ο «Κανένας» γίνεται ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός!

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση (66%), με το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι να υποχωρεί στο 29%. Στα προβλήματα που θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, κυριαρχούν η ακρίβεια και η οικονομία, ενώ ανεβαίνει και η κρίση των θεσμών στη χώρα.

Metron

Οι τομείς που η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.Καλύτερα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Metron1

Οι τομείς με την αξιολόγηση της κυβέρνησης να έχει τη μεγαλύτερη πτώση είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, οι υποδομές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξωτερική πολιτική και η αμυντική θωράκιση.

Metron2

Κακά τα μαντάτα για την κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, με τις αρνητικές εντυπώσεις να βρίσκονται στο 72% και στο ζήτημα της εγκληματικότητας να έχουν φτάσει το 77%, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 73%.

Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% που βρίσκονταν τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Metron3

Κόλαφος τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θεωρούνταν το «μεγάλο πλεονέκτημα», με τις θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό να υποχωρούν από το 40% στο 34%.

Metron4

Η επιχείρηση «κουκούλωμα» για το έγκλημα των Τεμπών δεν φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς είναι γενικευμένη η αίσθηση πως ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών, όπως πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων.

Metron5

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.

Metron6

Η υποχώρηση των ποσοστών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου με τη ΝΔ να πέφτει στο 24,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%. Άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Metron7

Η αλαζονεία της κυβέρνησης, που εδώ και καιρό νομίζει πως «παίζει» μόνη της και κάνει ότι θέλει, είναι κάτι που θα πληρώσει ακριβά και μάλιστα σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ