Το λάθος του Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

«το 1974 ίσως κάναμε λάθος».

Δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «το 1974 ίσως κάναμε λάθος Αν είχαμε προχωρήσει στο νότο, σήμερα δεν θα υπήρχε βόρεια και νότια Κύπρος. Αλλά η επέμβασή μας έσωσε τους Τουρκοκύπριους από σφαγή».

Ο ένας λέει κάναμε λάθος που δεν το πήραμε όλο, λες και μπορούσε. Ο τουρκικός στρατός το 74 κατά την διάρκεια της βάρβαρης εισβολής, χρησιμοποίησε τα εφτά ανώτατα στελέχη στην στρατιωτική ιεραρχία, Νουρεντίν, Μπεντρεττίν, Ντεμιρέλ, Πολκάτ, Ντουγκέρ, Μπορατά, Ντεμιρμπάγκ, Εβρέν κ.ά. και την αφρόκρεμα του τουρκικού στρατού. Και όμως ντροπιάστηκαν από τους ολιγάριθμους ΕΚ, τις πρώτες μέρες στην ακτή της Κερύνειας θρηνώντας αμέτρητα θύματα, παρά τις υπέρτερες δυνάμεις τους, ενώ η ΕΛΔΥΚ αν και μικρή σε αριθμό πολέμησε ηρωικά και αν οι δυνάμεις των όπλων του ελληνισμού δεν είχαν παραδοθεί, το αποτέλεσμα για τους εισβολείς κάθε άλλο πάρα ευνοϊκό θα ήταν.

Οπότε καλό είναι μια και λέτε (τελείως υποκριτικά) ότι θέλετε καλές σχέσεις τέτοιες ανοησίες να μην λέγονται γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα, όπως και ο έτερος υπαλληλίσκος που τον έχει η Άγκυρα στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, ο Ε.Τατάρ ο οποίος πρέπει να έχει ελλείπει νου για να ξεστομίζει τέτοιες ανοησίες, ότι η Κύπρος «Ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τώρα στην Τουρκία». Δυστυχώς για τον υπάλληλο σας η ιστορία της Ελληνικής Κύπρου χάνεται στα βάθη της προϊστορίας, το ελληνικό όνομα Κύπρος απαντάται τόσο στην Ιλιάδα όσο και την Οδύσσεια. Κατά πρώτον απαντάται στο Λ 21 της Ιλιάδας μαζί με την Κινύρα παράδοση. Επίσης στην Οδύσσεια στους στίχους δ.83, θ 363, ρ 442, και 448. Στη δε Ιλιάδα στους στίχους Ε 330, 422, 458, 768 και 873. Επίσης το όνομα Κύπρις φέρεται ως επίθετο της θεάς Αφροδίτης. Αρχαιότερη επιγραφή με το όνομα Κύπρος ανάγεται στο 459 π.Χ..

Η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση στην Κύπρο βρίσκεται στην Ακροκέραμο την νότια ακτή του νησιού από το 10.000 π.Χ.. Οι Αχαιοί και οι έμποροι από τις Μυκήνες άρχισαν να έρχονται στην Κύπρο γύρω στο 1.400 π.Χ.. Οι Αρχαίοι Έλληνες συνεχίζουν να έρχονται στην Κύπρο σε μαζικά κύματα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. με το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα να έρχεται στο νησί μετά την πτώση των Μυκηνών. Η Κύπρος στην Ελληνική μυθολογία έπαιξε σημαντικό ρόλο μιας και θεωρείται η γενέτειρα της Αφροδίτης και του Άδωνι.

Η Κύπρος αποτελούσε στρατηγικό σημείο για τη Μέση Ανατολή. Κυβερνήθηκε από την Ασσυρία από το 708 π.Χ. για έναν περίπου αιώνα και για ένα μικρό διάστημα από την Αίγυπτο ενώ το 545 π.Χ. πέρασε στους Πέρσες. Το 333 π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Κύπρο, με τη διαίρεση της αυτοκρατορίας του την Ελληνιστική  περίοδος κυβερνήθηκε από τη Δυναστεία των Πτολεμαίων. Τώρα ανθίζουν οι τέχνες και η αρχαία ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγαλύτερο της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο. Ο Κύπριος φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς σε αυτή την περίοδο ίδρυσε την περίφημη Σχολή των Στωικών στην Αθήνα. Ακολουθεί η Ρωμαϊκή περίοδος η οποία διήρκεσε από το 58 π.Χ. έως 330 μ.Χ. Ο Απόστολος Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας επισκέφθηκαν την Πάφο και κατορθώνουν να εκχριστιανίσουν το Ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο, η Κύπρος έτσι γίνεται το πρώτο νησί που αποκτά Χριστιανό ηγέτη. Ακολουθούν οι χρόνοι του Βυζαντίου.

Η Κύπρος γίνεται τμήμα της Ανατολικής αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. Την Βυζαντινή περίοδο ο Ελληνικός πολιτισμός, σε συνδυασμό με τη χριστιανική θρησκεία δημιούργησε μια συμπαγή Ελληνοχριστιανική κοινότητα που διατηρείται μέχρι σήμερα. Όμως ο πλούτος του νησιού και των κατοίκων του προσελκύει πειρατικές επιδρομές, έτσι από το  649 και για περισσότερο από 300 χρόνια δέχτηκε σκληρές πειρατικές επιδρομές από την Ανατολή, με δραματικές συνέπειες. Η επιστροφή στα χέρια του Βυζαντίου γίνεται όταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς με τα λαμπρά στρατιωτικά κατορθώματά του συνέβαλε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δεν ήταν δυνατόν από ένα τέτοιο σπουδαίο νησί να λείψουν οι συνήθεις ύποπτοι Εγγλέζοι, βρίσκουν την ευκαιρία να την κατακτήσουν όταν ο στόλος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου βασιλιά της Αγγλίας προσάραξε στο νησί λόγω θαλασσοταραχής το 1191, αιχμαλωτίζοντας τον τελευταίος Βυζαντινό κυβερνήτη Ισαάκιο Κομνηνό της Κύπρου. Ο Ριχάρδος την πούλα στους Ναΐτες Ιππότες και αργότερα την παραχωρεί στον σύμμαχο του Γκυ των Λουζινιάν.

Την περίοδο που κυβερνούσαν το βασίλειο της Κύπρου οι Γάλλοι των Λουζινιάν, αρκετοί  Έλληνες διορίστηκαν σε ψηλά αξιώματα δημιουργώντας ενώ έγιναν πολλοί γάμοι των Ελλήνων με μέλη του βασιλικού νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ιωάννης Β΄ της Κύπρου που παντρεύτηκε διαδοχικά δυο Ελληνίδες: την Αμαδέα Παλαιολογίνα καθώς και την Ελένη Παλαιολογίνα. Με τον θάνατο του Ιακώβου Β΄ το 1473 η Βενετική Δημοκρατία απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο στο νησί. Οι Βενετοί οχυρώνουν τη Λευκωσία, έκτισαν τα τείχη της και τη μετέτρεψαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Η Κύπρος κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τέλος της ηγεμονίας του Δόγη Πιέτρο Λορεντάν (1570).

Δεν μου λες βρε ρεμπεσκέ φερέφωνο του νεοσουλτάνου είδες πουθενά όλους αυτούς τους αιώνες να υπάρχουν τουρκαλάδες απάνω στο νησί;  Έλληνες, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Άγγλοι, Γάλλοι, Ενετοί και πάντα με βασικό πληθυσμιακό στοιχείο το Ελληνικό. Από τα χρόνια της προϊστορίας μέχρι το 1570 μ,Χ μηδέ κουνούπι οθωμανικό δεν υπήρχε, που τολμάτε και ξεστομιζεται τέτοιες ηλιθιότητες, αλλά δεν φταίτε εσείς φταίνε όλοι αυτοί που σε Ελλάδα και Κύπρο είτε κοιμούνται όρθιοι, είτε επί τούτου προσπαθούν να κοιμίσουν το έθνος μας στο όνομα μιας δήθεν ελληνοτουρκικής (ανύπαρκτης) φιλίας και που αγνοούν επιδεικτικά να κάνουν σύγκριση της εισβολής και κατοχής εδαφών στην Ουκρανία, με την εισβολή και κατοχή εδαφών στην Κυπριακή δημοκρατία.

Πληροφορίες:                                                                                                                                                                                 

 «Οι Αχαιοί έρχονται στην Κύπρο…». Politic. 3 Ιουνίου 2022.                                                                                                                                                                                                                                «Ποιοι είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου;». Cyprus Alive. 3 Ιουνίου 2022.                                                                                                                                                                         https://el.wikipedia.org/wiki/Κύπρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ