Αχίλλειος πτέρνα για το ηγετικό προφίλ του Μητσοτάκη η διαρροή των e-mails των αποδήμων, οι υποκλοπές, η ευρωπαϊκή καταδίκη για το κράτος δικαίου, η ελευθερία του Τύπου και το έγκλημα των Τεμπών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει διαψεύσει, είτε εμμέσως είτε αμέσως, τα σενάρια που τον φέρνουν να ενδιαφέρεται να καταλάβει στο μέλλον μια κορυφαία ευρωπαϊκή θέση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να χτίσει μεθοδικά ένα ευρωπαϊκό ηγετικό προφίλ, προβάλλοντας τον εαυτό του ως έναν σύγχρονο Ευρωπαίο πολιτικό που ηγείται του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος της Ευρώπης.

Από τον Πάνο Σώκο

Μόνο που η προσπάθειά του αυτή μοιάζει με τον μύθο για το Γεφύρι της Αρτας, που λέει πως «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν»! Οσο κι αν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας, εμφανίζοντας τον εαυτό του βασιλικότερο του βασιλέως, όσο κι αν θεωρεί ότι είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο κι αν αναλαμβάνει στο εσωτερικό νομοθετικές πρωτοβουλίες για να «εξισώσουν» τάχα τη χώρα με τη δυτική Ευρώπη, όπως λέει, όσο κι αν περιαυτολογεί για την οικονομική του πολιτική επειδή παίρνει συγχαρητήρια από τον «Economist», η πραγματικότητα δυστυχώς είναι γι’ αυτόν πολύ σκληρή, καθώς κυβερνητικές επιλογές, σκάνδαλα και δραστηριότητες κυβερνητικών στελεχών με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο θολώνουν την… ευρωπαϊκή εικόνα και γκρεμίζουν ό,τι χτίζει για τον εαυτό του! Το κράτος δικαίου, οι υποκλοπές, η ελευθερία του Τύπου, η λειτουργία της δικαιοσύνης, η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το έγκλημα των Τεμπών είναι θέματα που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του Κ. Μητσοτάκη και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά έχουν προκαλέσει και πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο.

Ας αρχίσουμε από το τέλος:

1. Η υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών διευθύνσεων (e-mails) των αποδήμων Ελλήνων από το υπουργείο Εσωτερικών έχει φέρει το κυβερνών κόμμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε πολιτικά δύσκολη θέση. Πρόκειται ουσιαστικά για… υποκλοπή των e-mails, για λογαριασμό της ευρωβουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία και αποπέμφθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ενώ άλλα δύο «γαλάζια» στελέχη αποπέμφθηκαν από τη θέση τους καθώς θεωρήθηκαν συνυπεύθυνα. Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση δεν κλείνει με τις αποπομπές αυτές, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των αποδήμων, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταθέσει αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, τίθεται εν αμφιβόλω και η αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, για την οποία τόσο πολύ υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, και οι αμφιβολίες για το αν είναι αξιόπιστη η εφαρμογή ενός μέτρου διευκόλυνσης των ψηφοφόρων δεν τιμούν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και δεν ακούγονται ευνοϊκά στις Βρυξέλλες.

2. Επιπλέον το σκάνδαλο της υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων έχει ευρωπαϊκό αρνητικό αντίκτυπο για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται ακόμη μία φορά εκτεθειμένη στην Ε.Ε, για υπόθεση υποκλοπής. Και, φυσικά, ο λόγος για το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών (υπουργών, δημοσιογράφων, βουλευτών και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη), το οποίο απασχόλησε επί μακρόν και συνεχίζει να απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ ερευνάται ακόμα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

3. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τη μέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ηταν ένα μεγάλο χτύπημα για την ευρωπαϊκή εικόνα του πρωθυπουργού και γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να το αποδομήσει, χρεώνοντάς το στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ευρωβουλευτές του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για εχθρικό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αναφέρεται στο κατασκοπευτικό λογισμικό και στις τηλεφωνικές υποκλοπές, μιλάει για διαφθορά και χρήση βίας από την Αστυνομία, ενώ καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της Ε.Ε.

4. Λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου το Συμβούλιο της Ευρώπης στην έκθεσή του για την Ελλάδα και την ελευθερία του Τύπου αναφέρεται και πάλι στις υποκλοπές, στις δολοφονίες του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 και του Σωκράτη Γκιόλια το 2010. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι μια αποστολή στην Ελλάδα το 2023 από οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου έκανε σειρά συστάσεων προς τις Αρχές αναφορικά με τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με έρευνες για υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Γίνεται επίσης αναφορά στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010, ενώ επισημαίνεται ότι ουδείς έχει συλληφθεί για
την υπόθεση. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία, στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τον Οκτώβριο του 2023 οι Αρχές κατηγορήθηκαν ότι υπονόμευσαν την έρευνα για την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη και άλλων προσώπων, που είχε αρχίσει από την Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και το
Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε την αναβάθμιση των ερευνών. Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο επικρίσεων στην έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένες συστάσεις στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ισπανία.

5. Ταυτόχρονα, το έγκλημα των Τεμπών αποτελεί κι αυτό μεγάλο θέμα έρευνας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Πρόσφατα η Ευρωπαία εισαγγελέας έκανε έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα, κάτι που θορύβησε την κυβέρνηση. «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια» ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι. Επίσης, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες επιτροπές TRAN και LIBE, μετά την πρόσφατη ομιλία εκεί της Μαρίας Καρυστιανού, που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων. Οι καταγγελίες περί συγκάλυψης, που έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες είναι για την κυβέρνηση ένα μεγάλο πρόβλημα, που σκιάζει πλέον την εικόνα της, όπως και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ