Η Επανάσταση του 1821 και η «σωστή πλευρά της ιστορίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Απόστολου Αποστόλου

IMG 4425

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα.» Είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την 1 Μάρτη του 2022. Υπονοώντας ο κ. Μητσοτάκης ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας ανήκει στους παντοδύναμους του πλανήτη που την γράφουν έτσι όπως εκείνοι θέλουν.

Ο Παρέτο είχε πει πως «η ιστορία είναι το κοιμητήριο των αριστοκρατών», θέλοντας να πει ότι οι αριστοκράτες ουδέποτε βγαίνουν έξω από την κορνίζα της ιστορίας και αυτό γιατί δίνουν με τη σειρά τους σε άλλους τη θέση τους, ως μια αδιάκοπη εναλλαγή των εκλεκτών. Έτσι λοιπόν, κάποιοι αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της ιστορίας ως αλλαγή χωρίς πρόοδο.

Να όμως που Εθνική Επανάσταση του 1821 έρχεται να ανατρέψει όλες τις θεωρίες της «κακής ελπίδος». Δείχνοντας ότι η ιστορία συνεχίζει να εξελίσσεται ανεξάρτητα τι λέει ο πολιτικός κανιβαλισμός με τις νεφελοκοκκυγίες του. O Σαρλ ντε Γκωλ υποστήριζε ότι οι βασικές ιδέες του ιστορικού γίγνεσθαι είναι τρείς. Η αναγνώριση της ανθρώπινης ανισότητας, η αποδοχή της ζωής, και η ιστορική εξέλιξη.

Αν δούμε την Εθνική Επανάσταση του 1821, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, θα κατανοήσουμε ότι δεν χρεώθηκε ποτέ ιδεοληψίες, δεν πιστώθηκε ποτέ νοσηρές ιδεολογίες, ούτε βέβαα πλαστουργήθηκε με διακοσμήσεις και δικαιολογίες που έκρυβαν κάποια δύναμη κατακτητικής υπεροχής. Τους έκαιγε η καθολική ελευθερία, κατανοώντας την ελευθερία τόσο ως λύτρωση από τον κατακτητή, όσο και ως διεύρυνση των σχέσεων της ευθύνης.

Οι σκηνοθέτες της ιστορικής εξέλιξης που χάρασσαν την πορεία του κόσμου έβλεπαν την προσπάθεια των Ελλήνων για ελευθερία ως ανώφελη διεκδίκηση, ως άκαιρη κίνηση, ως χαμένη προοπτική. Ο Ζοζέφ ντε Μαιστρ, πολύ πριν δει το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, (πέθανε το 1821) έλεγε ότι όσο και αν προσπαθούν αυτοί οι υποτελείς της οθωμανικής αυτοκρατορίας να αυτοσκηνοθετήσουν την ελευθερίας τους, τόσο θα βουλιάζουν ακόμη περισσότερο σε υποτέλεια και σε δουλεία.

Και το παράδοξο (για στους ηττημένους που βολεύονται με τις ψευδαισθήσεις τους και με τις υποκρισίες τους, λέγοντας ότι πάντα θα πρέπει να είμαστε στους ιστούς της αράχνης των ισχυρών για να αισθανόμαστε και εμείς ισχυροί, άποψη κ. Μητσοτάκη) είναι ότι η Ελληνική Επανάσταση στο ξέσπασμα της βρήκε τους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών στο συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στο Λάϊμπαχ της Αυστροουγγαρίας (στη σημερινή Λουμπλιάνα της Σλοβενίας) την ώρα δηλαδή που εκείνοι έκλειναν τους δρόμους της ελευθερίας των λαών. Το πρώτο λοιπόν, που έκανε το συνέδριο των ισχυρών στο Λάϊμπαχ ήταν να καταδικάσει την Ελληνική Επανάσταση, χωρίς να αποστείλει στρατό να την καταστείλει και αυτό γιατί ήταν σίγουροι ότι θα ξεψυχούσε γρήγορα και θα κολυμπούσε στο αίμα από τα οθωμανικά μαχαίρια.

Να όμως που η Ελληνική Επανάσταση η οποία εκ πρώτης όψεως δεν ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας (έτσι όπως την κατανοούν σήμερα οι οπαδοί της υπερεθνικής ολιγαρχίας και οι μεσοδρομίτες τοποτηρητές) έδωσε τη θέση, της σωστής κατεύθυνσης της ιστορίας, τονίζοντας ότι ο κόσμος όλος χωράει σε μια λέξη με όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ.

Μήπως όμως είμαστε σήμερα στο λάθος τρένο της ιστορίας; Γιατί τα ιστορικά συμβάντα στο χρόνο μας και πιο συγκεκριμένα στην επιβεβλημένη τους κυκλοφορία μέσα από παπουτσωμένες άγνοιες και λογικές που φαλτσάρουν κάτω από συρταρωτές δικαιολογίες αποτελούν νευρωσικές κοσμογραφίες.

Ας καταλάβουμε ότι η ιστορία δεν είναι μια κυρτή τεθλασμένη, αλλά η καμπύλωση του χωροχρόνου που δεν ξεπεζεύεις ποτέ μαζί της γιατί είναι «κέρδος σε μνήμη/ κέρδος σε ζωή.» (Άρης Δικταίος)

Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ