Προταση για την ενίσχυση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωάννης Κόντος

Ομότιμος Καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΠΑ και πρώην καθηγητής Πληροφορικής του ΟΠΑ

Ως ανεξάρτητος ειδικός της Πληροφορικής και εν συνεχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί προκήρυξης εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ προτείνω τα εξής για την ενίσχυση του αδιάβλητου κάθε εκλογικής διαδικασίας, αποφεύγοντας έτσι να υποτιμάται η χώρα με την εφαρμογή διεθνούς ελέγχου, και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία:

1. Σύσταση Επιτροπής από Έλληνες εμπειρογνώμονες κυρίως καθηγητές Πανεπιστημίου με ειδικότητα Πληροφορικής εκ του πλήθους διεθνώς κύρους που διαθέτει η χώρα μας για την εποπτεία της όλης διαδικασίας επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

2. Προκήρυξη Διαγωνισμού για την Επιλογή της Εταιρίας που θα αναλάβει την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων με την εποπτεία της ως άνω Επιτροπής. Αυτό για τις επικείμενες Ευρωεκλογές πρέπει να γίνει άμεσα πριν είναι αργά και, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει χρόνος, γίνει πάλι ανάθεση για την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς διαγωνισμό που θα αναδείξει ανάδοχο.

3. Στην σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση αναλυτικής δημόσιας ανάρτησης των αποτελεσμάτων ανά τμήμα συγχρόνως με την αποστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών από κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο αμέσως μετά την υπογραφή του σχετικού πρακτικού κάθε εκλογικού τμήματος. Είναι αντιφατικό αποτελέσματα να ανακοινώνονται εγγράφως από το ΥΠΕΣ ανά περιφέρεια και όχι και τα πρωτογενή αποτελέσματα των τμημάτων.

4. Η ανάρτηση των ανά τμήμα αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει σε μορφή Λογιστικού Φύλλου με καταχωρήσεις αποτελεσμάτων κάθε εκλογικού τμήματος, τα οποία βαθμιαία θα αθροίζονται. Το λογιστικό αυτό φύλλο θα πρέπει να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΜΟ (κλειδωμένο «μόνο για ανάγνωση»), αλλά και να είναι ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΙΜΟ σε άλλα υπολογιστικά φύλλα ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ