Πότε θα αρχίσει η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat ότι επίκειται η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ για την εξάλειψη των Κούρδων αυτονομιστών.

Μετά από μια σειρά επισκέψεων και συναντήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ σχετικά με ζητήματα ασφάλειας, πηγές ανέφεραν στην αραβική εφημερίδα ότι προετοιμάζεται ο τουρκικός στρατός για την εισβολή στο βόρειο Ιράκ και για τις αλλαγές που θα συμβούν ως μέρος του «σχεδίου της Άγκυρας» μετά την εκκαθάριση των Κούρδων αυτονομιστών ώστε να υπάρξει δέσμευση για «μηδενικά προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Ιράκ».

Μάλιστα, σημειώνεται ότι θα συνδράμουν με τον τουρκικό στρατό οι φιλοϊρανικές «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ» του Χασντ αλ-Σάαμπι

Η αραβική εφημερίδα, όπως σημειώνουν τουρκικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «Ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι πριν ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν πάει στη Βαγδάτη, το Ιράκ ενημερώθηκε για το σχέδιο της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από το Ιράν για τη νέα κατάσταση σχετικά με του Κούρδους αυτονομιστές του PKK”.

Μια άλλη ιρακινή πηγή είπε ότι «όλα ήταν έτοιμα, συμπεριλαμβανομένης της ώρας μηδέν» όταν ξεκίνησαν οι επίσημες διαβουλεύσεις. Περιγράφοντας το σχέδιο ως «άνευ προηγουμένου» μεταξύ των δύο χωρών, η πηγή πρόσθεσε ότι ο Χασντ αλ-Σάαμπι  θα είναι παρών σε ορισμένες περιοχές για να παράσχει υποστήριξη στον τουρκικό στρατό.

2 114

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετέβη στη Βαγδάτη στις 14 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του

Αναφέρεται μάλιστα ότι η Άγκυρα έχει ετοιμάσει φάκελο που καλύπτει τις χώρες της περιοχής σχετικά με τη μεταπολεμική κατάσταση.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι υπηρεσίες ασφαλείας ετοίμασαν ένα σχέδιο πριν από περίπου πέντε μήνες που περιελάμβανε τις μεταπολεμικές επιλογές της Άγκυρας και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες αλλαγές. «Το Ιράκ και η Συρία είναι μέρος αυτής της εικόνας», είπε ο αξιωματούχος.

«Η επίθεση του τουρκικού στρατού θα ξεκινήσει μετά τη Γάζα»

Ιρακινός διπλωμάτης είπε ότι η πολιτική διάσταση της συμφωνίας ήταν προετοιμασμένη για «συνολικές αλλαγές που αναμένεται να συμβούν μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα».

Τουρκική διπλωματική πηγή απέρριψε τα σχόλια ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Γάζα.

Ωστόσο, πηγές εκτιμούν ότι οι  στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά τον πόλεμο στη Γάζα, τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν στη Βαγδάτη για τη συμφωνία «Ζώνη Ασφάλειας»

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στη Βαγδάτη τον Απρίλιο. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν θα υπογράψει συμφωνία που θα προβλέπει τη δημιουργία κέντρου διοίκησης κοινών επιχειρήσεων και ζώνης ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, η είδηση ​​ανέφερε επίσης ότι προκαλεί περιέργεια για το πώς θα ενεργήσει η ομάδα Χασντ αλ-Σάαμπι , η οποία φέρεται ως «αδελφότητα αίματος» με την τρομοκρατική οργάνωση PKK στον πόλεμό της κατά του ISIS. Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι ο Χασντ αλ-Σάαμπι βοήθησε την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

Πολιτικοί και διπλωματικοί βοηθοί στη Βαγδάτη δήλωσαν στην αραβική εφημερίδα ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο «εκτός αν η Τεχεράνη εμφανίσει μια απροσδόκητη κάρτα σε μια αποφασιστική στιγμή».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ