Η Τουρκία ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό μαχητικών F-16 που θα αγοράσει από τις ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η Τουρκία ενδέχεται να μειώσει τις αγορές της στο πακέτο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει η Milliyet αυτό συζητείται λόγω της ανάπτυξης του δικού της μαχητικού αεροσκάφους Kaan.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, συζητήθηκαν φάκελοι προμηθειών σχετικά με κρίσιμα οπλικά συστήματα που θα γίνουν από τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε και το θέμα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35, 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

Η Τουρκία είχε προαναγγείλει ότι δεν αποδέχεται τους όρους του φακέλου των F-35.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Ρότζερς, το ανώτερο μέλος Άνταμ Σμιθ και τα μέλη Σαλούντ Καρμπαχάλ και Βερόνικα Εσκομπάρ επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία είχε την πρώτη της συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την προηγούμενη μέρα.

Η κρίσιμη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο τα θέματα των στρατιωτικών προμηθειών από τις ΗΠΑ καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Λ. Φλέικ και ο στρατιωτικός ακόλουθος.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν φάκελοι προμηθειών σχετικά με κρίσιμα οπλικά συστήματα που θα γίνουν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τορπιλών, για τις οποίες απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου.

Συνάντηση με τον επικεφαλής της MİT

Ένας από τους σταθμούς επίσκεψης της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν η έδρα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- MİT.

Ο πρόεδρος της MİT, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε χθες με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι πόλεμοι της Ουκρανίας και της Γάζας, η καταπολέμηση του DAESH και του PKK, θέματα σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου.

Επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο

Ο Χουλουσί Ακάρ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Ρότζερς, και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

Ο Ρότζερς είπε ότι επισκέφτηκαν την Τουρκία ως αντιπροσωπεία μετά τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τα F-16:

«Έχουν γίνει οι απαραίτητες συμφωνίες και συμβόλαια. Έχουμε, επίσης, εκφράσει επανειλημμένα τη δυσφορία μας  για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το PKK και το YPG στη Συρία.

«Εκφράσαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε ενάντια στην παρουσία PKK-YPG στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ και κατά της παρουσίας του DAESH και ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί ως δύο σύμμαχοι», είπε.

 Η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής σύμβουλο του Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

 Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Γραφείο Dolmabahçe, αξιολογήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Milliyet

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ