Πλήγμα για τον Ερντογάν – Η αντιπολίτευση στην Τουρκία νίκησε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κυματίζουν σημαίες καθώς πανηγυρίζουν έξω από το κεντρικό κτίριο του δήμου στην Κωνσταντινούπολη μετά τις τοπικές εκλογές σε ολόκληρη την Τουρκία στις 31 Μαρτίου 2024.  AFP

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε την ήττα την Κυριακή στις τοπικές εκλογές της χώρας, λέγοντας ότι η ψηφοφορία ήταν ένα «σημείο καμπής» για το κόμμα του μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από ολόκληρο το έθνος των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων έδειξαν σημαντικές προόδους για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σε βάρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν .

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου της αντιπολίτευσης, διεκδίκησε επανεκλογή σε σχεδόν όλα τα εκλογικά κέντρα, λέγοντας σε ένα πλήθος υποστηρικτών του: «Αύριο είναι μια νέα ανοιξιάτικη μέρα για τη χώρα μας».

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα από την εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο Ερντογάν, 70 ετών, είχε ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη προσωπική εκστρατεία για να κερδίσει ξανά την Κωνσταντινούπολη, την οικονομική δύναμη όπου ήταν κάποτε δήμαρχος. Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η οικονομική κρίση έχουν, ωστόσο, χτυπήσει την εμπιστοσύνη στο κυβερνών κόμμα.

Μεγάλο πλήθος γέμισε την πλατεία έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη κυματίζοντας τουρκικές σημαίες και ανάβοντας δάδες για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα .

Αφού ψήφισε, ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε με χειροκροτήματα και φώναξε «Όλα θα πάνε καλά», ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησε όταν πήρε για πρώτη φορά το δημαρχείο από το AKP το 2019.

Ο 52χρονος θεωρείται όλο και περισσότερο ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος του AKP του Ερντογάν ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2028.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς — επίσης του CHP — κήρυξε τη νίκη μπροστά σε μεγάλα πλήθη υποστηρικτών, δηλώνοντας «οι εκλογές τελείωσαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα».

«Όσοι αγνοήθηκαν έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γιαβάς προηγήθηκε με 58,6 τοις εκατό των ψήφων έναντι 33,5 τοις εκατό για τον αντίπαλό του στο ΑΚΡ, με το 46,4 τοις εκατό ψηφοφόρων στις κάλπες.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν τη νίκη στη Σμύρνη,  την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας , καθώς και στη νότια πόλη της Αττάλειας.

Ορισμένες πόλεις-προπύργια του AKP κινδύνευαν να χαθούν, σύμφωνα με αποτελέσματα.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος του CHP,Οζγκούρ Οζέλ, καθώς προέκυψαν τα αποτελέσματα.

«Θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας».

«Θα σεβαστούμε την απόφαση»

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την εκλογική οπισθοδρόμηση σε ομιλία του στους υποστηρικτές του στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε επιτύχει τα αποτελέσματα που θέλαμε», είπε σε ένα συγκρατημένο πλήθος.

«Θα σεβαστούμε φυσικά την απόφαση του έθνους. Θα αποφύγουμε κάθε αντίδραση, να ενεργήσουμε ενάντια στην εθνική βούληση και να αμφισβητήσουμε τη δύναμη του έθνους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είναι πρόεδρος από το 2014 και κέρδισε νέα θητεία τον Μάιο του περασμένου έτους. Είχε αποκαλέσει την Κωνσταντινούπολη εθνικό «θησαυρό» όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του για την ανακατάληψη της πόλης.

Όμως, ενώ κυριάρχησε στην εκστρατεία, ο προσωπικός του ρόλος δεν βοήθησε να ξεπεραστούν οι εκτεταμένες ανησυχίες για την οικονομία της χώρας.

«Όλοι ανησυχούν για την καθημερινότητα», είπε η 43χρονη κάτοικος Κωνσταντινούπολης Γκιουλέρ Καγιά καθώς ψήφισε.

«Η κρίση καταπίνει τη μεσαία τάξη. Χρειάστηκε να αλλάξουμε όλες μας τις συνήθειες», είπε. «Αν κερδίσει ο Ερντογάν, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα».

Αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διασπαστεί πριν από τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές προέβλεψαν ένα θυελλώδες πολιτικό μέλλον για το AKP και τους συμμάχους του.

Ο Μπερκ Έσεν, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντσί, είπε ότι το CHP είχε πετύχει «τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην καριέρα του Ερντογάν».

«Παρά τους άνισους όρους ανταγωνισμού, οι υποψήφιοι της κυβέρνησης έχουν χάσει ακόμη και σε προπύργια των συντηρητικών. Αυτά είναι τα καλύτερα αποτελέσματα του CHP από τις εκλογές του 1977», ανέφερε ο Έσεν στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναταραχή στα νοτιοανατολικά

«Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», θυμάται ο Ερμάν Μπακιρτζί, δημοσκόπηση της Konda Research and Consultancy, που είπε κάποτε ο Ερντογάν.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με τη χώρα να παρασύρεται από τον πληθωρισμό 67 τοις εκατό και έχοντας δει το νόμισμα της λίρας να διολισθαίνει από 19 σε ένα δολάριο σε 32 προς ένα δολάριο σε ένα χρόνο.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουρδική, με έναν νεκρό και 12 τραυματίες, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM είπε ότι εντόπισε παρατυπίες «σε όλες σχεδόν τις κουρδικές επαρχίες», ιδίως μέσω ύποπτων υποθέσεων ψηφοφορίας μέσω πληρεξουσίου.

Σε παρατηρητές από τη Γαλλία απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε εκλογικό τμήμα στην περιοχή, σύμφωνα με την ένωση δικηγόρων MLSA.

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για δημάρχους σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, καθώς και μέλη επαρχιακών συμβουλίων και άλλους τοπικούς αξιωματούχους.

AFP

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ