Καμπανάκι κινδύνου για την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι κινδύνου «χτυπά» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, σχετικά με την επέλαση της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία 24ωρα στη χώρα.

Όπως εξηγεί, τα μικρού μεγέθους αιωρούμενα σωματίδια, οι ρύποι, περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών. «Όταν φτάσουν στα δυόμιση μικρόμετρα περνούν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο ότι γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες, αλλά και τον ευπαθή πληθυσμό, δημιουργεί διάφορα προβλήματα», επεσήμανε, ενώ σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις που έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια και ιδίως η αφρικανική σκόνη, που αυτή την εποχή έχει κάνει την εμφάνισή της, στα άτομα με αλλεργία τόνισε ότι τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

«Γιατί εκτός από τους ρύπους έχουμε και τα αλλεργιογόνα. Πάνω στη γύρη του αλλεργιογόνου ενσωματώνονται και οι ρύποι με αποτέλεσμα γίνονται πιο διεισδυτικά και πιο επιθετικά, οπότε έχουμε εντονότερη συμπτωματολογία και σε εύρος και σε βαθμό σοβαρότητας», σημείωσε σχετικά.

«Έχουμε μια πρώιμη άνοιξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Σύμφωνα με την ειδικό η ένταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης είναι επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής κάτι που επηρεάζει και την ανθοφορία των φυτών. «Έχουμε μια πρώιμη άνοιξη, η οποία δεν ξέρω τι χρονικό διάστημα θα διαρκέσει, αν όντως θα έχουμε κανονικούς μήνες άνοιξης», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας:

«Υπάρχουν ερευνητικά μοντέλα που μιλούν για το τι θα επέλθει με αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι αλλεργικοί να επισκεφτούν τον αλλεργιολόγο τους, να πάρουν τις θεραπείες τους. Μπορεί να γίνει κάποια κρίση άσθματος και να έχουν επίταση των συμπτωμάτων τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ