Ο δημιουργός των τουρκικών drones, γαμπρός του Ερντογάν, θα είναι υποψήφιος πρόεδρος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ενδεχόμενο του γνωστού Τούρκου μηχανικού Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, σχολίασε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στις στέπες της Ουκρανίας και το Αζερμπαϊτζάν τα χρησιμοποίησε εναντίον των αρμενικών δυνάμεων το 2020. Στη Λιβύη, βοήθησαν να αποτραπεί μια επίθεση που εξαπέλυσε ένας πολέμαρχος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Αυτό το αεροσκάφος έκανε τον μηχανικό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, 42 ετών, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δημοφιλή ήρωα για την ανάδειξη της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή και ίσως αυτός να είναι ο επόμενος ηγέτης της, σύμφωνα με την έκθεση της Wall Street Journal.

1 21

Ο Μπαϊρακτάρ εμφανίζεται συχνά φορώντας ένα μπουφάν ιπτάμενου πιλότου. Είναι νυμφευμένος με μια από τις κόρες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θαυμαστές μαζεύονται γύρω του όπου κι αν πάει.

Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ως ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα της χώρας. Τώρα οι υποστηρικτές του τον προωθούν για να διαδεχθεί τον πεθερό του στην προεδρία της χώρας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά δεν θα το αποκλείσει εάν ο Ερντογάν του ζητήσει να κατέβει στις μελλοντικές εκλογές. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Al-Hurra TV.

«Ίσως θα πω ναι, αλλά θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις», λέει καθώς κάθεται σε έναν δερμάτινο καναπέ και καπνίζει ένα τσιγάρο στην αίθουσα εκπαίδευσης πιλότων σε μια στρατιωτική βάση στη Σμύρνη στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η συζήτηση διεξάγεται τώρα για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ερντογάν, αφού ο πρόεδρος είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τοπικές εκλογές στη χώρα στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Ο Τούρκος ηγέτης θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει γνώμη, αλλά στενοί παρατηρητές της τουρκικής πολιτικής λένε ότι η κούρσα για να τον διαδεχθεί έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Μπουράκ Καντιρτζάν, καθηγητής στρατηγικής στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ και ειδικός στην τουρκική πολιτική, είπε ότι όλα τα σημάδια δείχνουν προς το Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από οικογένεια μηχανικών και ο πατέρας του, Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, γνώριζε τον Ερντογάν από τότε που μεγάλωσαν στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Έμειναν σε επαφή όταν ίδρυσε την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τη δεκαετία του 1990.

Ο νεαρός Μπαϊρακτάρ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νιότης του στο οικογενειακό εργοστάσιο, κατασκευάζοντας τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και αυτά τα αεροπλάνα έγιναν το επίκεντρο των σπουδών του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, περίπου την ίδια εποχή που εκτοξεύτηκαν τα αμερικανικά αεροπλάνα «Predator». Η κατασκευή κάνει αποφασιστική διαφορά στα πεδία των μαχών του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Από εκεί, προχώρησε στην πιλοτική χρήση του δικού του πρωτοτύπου drone στο οικογενειακό εργοστάσιο, σε μια εποχή που η Τουρκία εργαζόταν για την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης εγχώριας βιομηχανίας όπλων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις διακοπές του εφοδιασμού από δυτικούς παραγωγούς.

Ο πατέρας του Μπαϊρακτάρ είδε ότι τα έργα του γιου του μπορούσαν να έχουν στρατιωτική αξία και τον βοήθησε να τα δοκιμάσει με τον τουρκικό στρατό.

Στελέχη και μηχανικοί της εταιρείας πιστώνουν στον Μπαϊρακτάρ ότι βοήθησε στην επίβλεψη των πρώτων δοκιμαστικών πτήσεων του πρώτου drone, το οποίο ονόμασαν «Mini UAV».

Πλάνα ντοκιμαντέρ από το 2003 έδειξαν τον Μπαϊρακτάρ να εξηγεί τη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματικών. Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε τίτλο «Ελιγμοί προσγείωσης για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα».

Το 2014, ο Μπαϊρακτάρ παρουσίασε ένα πρωτότυπο ενός μεγαλύτερου drone ικανού να μεταφέρει όπλα που ονομάζεται TB2.

Μπορεί να μην ήταν τόσο προηγμένο όσο οι αντίστοιχοι αμερικανικής κατασκευής, αλλά ο Μπαϊρακτάρ κατάφερε να κατασκευάσει αξιόπιστα drones που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την αεράμυνα πετώντας χαμηλά και αργά.

Το TB2 θεωρείται πλέον από πολλούς στη βιομηχανία ως το «Καλάσνικοφ των drones» σε σχέση με το εμβληματικό ρωσικό τουφέκι που παρέμεινε σύμβολο των προσωπικών όπλων του πεζικού.

Μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές πέρυσι, τα drones Bayraktar είχαν γίνει ουσιαστικό μέρος της επωνυμίας του Ερντογάν, που τονίστηκε ως σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και των φιλοδοξιών της Τουρκίας για παγκόσμια επιρροή.

Ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε μια προεκλογική αφίσα φορώντας ένα μπουφάν παρόμοιο με του νεαρού Μπαϊρακτάρ και ο Μπαϊρακτάρ έκτοτε απηχεί κάποια από την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν.

Ο Μπαϊρακτάρ και ο αδερφός του Χαλούκ, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar μετά τον θάνατο του πατέρα τους το 2021, συγκαταλέγονται στον στενό κύκλο συμβούλων του Ερντογάν και έχουν αναλάβει σημαντικότερους ρόλους στην εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα καταλήγει στο ρεπορτάζ της ότι κανένας από τους γιους του Ερντογάν δεν έχει βιογραφικό επιτευγμάτων παρόμοιο με τον Μπαϊρακτάρ, του οποίου οι θαυμαστές βλέπουν την επιτυχία του ως σημάδι ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ