Ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχίες για τις βλέψεις του Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συζήτησαν τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, «η οποία θα αποφέρει οικονομικό όφελος σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα, μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι επιθετικές ενέργειες και η ρητορική και από τις δύο πλευρές θα υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρήνη.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται στη Δύση για την πρόθεση του Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία είναι εντελώς αβάσιμες, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ σημείωσε ότι οι συζητήσεις που έγιναν από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Βερολίνο για το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι επωφελείς για την προώθηση της διαδικασίας και τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων.

2 15

 Τόνισε τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν στη δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση της Πράγας το 2022 και στη δήλωση του Αλμάτι.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε και στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας ότι το Αζερμπαϊτζάν αμφιβάλλει για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και σημείωσε ότι λέει «ψέματα».

Σύμφωνα με την έκθεση της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν, ο Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στις ανησυχίες της συνάντησης του πρωθυπουργού της Αρμενίας, του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 5 Απριλίου, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε ότι δεν στρέφεται κατά του Αζερμπαϊτζάν.

3 9

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε ότι παρά τις βάσιμες ανησυχίες του Μπακού, η άρνηση αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης για τις 5 Απριλίου θα επιδεινώσει την ένταση στον Νότιο Καύκασο και θα δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές αντί να εδραιώσει την ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης να απελευθερωθούν οι άδικα συλληφθέντες Αρμένιοι, σύμφωνα με το μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ