Απάτη με κονδύλια της ΕΕ – ​​Συνελήφθησαν 22 άτομα και δεσμεύτηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκή έρευνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είκοσι δύο άτομα συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα και βίλες στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας για απάτη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ που επηρεάζει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η ιταλική αστυνομία, αναφέρει το AFP και το DPA.

Δεκάδες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Οκτώ από τους συλληφθέντες τέθηκαν σε προληπτική κράτηση και οι άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε έναν από αυτούς, λογιστή, απαγορεύτηκε η άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, ανέφερε η EPPO.

Η στοχευόμενη οργάνωση φέρεται να ενορχηστρώνει, μεταξύ 2021 και 2023, μια απάτη με στόχο την εκτροπή κεφαλαίων που προορίζονται για την Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την Covid.

Οι ύποπτοι φέρεται να ζήτησαν να λάβουν επιδοτήσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν πλασματικές.

Είχαν βοηθηθεί από λογιστές, παρόχους υπηρεσιών και συμβολαιογράφους και είναι ύποπτοι ότι μετέφεραν τα χρήματα που έλαβαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Στην Ιταλία, η οικονομική υπηρεσία στη Βενετία πάγωσε περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, με βάση δικαστική απόφαση.

Αυτά περιλαμβάνουν πολυτελή διαμερίσματα και βίλες, σημαντικά ποσά σε κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, κοσμήματα Cartier, χρυσό και πολυτελή αυτοκίνητα, ειδικά Lamborghini Urus, Porsche Panamera και Audi Q8, σύμφωνα με την Ενετική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή.

Περίπου 150 αστυνομικοί, βοηθούμενοι από σκύλους ανιχνευτές, συμμετείχαν στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ιταλικές περιοχές.

Το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από κοινό δάνειο. Η Ιταλία είναι ο σημαντικότερος δικαιούχος, με το PNRR της να ανέρχεται σε 194,4 δισ. ευρώ (71,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 122,6 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Η EPPO με έδρα το Λουξεμβούργο είναι ένα ανεξάρτητο όργανο επιφορτισμένο με τη διερεύνηση, τη δίωξη και τη δίωξη εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ