Ισραήλ: Πόσο επικίνδυνες είναι οι παρεμβολές στο GPS λόγω του φόβου επίθεσης από το Ιράν;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εσκεμμένη διακοπή του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού (GPS) από το Ισραήλ στο εσωτερικό της χώρας έχει οδηγήσει σε χάος στις υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτό για τους πολίτες, καθώς πολλές ισραηλινές περιοχές φαίνεται να βρίσκονται στην Αίγυπτο και τις γύρω χώρες, σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ εμπόδισε τα συστήματα πλοήγησης για να «εξουδετερώσει τις απειλές», ειδικά κατά την προετοιμασία για πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν ή τους πράκτορες του στην περιοχή.

Αυτή η σύγχυση υπάρχει από το ξέσπασμα του πολέμου σε ορισμένες περιοχές, αλλά πρόσφατα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το Τελ Αβίβ και τα περισσότερα μέρη του Ισραήλ.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ εισήλθε σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής , προετοιμάζοντας μια πιθανή επίθεση αντιποίνων μετά τη δολοφονία ηγετών της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η αναταραχή έρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ενός Ιρανού στρατηγού που αποδίδεται στο Ισραήλ, το οποίο η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να εκδικηθεί.

Ωστόσο, αυτές οι αναταραχές φαίνεται να αποτελούν επέκταση της συνεχιζόμενης διακοπής του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού ( GPS ) στο βορρά εν μέσω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή αυτή.

2 24

Εδώ και μήνες, οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ υποφέρουν από τη σκόπιμη διακοπή του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Εντοπισμού (GPS) που πραγματοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο των μαχών στην περιοχή.

Όμως σήμερα το πρωί φαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες παρεμβολής έχουν επεκταθεί πλέον στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν παραπονεθεί την τελευταία περίοδο ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης για τοποθεσίες που εισάγουν μέσω GPS στα αυτοκίνητά τους ή όταν στέλνουν τις τοποθεσίες τους μέσω WhatsApp εμφανίζονται στην Αίγυπτο ή τον Λίβανο.

Οι οδηγοί στην Beersheba, καθώς και οι χρήστες εφαρμογών που βασίζονται σε GPS, εξεπλάγησαν την Πέμπτη όταν βρέθηκαν σε μια από τις «γειτονιές του Καΐρου».

Ένα άτομο είπε ότι σκόπευε να πάει στο Neve Zeev στο Negev, αλλά βρήκε το GPS να τον κατευθύνει στην πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτό έγινε υπό το φως των φόβων για μια ιρανική αντίδραση κατά του Ισραήλ σχετικά με την εκκαθάριση ανώτερων αξιωματούχων και τις απειλές που εξέδωσε πρόσφατα η Τεχεράνη.

Σημειώνουν ότι λόγω αυτού του ακραίου φόβου, σημειώθηκαν σοβαρές διαταραχές στα συστήματα πλοήγησης GPS στο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι για πρώτη φορά είχε συμβεί μια δυσλειτουργία αυτού του είδους σε συστήματα GPS στην Beersheba και σε άλλους οικισμούς στο Negev.

Δεν είναι σαφές πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η παρέμβαση για τις χώρες που περιβάλλουν το Ισραήλ, στις οποίες αυτά τα μέρη φαίνεται να γίνονται στόχος πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν, όπως η πολιτοφυλακή Χούθι, η οποία εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Στρατιωτική χρήση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rand Corporation, μιας ερευνητικής εταιρείας ασφάλειας και άμυνας, οι στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τα σήματα GPS με διάφορους τρόπους.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα τοποθεσίας για να κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πολεμικών πλοίων ή στην πλοήγηση αεροσκαφών.

Ωστόσο, η πιο απειλητική χρήση των αναχαιτισμένων σημάτων GPS θα ήταν πιθανότατα η αύξηση της ακρίβειας των πυρομαχικών που εκτοξεύονται από αέρα ή των βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Για παράδειγμα, ο διαβόητα ανακριβής πύραυλος Scud είναι ένα οπλικό σύστημα που θα μπορούσε να γίνει πιο θανατηφόρος μέσω της εισαγωγής της τεχνολογίας Global Positioning System (GPS).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RAND, η προσθήκη βασικής καθοδήγησης GPS σε ένα παράγωγο Scud ή έκδοση του πυραύλου No Dong 1 της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική ακρίβεια του πυραύλου κατά είκοσι έως είκοσι πέντε τοις εκατό.

Η RAND βλέπει το GPS ως παράγοντα που διευκολύνει την καθοδήγηση πυραύλων.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ