Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Μολδαβίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα προμηθεύσει ένα παθητικό ραντάρ στην τσεχική εταιρεία ERA για να επεκτείνει τις δυνατότητες εναέριας επιτήρησης της Μολδαβία, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Το Εσθονικό Αμυντικό Επενδυτικό Κέντρο (ECDI), ως εκτελεστής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF), υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας και την τσεχική αμυντική εταιρεία ERA για την προμήθεια παθητικών συστημάτων ραντάρ. Έτσι, οι δυνατότητες αεράμυνας και εναέριας επιτήρησης της Μολδαβίας θα βελτιωθούν σημαντικά.

Το σύστημα ραντάρ αγοράζεται για τη Μολδαβία ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του αμυντικού τομέα της Μολδαβίας.

Τονίζεται ότι το εν λόγω ραντάρ θα είναι VERA-NG που αναπτύχθηκε από την τσέχικη αμυντική εταιρεία ERA. Το VERA-NG είναι ένα ραντάρ παθητικής εναέριας έρευνας με εμβέλεια άνω των 400 χιλιομέτρων.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ραντάρ, το VERA-NG δεν εκπέμπει εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων και, χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, δεν μπορεί να ανιχνευθεί. Το VERA-NG ανιχνεύει ραδιοφωνικές εκπομπές από πλατφόρμες-στόχους.

2 57

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης από το 2021 και έχει διαθέσει 128 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα. Το πρώτο πακέτο στήριξης διατέθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιήθηκε από το Λιθουανικό Κέντρο Διαχείρισης Έργων.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται στον κυβερνοχώρο από το ECDI και την Ακαδημία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-GA).

Πέρυσι εγκρίθηκε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υλοποιήθηκε από το ECDI και το e-GA. Το τελευταίο μέτρο βοήθειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας εγκρίθηκε στις 4 Απριλίου 2024, συνολικού ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ