Η Σερβία, παραδοσιακά «μικρός αδελφός» της Ρωσίας θα αγοράσει γαλλικά μαχητικά Rafale;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σερβία, παραδοσιακά ο «μικρός αδερφός» της Ρωσίας στα Βαλκάνια, κλείνει σε συμφωνία με τη Γαλλία για περισσότερα από δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική στρατιωτικών προμηθειών της, γράφει η αμερικανική «The National Interest», σύμφωνα με σερβικό δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιστς για την επερχόμενη συμφωνία, η οποία ενδεχομένως περιλαμβάνει 12 αεροσκάφη για περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζει τη διαφοροποιημένη θέση της Σερβίας μεταξύ της σλαβικής, ορθόδοξης εταιρικής σχέσης της με τη Ρωσία και της σταδιακής ευθυγράμμισης με τα δυτικά στρατιωτικά πρότυπα, γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος του Μίτσιγκαν, Peter Suciu.

2 64

Παρά την προσφορά της στην ΕΕ και τη στρατιωτική της ουδετερότητα, η κληρονομιά της Σερβίας στο στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής εποχής εξελίσσεται και οι πρόσφατες εξαγορές από δυτικούς και κινέζους προμηθευτές δείχνουν ευρύτερη αμυντική διαφοροποίηση.

Η Σερβία εξακολουθεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια – μια συμμαχία υφασμένη στη σλαβική ταυτότητα των δύο χωρών και την ορθόδοξη πίστη.

Νωρίτερα φέτος, η Σερβία ασχολήθηκε ακόμη και με αντιπολεμικούς Ρώσους που ζουν στη χώρα.

Ωστόσο, παρόλο που είναι το «μικρό αδερφάκι» της Ρωσίας στα Βαλκάνια, η Σερβία πλησιάζει όλο και περισσότερο στην εξασφάλιση συμφωνίας για την αγορά περισσότερων από δέκα μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale από τη Γαλλία.

«Μου φαίνεται ότι έχουμε καταλήξει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες όσον αφορά την αγορά του Rafale και αναμένω ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν εντός δύο μηνών παρουσία του Γάλλου προέδρου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας σε πολλά επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις 9 Απριλίου κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών που μπορεί να αποκτήσει το Βελιγράδι δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε η τιμή.

Ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε το 2023 ότι η Σερβία αναζητά 12 μαχητικά Rafale για περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό θα περιλαμβάνει 10 μονοθέσια και δύο διθέσια μαχητικά, ενώ το πακέτο όπλων θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει MICA και πυραύλους αέρος-αέρος πέραν της οπτικής εμβέλειας, μαζί με έναν προσομοιωτή πτήσης για το αεροσκάφος και μια πολυετή ολοκληρωμένη επιμελητεία πακέτο υποστήριξης.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το «The National Interest», το Dassault Rafale αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γαλλικής στρατιωτικής αεροπορίας από το 2001.

Είναι η επιτομή της ευελιξίας και της προηγμένης τεχνολογίας στον τομέα των πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

Με έναν στόλο 234 στη Γαλλία και πρόσθετες μονάδες κατόπιν παραγγελίας, το παγκόσμιο αποτύπωμα της Rafale έχει επίσης επεκταθεί χάρη στις παραγγελίες εξαγωγών από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ινδία και το Κατάρ.

Η Σερβία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Βαλκάνια και εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης, ιδιαίτερα στο δικινητήριο μαχητικό Mikoyan MiG-29 και το επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-35.

Το Βελιγράδι χρησιμοποιεί επίσης ρωσικά άρματα μάχης και εκτοξευτές πυραύλων, αλλά έχει επίσης υιοθετήσει κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Βούτσιτς προσπάθησε να επεκτείνει τη συνεργασία με την Airbus και την Thales. Η Σερβία αγόρασε ένα ελικόπτερο Airbus H125M για τον στρατό και την αστυνομία της, καθώς και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-295.

Η Σερβία παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη

Διατηρεί τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, αλλά έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι προσαρμοσμένο για εκείνα τα έθνη που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη διατλαντική συμμαχία.

Ο Βούτσιτς έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του θα αναζητήσει άλλους προμηθευτές όπλων μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο σερβικός στρατός διαμορφώνεται όλο και περισσότερο σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και οι επίγειες δυνάμεις του έχουν συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι επικριτές του δυτικού εξοπλισμού της Σερβίας προειδοποιούν ότι η πώληση εξελιγμένων γαλλικών αεροσκαφών θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Βούτσιτς να επέμβει στρατιωτικά στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.

Η πρώην σερβική επαρχία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, αλλά η Σερβία δεν την αναγνωρίζει.

Ο λαϊκιστής ηγέτης των Σέρβων έχει εκδώσει αρκετές κρυφές απειλές τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το Associated Press.

Danas

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ