Μαύρο ρεκόρ σε Εργατικά δυστυχήματα: Ανατριχιάζουν μαρτυρίες συγγενών νεκρών εργαζόμενων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργατικά δυστυχήματα: 12 εργαζόμενοι νεκροί σε 23 μέρες – 31 από τις αρχές του 2024 που διαδέχεται το θλιβερό ρεκόρ με 179 χαμένες ζωές του 2023. Στα 179 ανήλθαν τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2023, καταγράφοντας δραματική αύξηση μέσα σε ένα έτος, σε σχέση με τα 104 που είχαν προκύψει ένα χρόνο νωρίτερα το 2021 και όπως φαίνεται λόγω της απουσίας επιθεώρησης εργασίας το 2024 έχει ξεκινήσει με κακούς οιωνούς.

2023: Ενας νεκρός εργαζόμενος κάθε δυο μέρες!

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε για το προηγούμενο έτος στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα… Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν κάθε δύο μέρες, καθόλη την περσινή χρονιά.

Τα στοιχεία δείχνουν εξίσου μεγάλη αύξηση και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287 ένα χρόνο αργότερα.

Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών.

Πλείστες ήταν οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι μη εκπαιδευμένοι ή απλοί βοηθοί χειριστών εργάστηκαν σε γερανούς με τραγικές επιπτώσεις για εκείνους ή για συναδέλφους τους.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ* Ανδρέας Στοϊμενίδης στο Kontra News 21:30

*ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τραγική η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 έχασαν τη ζωή τους 179 εργαζόμενοι, ενώ το 2022 είχαν σκοτωθεί 104 εργαζόμενοι.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.

Σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. Ακριβέστερα, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41, δύο χρονιές όπου υπήρχε και το πρόβλημα της πανδημίας, που επέφερε διαδοχικά lockdown, άρα περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης. Βέβαια, ακόμα και αν ανατρέξουμε στο 2019, πάλι τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.

Στη συνέντευξη τύπου, όπου δόθηκαν τα στοιχεία, συμμετείχαν και συγγενείς νεκρών εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν σε αρκετές περιπτώσεις την αναλγησία από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά και την ανοχή της Πολιτείας, ακόμα και αυτής της Δικαιοσύνης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ