Διχασμός στο Ιράν για την απάντηση προς το Ισραήλ- Τι παίζεται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διχασμός επικρατεί στη συνολική ηγεσία της Τεχεράνης ως προς την απάντηση στο Ισραήλ για την επίθεσή του στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας και το θάνατο σημαντικών διπλωματικών του μελών.

Αυτό που συζητείται είναι πως θα γίνει επίθεση στο ισραηλινό κράτος. Οι επικρατούσες προτάσεις είναι ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά όχι από το δικό του έδαφος, πιθανότατα από τις δυνάμεις Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Γιατί όπως διευκρινίζεται, οποιοδήποτε χτύπημα σε στόχους στο Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί απευθείας από το Ιράν, θα οδηγήσει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, μια εξέλιξη που ενέχει φόβους για το κυβερνών καθεστώς στην Τεχεράνη.

1 121

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισραηλινή 9tv «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποθέτουν ότι το Ιράν θα εξαπολύσει άμεσες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος και επίσης θα επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους στην περιοχή. Αυτό ανέφερε το κανάλι CNN με αναφορά σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους που γνωρίζουν τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αυτούς, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είδαν την κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ μέσα στο Ιράν.

Σύμφωνα με πηγές του CNN, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από το έδαφός του ως μέρος μιας αρχικής επίθεσης ή προσπαθεί να αποτρέψει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από μια πιθανή αντεπίθεση.

Ο γνωστός Ιρανός αντικαθεστωτικός πολιτικός επιστήμονας Ρεζά Ταλαμπί, που ζει εκτός Ιράν, σε συνέντευξή του σχολίασε την υπόσχεση της Τεχεράνης να απαντήσει στο Ισραήλ για την επίθεση του Ισραήλ στη διπλωματική αποστολή στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον Ταλαμπί, υπάρχει διαφωνία στην κορυφή της ιρανικής κυβέρνησης, καθώς και στον στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας του IRGC και μεταξύ των ανώτερων κληρικών για το πώς ακριβώς να απαντήσουν στο Ισραήλ.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να μην απαντήσει στο Ισραήλ, γιατί θα χάσει την αξιοπιστία της εντός της χώρας και στον κόσμο», πιστεύει ο Ταλαμπί.

 «Στις δομές εξουσίας του Ιράν, υπάρχουν υποστηρικτές τόσο της εκτόξευσης μιας μαζικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους στη «σιωνιστική οντότητα», όσο και εκείνοι που προτείνουν να περιοριστούμε σε μια μικρή επίθεση μέσω αντιπροσώπου στον Λίβανο.

Έτσι, ένας από τους κορυφαίους διοικητές του IRGC, έχοντας ακούσει στο τέμενος πριν από την προσευχή της Παρασκευής τις εκκλήσεις των ριζοσπαστών να συντρίψουν το Ισραήλ, απάντησε:

 «Τότε να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι την επόμενη προσευχή της Παρασκευής θα πέσουν ρουκέτες στα κεφάλια σας. . Το θέλεις αυτό;».

Σύμφωνα με τον Ταλαμπί, η Τεχεράνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί παρά να απαντήσει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, το Ιράν βρέθηκε σε ακόμη πιο δυσάρεστη κατάσταση από ό,τι αφού υποσχέθηκε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την εκκαθάριση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Με εξαίρεση τους φανατικούς στις δυνάμεις ασφαλείας και τον κλήρο, η ανώτατη ηγεσία του Ιράν καταλαβαίνει πολύ καλά: μια μαζική επίθεση στο Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το καθεστώς», τόνισε ο Ταλαμπί.

«Το Ιράν γνωρίζει ότι δεν έχει επαρκές στρατιωτικό δυναμικό για να αντισταθεί στο Ισραήλ σε έναν πόλεμο, το οποίο, επιπλέον, θα λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, στόχοι των ισραηλινών χτυπημάτων θα είναι οπωσδήποτε οι λαμβάνοντες εκπρόσωποι των ανώτατων αρχών του Ιράν. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η αρχή της προσωπικής ευθύνης διακηρύχθηκε κάποτε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι αγιατολάχ υποσχέθηκαν «τρομερή εκδίκηση» για την εκκαθάριση του Σουλεϊμανί τον Ιανουάριο του 2020.

3 26

Όπως ανέφερε τότε το CNN, 40 λεπτά πριν από τις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις, το Ιράν έστειλε προφορική προειδοποίηση στις ιρακινές αρχές για την ώρα της επίθεσης.

Μετά από αυτό, το Ιράκ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επικείμενη επίθεση.

Δηλαδή, το Ιράν έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να διασφαλίσει ότι ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του «χτύπημα αντιποίνων».

 Αλλά επειδή είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία με τον Νετανιάχου, η εντολή από την Τεχεράνη να πυροβολήσει το Ισραήλ θα λάβει η ηγεσία της Χεζμπολάχ, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για αυτήν και τους Λιβανέζους».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το Ιράν θα κάνει αυτό που κάνει συνέχεια. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα χέρια κάποιου άλλου για να βγάλετε κάστανα από τη φωτιά. Ναι, οι Ιρανοί κατάφεραν να παραδώσουν αρκετούς πυραύλους στη Δυτική Όχθη και στους αντιπροσώπους τους στο Ιράκ. Αλλά, νομίζω, το πιο ρεαλιστικό χτύπημα φαίνεται να είναι από τη Χεζμπολάχ, που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο του Ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο και την ήττα της Χεζμπολάχ. Με μια λέξη, είτε το Ιράν απαντήσει στο χτύπημα του Ισραήλ είτε δεν απαντήσει, χάνει σε κάθε περίπτωση».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ