Επωφελής για την Τουρκία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Φινλανδία εγγράφηκε ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023. Η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας έγινε μετά από έγκριση που έδωσε η Τουρκία, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Φινλανδία τερμάτισε τη στρατιωτική της ουδετερότητα και ενήργησε ως μέρος του Οργανισμού της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού.

Ο ερευνητής Charly Salonius-Pasternak από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων αξιολόγησε τη διαδικασία μετά την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές της σχέσεις με την Τουρκία.

«Υπάρχει θετική εντύπωση για την Τουρκία»

Όπως δήλωσε, οι σχέσεις Τουρκίας-Φινλανδίας έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Η Φινλανδία έχει θετική εντύπωση για την Τουρκία εδώ και χρόνια».

Ο Pekka Haavisto, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε ενδιαφέρον για UAV και UCAV που παράγονται στην Τουρκία. Στη συνέχεια, η διοίκηση του Ελσίνκι ήρε το εμπάργκο που είχε επιβάλει στην Τουρκία στον αμυντικό τομέα.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στρατιωτικής συνεργασίας: επεξεργασία χάλυβα, UAV, UCAV…

Ο Salonius-Pasternak επεσήμανε ότι οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, λέγοντας: «Ποιος ξέρει, ίσως υπάρξουν νέες τεχνολογικές συνεργασίες».

Συνέχισε:

Υπάρχουν θέματα όπως η τεχνογνωσία, η επεξεργασία του χάλυβα (για υποβρύχια), η πολύ βασική στρατιωτική τεχνολογία όσον αφορά τη νυχτερινή όραση. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα θέματα στα οποία μπορεί να γίνει συνεργασία.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στη Φινλανδία…»

1 163

Ο εν λόγω ερευνητής δήλωσε τα εξής σχετικά με τα χερσαία σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας μήκους 1.340 χιλιομέτρων και την ένταση μεταξύ των δύο χωρών:

Είναι πιθανό η Ρωσία να θέλει να προκαλέσει κάποιου είδους πρόκληση εξαιτίας αυτών των συνόρων. Έχουμε δει και μη στρατιωτικές προσπάθειες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος ωθώντας ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν να περάσουν τα φινλανδο-ρωσικά σύνορα.

Ο Charly Salonius-Pasternak είπε τα εξής σχετικά με το εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει την αποτροπή της Φινλανδίας κατά της Ρωσίας:

«Σίγουρα (αυξήθηκε). Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αντιτίθεται (την ένταξη) εδώ και δεκαετίες. Οι σχέσεις θα χειροτερέψουν. Αλλά φυσικά η Ρωσία αποτρέπεται από το συλλογικό ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Φινλανδία εδώ και έναν αιώνα έχει τη σκέψη ότι είναι μόνη. Η σκέψη ότι «κανείς δεν θα έρθει να μας βοηθήσει…» έχει κυριαρχήσει.

Πάντοτε λέω στου παλαιότερους συμμάχους μας «παρακαλώ να είστε υπομονετικοί με τη Φινλανδία (είχαμε μάθει μόνοι μας)», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Esonhaber

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ