Η υφηλιος φλερτάρει με τον τρίτο Παγκοσμιο – Ισορροπίες τρόμου και αναβρασμός παντού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσο-ουκρανικό, τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκά κέντρα, πραξικοπήματα ανεξαρτησίας στην Αφρική, η Μέση Ανατολή, όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων φοβίζουν κόσμο για το ξέσπασμα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το Sky News, η πιθανότητα γενικευμένων ανοιχτών συρράξεων -διεθνώς- είναι υπαρκτή!

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βυθιστεί σε μάχες με την Κίνα, την Ρωσία, την Βόρεια Κορέα και το Ιράν στα επόμενα 5 χρόνια, καθώς μεταβαίνουμε «από έναν μεταπολεμικό σε έναν προπολεμικό κόσμο». Το Μέσο ζήτησε τις απόψεις ειδικών πάνω σε γεωπολιτικά θέματα, θέλοντας να εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου. Ο Hugh Lovatt, υψηλό στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, έριξε τους τόνους: «Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι δεν βλέπω να οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις σε διάφορα μέτωπα -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία- όλα αυτά είναι ξεχωριστά και δεν συνδέονται μεταξύ τους», σημειώνοντας όμως πως παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος τα βρετανικά στρατεύματα να παρασυρθούν σε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στον αντίποδα, η Deborah Haynes, συντάκτρια του γεωπολιτικού ρεπορτάζ στο Sky News, εκτίμησε ότι «ποτέ δεν απείχαμε λιγότερο από έναν παγκόσμιο στην μεταπολεμική περίοδο». Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που απασχολεί μέρη του πλανήτη η πιθανότητα για «σπίθα που θα πυροδοτήσει την πυρκαγιά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπάρχει ήδη, όπως ανέφερε. Εξήγησε όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι μια κλιμάκωση σε παγκόσμια αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη «αλλά είναι αναμφισβήτητα πιο πιθανή τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Ο Edward R. Arnold, κορυφαίος ερευνητής στο thinktank Royal United Services Institute (RUSI), εστίασε στην «ανάγκη για νηφαλιότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να κατανοήσουν τι είναι η Βορειοατλαντική Συνθήκη, η οποία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ», είπε. Ο Arnold ισχυρίζεται ότι το κοινό φαίνεται να πιστεύει πως «το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (σσ η αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα) λειτουργεί ως αυτόματος πυροκροτητής». Αλλά, όπως ανέφερε: «Αυτό εκ των πραγμάτων δεν ισχύει και σίγουρα δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Η κλιμάκωση δεν είναι αυτόματη και υπάρχουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των πραγμάτων». Εξετάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ παρέχει όπλα και βοήθεια, λέει ότι «ο κίνδυνος στρατιωτικών αστοχιών και λαθών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει αυξηθεί. Οι πιθανότητες παρανοήσεων και κακής επικοινωνίας όταν ένα πλοίο πυροβολεί κατά λάθος ένα άλλο, νομίζω ότι αυξάνεται. Πρέπει να είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για το τι σημαίνει αυτό».

Υποστήριξε δε πως όσο παρατείνεται η εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, τόσο μειώνεται η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης με την Ρωσία. Αυτό διότι, όπως λέει «αν και οι δυνάμεις του Κρεμλίνου συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις θέσεις τους, η στρατιωτική τους ισχύς εξαντλείται, ώστε δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν περαιτέρω απειλή για το ΝΑΤΟ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ