Μολδαβία: Ιδρύθηκε η πολιτική ομάδα «Νίκη» για να δημιουργήσει αντιπολιτευτικό συνασπισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Μολδαβός πολιτικός επιστήμονας Βιτάλι Αντριέφσκι ονόμασε ως «Νίκη» [‘Victorie’] τη νέα αντιπολιτευόμενη ομάδα που στοχεύει στη δημιουργία ενός αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που θα προτείνει το δικό του προεδρικό υποψήφιο.

Η δημιουργία του αντιπολιτευόμενου εκλογικού μπλοκ ‘Νίκη’ στη Μολδαβία στοχεύει να εδραιώσει όλους τους ρωσόφιλους κατοίκους της χώρας και στη συνέχεια να κατευθύνει αυτόν τον πόρο στον μελλοντικό προεδρικό υποψήφιο, δήλωσε ο Βιτάλι Αντριέφσκι  στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή ένα συνέδριο Μολδαβών πολιτικών που ξεκίνησε στη Μόσχα.

«Ο Ίλαν Σορ (σημ. ιδρυτής του φιλορωσικού κόμματος Σορ) δεν θα εργαστεί ποτέ ειρηνικά στη Μολδαβία. Αυτός και η ομάδα του δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να έρθουν στην εξουσία. Όμως δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά για πτήσεις προς τη Μόσχα για όλους τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων και τη διαμονή τους. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά γίνονται για κάποιο λόγο. Επιπλέον, υπάρχουν φήμες εδώ στη Μολδαβία ότι ο Σορ, πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, πέταξε για να συναντήσει τον Πούτιν στο Σότσι. Αυτό σημαίνει ότι το έργο είναι σοβαρό», δήλωσε ο Βιτάλι Αντριέφσκι, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Επιστήμης των Εκλογικών Τεχνολογιών στη Μολδαβία.

«Τώρα στη Μολδαβία σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονταν από τον Σορ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι κλειστά. Ως εκ τούτου, το Κισινάου δεν θα σταματήσει. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο σενάριο μεγάλων ανθρώπων στη Δύση σχετικά με τη Μολδαβία – και, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει Ρωσία στη Μολδαβία. Ως εκ τούτου, θα δώσουν το πράσινο φως σε οποιαδήποτε μέτρα για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να έρθει εδώ», συνέχισε ο συνομιλητής.

«Αλλά το μπλοκ της ‘Νίκης’ έχει μια πολύ ισχυρή πλευρά που δεν έχουν άλλα κόμματα στη Μολδαβία – αυτό είναι το λεγόμενο εκλογικό πλέγμα. Αποτελείται από μια εξειδικευμένη ομάδα – πολιτικούς στρατηγούς, αρχηγούς ομάδων, αγκιτάτορες – και έναν εκλογικό πυρήνα έτοιμο να ψηφίσει για οποιονδήποτε υποψήφιο. Σε αυτό το «δίκτυο» υπάρχουν μόνο τριακόσιες χιλιάδες περίπου άνθρωποι που δούλευαν καλά στο Orhei, Taraclia, Balti. Το Κισινάου έχει ήδη ανοίξει υποθέσεις εναντίον τους. Αλλά θα ενοποιήσουν όλους τους φιλορώσους κατοίκους της Μολδαβίας και στη συνέχεια θα κατευθύνουν αυτόν τον πόρο σε έναν άλλο υποψήφιο, τον οποίο μπορεί να μην έχουμε καν ακούσει ακόμη», εξήγησε.

«Φυσικά, το Κισινάου δεν μπορεί να επιτρέψει σε αυτό το πλέγμα να αποφασίσει την τύχη του δημοψηφίσματος, των προεδρικών και των κοινοβουλευτικών εκλογών. Ήδη τώρα οι αντίπαλοί τους στη Μολδαβία τους αποκαλούν προδότες. Αλλά γι’ αυτό το μπλοκ της «Νίκης» συγκεντρώθηκε στη Μόσχα για να διαβεβαιώσει, ας πούμε, σχεδόν επίσημα τους υποστηρικτές του για την υποστήριξη των ρωσικών αρχών. Έτσι, η «Νίκη» μπορεί να συσσωρεύσει ολόκληρο το δυνητικό εκλογικό σώμα, να συγκεντρώσει μια πραγματική δύναμη που θα οδηγήσει τον υποψήφιο της στην προεδρία», σημείωσε ο συνομιλητής.

«Επιπλέον, η Μόσχα μπορεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι ο Ιγκόρ Ντόντον θα εξακολουθήσει να συγκεντρώσει το εκλογικό σώμα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και ως αποτέλεσμα, η Μολδαβία μπορεί να βρει τον δικό της «Βίκτορ Όρμπαν» και μεταξύ των κατ’ όνομα φιλοευρωπαίων. Θα κυματίσει τη σημαία της ΕΕ και στη συνέχεια θα δημιουργήσει έναν συνασπισμό με την Pobeda με το σύνθημα: «Πηγαίνουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν πρόκειται να τσακωθούμε με τη Ρωσία», κατέληξε ο αναλυτής.

Το συνέδριο των Μολδαβών στη Μόσχα

Το Συνέδριο των Μολδαβών πολιτικών και εκπροσώπων του κοινού που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στη ρωσική πρωτεύουσα,  έχει στόχο να υποστηρίξει την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και εναντιώνονται στην ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε δύο γλώσσες – ρωσικά και μολδαβικά, συμμετείχαν η επικεφαλής της αυτονομίας των Γκαγκαούζων Ευγενία Γκούτσουλ, ο πρόεδρος του κόμματος Σορ, ο Ίλαν Σορ, η βουλευτής  Μαρίνα Τάουμπερ, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων  άλλων κομμάτων. Αυτά τα κόμματα υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία του συνασπισμού «Νίκη».

Το μπλοκ Νίκη δημιουργήθηκε για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την ΕΑΕΕ, καθώς και με τις χώρες της ΚΑΚ, δήλωσε ο Σορ . Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πρόεδρος της Μολδαβίας  Μάγια Σαντού σκόπιμα «κόβει τον ομφάλιο λώρο των δεσμών» με την ΚΑΚ, με τη Ρωσία, με την EAEU.

Το κύριο καθήκον του μπλοκ “Νίκη” είναι να δείξει στους ανθρώπους που εργάζονται και εναλλακτικές λύσεις δοκιμασμένες στο χρόνο. «Τους έχω ήδη ονομάσει: Ρωσία, EAEU, CIS. Θα ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Σορ.

Ο αντιπολιτευόμενος πρόσθεσε ότι το μπλοκ ένωσε ανθρώπους που δεν ήταν αδιάφοροι για τη μοίρα της Μολδαβίας.

Παράλληλα, η Γκούτσουλ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προτείνει την υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου της χώρας το 2024 λόγω ηλικιακών περιορισμών.

 «Έχουμε περιορισμούς ηλικίας – από 40 ετών. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για μένα», είπε η 37χρονη Γκούτσουλ. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της χώρας θα ανακοινώσουν σύντομα το όνομα ενός μόνο υποψηφίου, σημειώνοντας ότι θα είναι «ένα ικανό πρόσωπο με στόχο – την ευημερία της Μολδαβίας».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ