2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθημα 1ο: Πλάτωνος Πολιτεία ή Περί δικαίου»

της Βασιλικής Α. Αποστολίδη

IMG 6193
Screenshot

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ* παρουσιάζουν τον ΝΕΟ κύκλο 6 μαθημάτων αφιερωμένο στα 2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνος. Μάθημα 1ο: Πλάτωνος Πολιτεία ή Περί δικαίου: το κορυφαίο διανοητικό πείραμα όλων των εποχών.
Ομιλήτρια: Βασιλική Α. Αποστολίδη Εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργάνωση Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Εταιρεία των φίλων του Λαού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τα διδάγματα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ιδιαιτέρως δε τα διδάγματα του Πλάτωνος, αποτελούν στις ώρες της πνευματικής μας ακμής την ευρεία οδό εις την οποίαν ασφαλώς βαδίζουμε· αλλά και στον καιρό της κρίσεως των συνειδήσεών μας, όπως συμβαίνει στην εποχή μας, τα διδάγματα αυτά είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες στο τέλος μακράς απανδόκευτης οδού, που διατηρούν άσβεστη την ελπίδα των γρηγορουσών συνειδήσεων για μία νέα ακμή του ανθρωπίνου πνεύματος, που θα φέρει τον άνθρωπο ξανά σε κοινωνία και επι-κοινωνία με την φύση και τον συνάνθρωπο.
Είναι εύκολα παρατηρήσιμο το γεγονός ότι, παρόλο που η τεχνική γνώση και η αντίστοιχη τεχνολογική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου τείνει σχεδόν προς το άπειρον, η γνώση, ωστόσο, για τον ίδιο τον άνθρωπο φαίνεται να ακολουθεί αντίστροφη πορεία.
Είναι ακόμη αληθές πως διάφορα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα κρατούν σε μία, τρόπον τινά, ομηρεία τις σύγχρονες κοινωνίες και συστηματικά υποσκάπτουν τα ίδια τα θεμέλιά τους.
Επομένως, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο κόσμος μας παλινδρομεί προς τις πρώτες εκείνες κοινωνίες του πρωταγορικού μύθου, τις σχεδόν θνησιγενείς, οι οποίες κατείχον μεν τα δώρα του Προμηθέως, εστερούντο δε την Αιδώ και την Δίκη, δηλαδή, την πολιτική αρετή.
Ο αρχαίος παροιμιακός λόγος «εν δε δικαιοσύνῃ συλλήβδην πάσ’ αρετή ένι» [Ηθικά Νικομάχεια, 1129b] τοποθετεί τις ρίζες της δικαιοσύνης στο έσχατο βάθος της ανθρώπινης ψυχής και την θέτει στο επίκεντρο του ηθικού και πολιτικού βίου των ανθρώπων ως το αναγκαίο θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας.
Ο Πλάτων, άριστος γνώστης των θεμάτων αυτών, επιχειρεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητος να ορίσει την δικαιοσύνη και να προσδιορίσει τον δίκαιο άνθρωπο.
Η προσπάθειά του αυτή χάρισε στο ανθρώπινο πνεύμα ένα μνημειώδες έργο και στην επιστημονική παράδοση το κορυφαίο διανοητικό πείραμα όλων εποχών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Βασιλική Α. Αποστολίδη είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σημαντική κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Δημιουργική Γραφή και έχει ειδικευτεί στην Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ιθώμης της Καρδίτσας.
Είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του Ινστιτούτου «P.A.D.A. – ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» και εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας.
Σε όλα τα ανωτέρω συμμετέχει ως ομιλήτρια και ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών των δράσεών τους με κοινωνικό, ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Αρθρογραφεί στον τοπικό και διαδικτυακό τύπο κυρίως για ιστορικά θέματα.
Γράφει ποίηση και έχει τιμηθεί σε δύο διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού με θέμα τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία και την Πατρίδα.
Μελετά συστηματικά την αρχαία ελληνική γραμματεία.
Κατά το παρόν, παραδίδει μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, ως προσκεκλημένη εισηγήτρια του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

Σπάρτακος Πατεράκης: https://www.facebook.com/paterakis.spartakos
Ιδρυτής και υπεύθυνος Τηλεοπτικού Διαδικτυακού Καναλιού «Φρυκτωρίες» (http://www.fryktories.net), τηλ: +30 694 5547 021.

*Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι:
https://www.youtube.com/channel/UC3zJTtBSzBmWwydPpNMhbaw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ