Αλμπίν Κούρτι στα βουλγαρικά Media: «Η Μεγάλη Σερβία απειλεί τα Βαλκάνια, όπως ο Μιλόσεβιτς και ο Πούτιν»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κινδυνεύουμε γιατί το Βελιγράδι δεν παίρνει αποστάσεις από τα εγκλήματα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του 1990, ούτε από τα εγκλήματα του Πούτιν σήμερα. Αυτή η προσκόλληση του Βελιγραδίου στο σκοτεινό παρελθόν του και ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο κάνει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια να είναι ασταθή».

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι σε αποκλειστική συνέντευξη στο BGNES.

«Κατά τον 20ό αιώνα δημιουργήθηκε και καταστράφηκε η Γιουγκοσλαβία με τον ίδιο στόχο – τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας. Απέτυχε, αλλά τώρα το επίσημο Βελιγράδι είναι δυσαρεστημένο με το αποτέλεσμα που προκάλεσε και την ίδια στιγμή νιώθει νοσταλγία για ένα παρελθόν που στην πραγματικότητα δεν είχε», είπε ο Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος του Κοσσυφοπεδίου «γίνεται ισχυρότερο σε κοινωνικοοικονομικές, δημοκρατικές και σχετιζόμενες με την ασφάλεια πτυχές», γεγονός που κάνει το Βελιγράδι να ανησυχεί.

«Γι’ αυτό ενισχύουν τα εμπόδια στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που θα πρέπει να είναι σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο αμοιβαίας αναγνώρισης», τόνισε ο Αλμπίν Κούρτι.

Όταν ρωτήθηκε τι μπορούν να κάνουν η Πρίστινα και η Σόφια για να σταματήσουν την αντιγραφή του «Ρωσικού Κόσμου» στα Βαλκάνια – Σερβικός Κόσμος και αν η Δύση υποτιμά ξανά τον σερβικό σοβινισμό, ο Κούρτι απάντησε:

«Ο σερβικός κόσμος είναι μια ιδέα που βασίζεται στην υπόθεση ότι οι Σέρβοι δεν μπορούν να είναι μειονότητα πουθενά. Άλλοι μπορεί να είναι μειονότητες – Κροάτες, Βόσνιοι, Αλβανοί, Βούλγαροι, μπορούμε να είμαστε μειονότητα σε κάποια άλλη χώρα, ας πούμε έτσι, αλλά οι Σέρβοι δεν μπορούν να είναι μειονότητα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αντιευρωπαϊκή θέση κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του πολιτικού πλουραλισμού.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία συνεπάγεται πολιτικές που βασίζονται σε αξίες, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγονται συμφέρον για την ευημερία όλων των ανθρώπων. Πιστεύω ότι η λύση είναι περισσότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη στην περιοχή μας».

Ερωτηθείς εάν βλέπει ομοιότητες μεταξύ του πολιτικού λόγου στα Σκόπια και το Βελιγράδι και εάν η επιθυμία των δύο χωρών να εισέλθουν στην ΕΕ και να σταματήσουν τη ρωσική επιρροή είναι ειλικρινής, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου εξήγησε:

«Τα Σκοπια είναι γειτονική χώρα για εμάς, μας αναγνωρίζουν (όπως και η Βουλγαρία) και έχουμε φιλικές σχέσεις. Υποστηρίζουμε πλήρως τη γαλλική πρόταση μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων. Τα Σκόπια είναι μέρος του ΝΑΤΟ και αυτό κάνει τη χώρα πιο ασφαλή και όλες οι σχέσεις μας είναι καλές. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, ότι θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές και θα μπουν όλες οι χώρες της περιοχής στην Ε.Ε. Φυσικά όσοι θέλουν. Το λέω αυτό γιατί στα Σκοπια οι περισσότεροι θέλουν να είναι στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Σερβία. Εκεί μόνο το 24% της κοινωνίας θέλει να είναι στην ΕΕ».

Ο Κούρτι επεσήμανε ότι υπάρχουν 135 επενδυτές από τη Βουλγαρία στο Κοσσυφοπέδιο σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και άλλοι.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Από την άλλη, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στον τομέα της άμυνας. Στην KFOR συμμετέχουν 142 Βούλγαροι αξιωματικοί και στρατιώτες. Έχουμε μια υπέροχη σχέση μαζί τους. Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου θα έρθει στη Σόφια τον Ιούνιο για να υπογράψει συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του. Στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του εμπορίου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε είναι η αύξηση των επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Βουλγαρίας. Ο Διάδρομος 8 θα πρέπει επίσης να είναι μέρος αυτού. Όλες οι χώρες που αγαπούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή πρέπει να συνδεθούν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ