Πικραμένος και απαισιόδοξος γυρίζει ο Σέρβος πρόεδρος στο Βελιγράδι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν εντείνει τις πιέσεις για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα με αφορμή την εκστρατεία της οποίας ηγείται το Βελιγράδι κατά της έγκρισής του.

Στο τέλος της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, όπου προσπάθησε να πείσει εκπροσώπους πολλών χωρών να μην ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 2 Μαΐου, ο Βούτσιτς είπε στα σερβικά ΜΜΕ ότι «οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί και άλλοι έχουν σχηματίσει έδρα στη Βιέννη σήμερα» και ότι «δεν θα προέβαιναν σε πιέσεις αν η Σερβία δεν είχε κάνει καλή δουλειά».

«Μαζεύτηκαν στη Βιέννη και μέτρησαν τις ψήφους που είχαν (για την έγκριση του ψηφίσματος), μέτρησαν τις ψήφους εναντίον μιας μικρής Σερβίας».

Μετρούσαν ποιες θα ψήφιζαν «ναι» από 190 χώρες με δικαίωμα ψήφου και έκαναν λίστες πίεσης.

Κάναμε αυτό που ήταν δουλειά μας, αλλά τώρα θα τους αναγκάσουν και θα τους παρενοχλήσουν», είπε ο Βούτσιτς.

Είπε ότι οι εκπρόσωποι της Σερβίας στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Μάρκο Τζούριτς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, είχαν απόψε συνάντηση με πέντε ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν φιλικές και για τις οποίες «πιστεύουν ότι είναι δυνατό ότι δεν θα ψηφίσουν όπως  τις διέταξαν».

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Γέρεμιτς για τη συμμετοχή του τις προηγούμενες ημέρες, λέγοντας ότι εργάστηκε «πολύ αφοσιωμένα και σωστά» μαζί με τα άλλα μέλη της σερβικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

«Πολλοί στον κόσμο γνωρίζουν ότι το ψήφισμα δεν έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο, αλλά με την πολιτική και τα γεωπολιτικά συμφέροντα».

Αυτό που κάναμε εδώ θα αφήσει εποχή, κάτι θα φανεί στην ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κάτι αργότερα στις διμερείς σχέσεις.

Καταφέραμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα, αν και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι ο Τζούριτς θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 2 Μαΐου, οπότε θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους περίπου 20 άλλων χωρών, κυρίως από τον Ειρηνικό.

Ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άσκηση πίεσης για το ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.

«Όταν οι Αμερικανοί σηκώνουν το φρύδι, 70 από αυτούς τρέχουν να ψηφίσουν όπως τους είπαν, αλλά οι Αμερικανοί δεν ήταν οι αρχηγοί, αλλά οι Γερμανοί, που οι ίδιοι ηγούνται της εκστρατείας για την έγκριση του ψηφίσματος».

Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, όλα βράζουν στον ΟΗΕ και κάνουμε περισσότερα από ό,τι είναι ρεαλιστικό», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά» ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας του Ντέιτον γιατί δεν υπάρχει συμφωνία και των τριών λαών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό άφησαν το γερμανικό λόμπι που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το Dayton».

Ο Βούτσιτς επέκρινε για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις σχέσεις της με το Βελιγράδι και την Πρίστινα, δηλώνοντας ότι οι εκπρόσωποί της χρησιμοποιούν συνεχώς ένα «αηδιαστικό κόλπο».

«Οι Αλβανοί αποφασίζουν να καταργήσουν το δηνάριο και μετά από ένα μήνα η ΕΕ λέει ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα (και των δύο πλευρών) για συμβιβασμό».

Πόσο παράλογο, τρελό, απερίσκεπτο και αγενές είναι. Ο ισχυρός κόσμος επιβάλλει τη θέλησή του, αλλά εδώ και 16 χρόνια δεν μας την έχουν επιβάλει πλήρως», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στην περίοδο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Είπε επίσης ότι στην ΕΕ «ξεκίνησε ένας μηχανισμός άρσης των κυρώσεων στο Κοσσυφοπέδιο, τον οποίο κανείς δεν παρατήρησε καν», γράφει η σερβική Danas.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ