Η μπίρα θέλει τον μαστορα της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους λάτρεις του αρχαιότερου ποτού στον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είναι σε μάζωξη με φίλους, όπως, καλή ώρα, στις γιορτές του Πάσχα, και να απολαμβάνουν μια παγωμένη μπίρα.

Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Τώρα ερευνητές ανακάλυψαν γιατί η μπίρα έχει καλύτερη γεύση κρύα και έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρεται το αλκοόλ στις χαμηλές θερμοκρασίες.

IMG 6984

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Matter» ερευνητές με επικεφαλής τον Lei Jiang, του κινεζικού ινστιτούτου Chinese Academy of Sciences, μελέτησαν την αιθανόλη, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό των αλκοολούχων ποτών. Ανέλυσαν σε μοριακό επίπεδο διαλύματα αιθανόλης με νερό σε διάφορες συγκεντρώσεις και επικεντρώθηκαν στα διαλύματα με 5% αιθανόλη, όση είναι συνήθως η περιεκτικότητα του αλκοόλ στις μπίρες.

Παρατήρησαν ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα μόρια της αιθανόλης σχημάτιζαν πυραμίδες γύρω από τα μόρια νερού. Αντίθετα, όταν κρύωναν το διάλυμα της αιθανόλης στους 5 βαθμούς Κελσίου, τα μόρια της αιθανόλης αποκτούσαν άλλη δομή, καθώς συνδέονταν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα είδος αλυσίδας. Η διάταξη σε αλυσίδα είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονη στη γλώσσα η γλυκόπικρη γεύση της αιθανόλης, η οποία είναι και η χαρακτηριστική γεύση της μπίρας. «Γι’ αυτό πίνουμε κρύα την μπίρα» αποφάνθηκε ο επικεφαλής της έρευνας Lei Jiang.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ