Ένταση στις σχέσεις Βρετανιας-Ρωσιας μετά τις δηλώσεις Κάμερον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βρετανός Πρέσβης στη Μόσχα Ν. Κέισι κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον οποίο εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντ. Κάμερον σε συνέντευξή του στο Reuters, σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να χτυπήσει το Ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας βρετανικά όπλα.

Στον Ν. Κέισι επεσήμανθηκε ότι «η εχθρική επίθεση του Ντ. Κάμερον έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της βρετανικής πλευράς κατά τη μεταφορά πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στο καθεστώς του Κιέβου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος. Έτσι, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις αποκήρυξε αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας εκ των πραγμάτων τη χώρα του ως μέρος στη σύγκρουση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών: «Ο πρέσβης ενημερώθηκε ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί τα λόγια του Ντ. Κάμερον ως απόδειξη σοβαρής κλιμάκωσης και επιβεβαίωση της αυξανόμενης εμπλοκής του Λονδίνου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από την πλευρά του Κιέβου. Ο Ν. Κέισι προειδοποιήθηκε ότι η απάντηση στα ουκρανικά χτυπήματα που χρησιμοποιούν βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος μπορεί να είναι οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και πέρα ​​από τα σύνορά της.

Ο Πρέσβης κλήθηκε να σκεφτεί τις αναπόφευκτες καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών βημάτων από το Λονδίνο και να αντικρούσει αμέσως με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμοχαρείς προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ:

«Σε σχέση με την επικείμενη ρωσική στρατιωτική άσκηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, σημειώνουμε ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των πρόσφατων πολεμικών δηλώσεων δυτικών αξιωματούχων και των οξέων αποσταθεροποιητικών ενεργειών που έγιναν από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ με στόχο τη δημιουργία ισχυρών πιέσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία…

Μιλάμε, πρώτα απ ‘όλα, για ανοιχτά δηλωμένη υποστήριξη και άμεση βοήθεια σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Ρωσίας που πραγματοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιώντας όλο και πιο προηγμένα όπλα που μεταφέρονται από τη Δύση…

Εκτός από τα βρετανικά και γαλλικά συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό στην Ουκρανία, σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουμε ιδιαίτερα εκείνες τις εκδόσεις των αμερικανικών πυραύλων της οικογένειας ATACMS, οι οποίες παραδόθηκαν πρόσφατα στο Κίεβο και είναι επίσης ικανές να χτυπώντας στόχους βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πολύπλευρες πυραυλικές απειλές για τη χώρα μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει ανοιχτά και ξεκάθαρα τον δρόμο της ανάπτυξης επίγειων συστημάτων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς (INF), που παλαιότερα απαγορεύονταν η συνθήκη INF, σε διάφορες περιοχές του κόσμου…

Δηλώνουμε ρητά ότι όποτε και όπου εμφανίζονται αμερικανικής κατασκευής επίγειοι πύραυλοι INF, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε κατοπτρικά, κάτι που θα σημαίνει το τέλος του μονομερούς ρωσικού μορατόριουμ για την ανάπτυξη αυτών των οπλικών συστημάτων….

Αυτές και ορισμένες άλλες ενέργειες των κρατών μελών του μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού στην πραγματικότητα δείχνουν ότι σκοπίμως οδηγούν το θέμα προς μια περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης προς μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ως μέρος της εφαρμογής μιας εχθρικής πορείας να επιφέρει «στρατηγική ήττα» στη χώρα μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ