Ο Μπάιντεν υλοποιεί την ιδέα του Νετανιάχου για την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Άμερ Αμπντέλ Μονέϊμ – Αιγύπτιος δημοσιογράφος και συγγραφέας

Εν μέσω του συνεχιζόμενου ισραηλινού βομβαρδισμού της Γάζας, των διεθνών απαιτήσεων για άμεση παύση της επιθετικότητας και της ενασχόλησης των οργανώσεων και των λαών του κόσμου με τις επιπτώσεις του λιμού που σκοτώνει τους Παλαιστίνιους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να περάσει το σχέδιό του να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη Θάλασσα της Γάζας.

 Σκοπός της είναι να υποστηρίξει την ισραηλινή κατοχή και να ανοίξει το δρόμο για τον διαχωρισμό της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και για την επίτευξη άλλων στρατηγικών στόχων, κάτω από ανθρωπιστικά συνθήματα και αξιώσεις για εισαγωγή βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών των εκτοπισμένων.

Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε από τον Μπάιντεν στην Ομιλία της Ένωσης στις 7 Μαρτίου 2024, ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας πλωτής αποβάθρας 5 μίλια από την ακτή αγκυροβολημένη στον βυθό, όπου θα εκφορτώνονται μεγάλα πλοία και μια πλωτή γέφυρα μήκους 500 μέτρων που συνδέεται με την παραλία και τα μικρά πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα από την προβλήτα στη γέφυρα, όπου φορτώνονται σε φορτηγά για διανομή.

 Ιδέα του Νετανιάχου

Η ιδέα του θαλάσσιου διαδρόμου ήταν του Μπενιαμίν Νετανιάχου -σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post- και την παρουσίασε στον Μπάιντεν τον Οκτώβριο, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

%CE%B8%CF%83%CE%B2%CF%83%CE%B4

Η πρόταση του Νετανιάχου είχε στόχο να ακυρώσει τη Συνοριακή Διάβαση στη Ράφα, να σφίξει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και για τον ισραηλινό στρατό να ελέγξει τη διάβαση.

Η βοήθεια που εισέρχεται στους Παλαιστίνιους από την Κύπρο, η επιθεώρησή της, η επίβλεψη της αποστολής της στη θάλασσα μέχρι να φτάσει στη Γάζα, που θα ελέγχεται από την ισραηλινή διοίκηση η οποία θα τη διανείμει στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας την πείνα και τη βοήθεια ως όπλο έχει στόχο τον εκβιασμό και παράδοση των Παλαιστινίων.

Πάνω από χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες εργάζονται για την πλωτή αποβάθρα

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αποκαλύψει την αλήθεια για τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί ο αμερικανικός στρατός στη Θάλασσα της Γάζας, αλλά περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες εργάζονται για να χτίσουν την προβλήτα σε βαθιά νερά και να προετοιμάσουν τη γέφυρα για να την ωθήσουν στην ακτή.

Επειδή αυτό που κάνει ο Μπάιντεν μπορεί να προκαλέσει εσωτερική και εξωτερική καταιγίδα, ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αποβιβαστούν στο έδαφος και ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κοιμούνται σε ένα βρετανικό πλοίο και όχι σε ένα αμερικανικό, παρά την παρουσία δεκάδων μεγάλων και μικρών αμερικανικών πολεμικών πλοίων για την υλοποίηση του έργου!

3%CF%85%CE%B8%CE%B4%CE%BE%CF%89

Λόγω της σκόπιμης ασάφειας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μέλη της Γερουσίας εξέφρασαν ανησυχίες για την έλλειψη πληροφοριών που παρέχονται από τον στρατό και τόνισαν ότι η ανάπτυξη στρατιωτών στην εμπόλεμη ζώνη χρειάζεται διευκρίνιση, φοβούμενοι ότι δεν θα δελεάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα την εμπλέξουν ρητά σε μια μάχη για την οποία δεν είναι προετοιμασμένος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Μαρκ Γουόρνερ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μπεν Κάρντιν, να παράσχουν ενημερώσεις για το έργο.

Σε μια ακρόαση που διεξήχθη από την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακρίθηκε και δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι είπε ο Μπάιντεν ότι «ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Ματ Γκάετς, ο οποίος υποστηρίζει τον Τραμπ, τον ανάγκαζε να παραδεχτεί ότι οι δυνάμεις ήταν ένοπλες στη Θάλασσα της Γάζας, και αν δεχόταν επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας, θα έμπαιναν ρητά στον πόλεμο», αλλά φαίνεται ότι επενέβη το σιωνιστικό λόμπι και οι ενστάσεις πάγωσαν.

Βοήθεια από την εταιρεία στρατιωτικών πληροφοριών «Fogbo»

Ο Μπάιντεν θέλει να ξεφύγει από την επίβλεψη του Κογκρέσου και να κάνει τη στρατιωτική κίνηση να φαίνεται ανεπίσημη, ειδικά μήνες πριν από τις εκλογές, γι’ αυτό αποφάσισε να υλοποιήσει την αποστολή του θαλάσσιου διαδρόμου σε συνεργασία με το Πεντάγωνο με μια στρατιωτική εταιρεία που διευθύνεται από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και πληροφοριών, την Fog Bow Company.

c tsobs

Σε αυτήν επικεφαλής είναι ένας απόστρατος αξιωματικός των πεζοναυτών Sam Mundy, ο οποίος διοικούσε στο παρελθόν δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, και τον Mick Mulroy, πρώην αξιωματικός της CIA και αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες και τα επιφανή μέλη της Fogbo εργάζονταν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της δημόσιας υπηρεσίας τους και οι σχέσεις τους είναι καλές και στενές με τον ισραηλινό στρατό θα χρησιμοποιηθούν μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής από την Κύπρο έως τη Γάζα.

Δεν είναι σαφές ποιος θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς της βοήθειας από τη γέφυρα στην παραλία μέχρι να διανεμηθεί στους Παλαιστίνιους σε 3 στάδια υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού όπως έγινε στο Ιράκ, και άλλες αναφορές κάνουν λόγο για βρετανικές δυνάμεις που προσγειώθηκαν στο έδαφος με αυτό που ονομαζόταν «βρεγμένα παπούτσια», αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο και οποιαδήποτε συμμετοχή στη γη της Γάζας απορρίφθηκε.

Μάλιστα, ένα μέλος την περιέγραψε ως τρελή Ιδέα. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν την επιστροφή της Μη κυβερνητικής οργάνωσης «World Central Kitchen» και πάλι μετά από μια περίοδο παύσης, μετά τη δολοφονία 7 υπαλλήλων της την 1η Απριλίου, αλλά φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επιφυλάξεις για την Οργάνωση αυτή.

Αντιδράσεις για την πλωτή αποβάθρα

Οι εργαζόμενοι στην αρωγή και οι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών απορρίπτουν το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο συνεπάγεται αλλαγή του υπάρχοντος νομικού συστήματος υπό την ηγεσία της UNRWA σε άλλο σύστημα που δεν είναι σαφώς καθορισμένο και δεν ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό, και ο θαλάσσιος διάδρομος δεν αντικαθιστά τα χερσαία λιμάνια, ειδικά το πέρασμα της Ράφα. Κατηγόρησαν το σχέδιο Μπάιντεν ότι βοηθά τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τον πόλεμο, όχι τη διακοπή του, και τη συνέχιση της κατοχής της Γάζας, όχι την αποχώρησή τους.

Κάποιοι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας κατηγόρησαν τους Αμερικανούς ότι συμμετείχαν στο σχέδιο εισβολής στη Ράφα, χρησιμοποιώντας την προβλήτα κατά τη διάρκεια της εισβολής για να φέρουν βοήθεια και να απορροφήσουν την παγκόσμια οργή, επειδή η είσοδος των Ισραηλινών θα ακολουθούσε αναγκαστικά το κλείσιμο της Ράφα και του Kerem Shalom. Οι αντιρρησίες τόνισαν ότι η συζήτηση για την παροχή δύο εκατομμυρίων γευμάτων την ημέρα επιβεβαιώνει ότι το αμερικανικό σχέδιο αποφεύγει τη διακοπή του πολέμου.

Στο πλαίσιο της απόρριψης του αμερικανικού θαλάσσιου σχεδίου, 25 διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας – εξέδωσαν μια δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι ο θαλάσσιος διάδρομος νομιμοποιεί την παρατεταμένη ισραηλινή χερσαία στρατιωτική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη παράδοσης βοήθειας και κάλεσε τις κυβερνήσεις να το αποτρέψουν, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάπαυση του πυρός και στην είσοδο της βοήθειας μέσω χερσαίων οδών.

Στρατιωτικός έλεγχος θαλάσσιου τριγώνου: Κύπρος – Γάζα – Κρήτη

plan dfghjh

Η αμερικανική παρουσία στη Θάλασσα της Γάζας σημαίνει στρατιωτικοποίηση της ανατολικής Μεσογείου και παροχή δικαιολογιών στον ισραηλινό στρατό να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και καταπάτηση -προστατεύοντας παράλληλα τον αμερικανικό στρατό- στα δικαιώματα άλλων παράκτιων χωρών ολόκληρο το τρίγωνο που εκτείνεται από την Κύπρο και τη Γάζα μέχρι το νησί της Κρήτης μπροστά στη Λιβύη, όπου είναι αγκυροβολημένη η αμερικανική βάση. Διαθέτει πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εγκατάσταση και τη συντήρηση της προβλήτας, καθώς και ομάδες προστασίας και περιπολίες.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιχείρηση επιθεώρησης βοήθειας δεν θα περιοριστεί στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο και στην ακτή της Γάζας όπου ελέγχουν οι Ισραηλινοί, αλλά θα περιλαμβάνει τη λωρίδα πλοίων από την Κύπρο στη Γάζα για να διασφαλιστεί ότι κανένα άλλο πλοίο δεν πλησιάζει τα φορτηγά πλοία που επιθεωρήθηκαν, για τον φόβο μήπως τα πλησιάσουν λαθρέμποροι όπλων… Η βοήθεια είναι δικαιολογία για επιθεώρηση πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, και επιβολή μιας νέας κατοχικής πραγματικότητας που απειλεί τις χώρες της περιοχής.

Η αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη στη Θάλασσα της Γάζας και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια παράνομη παρουσία, δεν έχει καμία νομιμότητα και θεωρείται ως μια ρητή διπλή κατοχή, που δίνει στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς την εξουσία να ελέγχουν τα διεθνή ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του πλούτου που περιέχουν, και να επιβάλλουν ό,τι έργα βλέπουν με ένοπλη δύναμη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία εκτίμηση που δίνεται στις χώρες που συνορεύουν με τη θάλασσα, ιδίως την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Al Jazeera Live

The Hellenic Information Team

  1. Το έργο αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί απαιτείται κάποιος χρόνος.
    Εάν πράγματι λαμβάνει χώρα και σε διεθνή ύδατα, σημαίνει ότι όλοι βλέπουν και όλοι σιωπούν.
    Επομένως με σκοπούς που δεν έρχονται στο φως της ενημέρωσης κάποιες εμπλεκόμενες χώρες αποβλέπουν σε άλλης μορφής εξελίξεις ως προς τον πόλεμο που έχει αρχή 7η Οκτωβρίου 2023 και άγνωστο τέλος.
    Όπως επίσης τι σημαίνει και τι εξυπηρετεί να υποστηρίξει την ισραηλινή κατοχή και να ανοίξει το δρόμο για τον διαχωρισμό της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.
    Διαχωρισμός γιατί αποβλέπει σε μελλοντικές επενδύσεις όπως?
    Κατοχή βλέπε Κύπρο 50 χρόνια μετά?
    Η παραμένει στην Μέση Ανατολή αλλά με άλλες εγγυήσεις διαδικασίες παρουσίας, η απομακρύνεται οριστικά έτσι ώστε να ηρεμήσει η Μέση Ανατολή.
    Όπως παρουσιάζονται οι ειδήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Μέση Ανατολή υπάρχει για να γεννά πολέμους.
    Και το Ισραήλ αποτελεί το μήλο της έριδος ώστε να προκύπτει και ο καπνός και η φωτιά.
    Η διεθνής κατακραυγή θα το επιτρέψει να διαιωνίζεται προς το άγνωστο?
    Η μήπως πολλές οι εμπλεκόμενες χώρες, πολλά τα συμφέροντα και κάπου στη διαδικασία η μοιρασιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ