Μετά τη συνομιλία Πούτιν – Πασινιάν: Οι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν σημεία ασφαλείας στην Αρμενία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν έληξαν στο Κρεμλίνο, η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πασινιάν και ο Πούτιν πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση μετά την επετειακή σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης -EAEU και άτυπο δείπνο εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τιμήν των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ και του Προέδρου της Κούβας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στη Μόσχα, πρότεινε να συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

2 arm 4r5t6y

«Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, καταρχάς, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και την εξαιρετική διοργάνωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου της EAEU. Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Από τότε, φυσικά, έχουν συσσωρευτεί ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο Πασινιάν σύμφωνα με το Interfax.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πούτιν πρότεινε να συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στην περιοχή. Δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας αναπτύσσονται με επιτυχία και ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξάνεται.

«Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, αναπτύσσονται επίσης με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Πούτιν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πούτιν, «κατά το παρελθόν έτος, η αύξηση του εμπορικού κύκλου εργασιών ανήλθε σε πολύ σημαντικό ποσό».

«Φυσικά, υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται όχι μόνο με την ανάπτυξη του εμπορικού τζίρου, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην περιοχή», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε αυτά τα θέματα παρουσία του Τύπου, σημειώνοντας ότι υπάρχει η ευκαιρία να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΑΕΕ.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο είναι αισιόδοξο για τη συνάντηση Πούτιν – Πασινιάν. «Μάλλον δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε την πολυπλοκότητα της συζήτησης. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα προβληματικά θέματα στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κρεμλίνο μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτεύχθηκε συμφωνία ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες θα εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο Zvartnots, υποστηρίζουν  αρμενικά κανάλια στο Telegram.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα εγκαταλείψουν τα σημεία σε Σιούνικ, Βαγιότς Τζορ, Γκεχαρκούνικ, Αραράτ, Ταβούς, όπου βασίστηκαν με προφορική συμφωνία μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι όσο πιο στενή είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών και όσο ευρύτερο είναι το σύμπλεγμα αυτών των σχέσεων, τόσο πιο συχνά ανακύπτουν διάφορα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας σημείωσε ότι το οικονομικό μπλοκ θεμάτων συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου: «Και τώρα ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε σημαντικά θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι «είναι χαρούμενος που βλέπει» τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι πρόσφατα «συσσωρεύτηκαν προβληματικά ζητήματα» μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν. Οι ρωσικές αρχές αναμένουν ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα καταστήσουν δυνατή την επίλυσή τους.

Σύμφωνα, εξάλλου με την news.am,  η Αρμενία δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας – CSTO.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ