Ελληνικό δικαστήριο αθώωσε πλήρως έναν Βούλγαρο κατηγορούμενο για διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα (Βουλγαρικό Δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο  Τόσκο Τοντόροφ – Μασόρα από το χωριό Στολέτοβο του Κάρλοβι Βάρι απειλήθηκε με 224 χρόνια φυλάκιση επειδή 28 παράνομοι μετανάστες πιάστηκαν σε τροχόσπιτο που ήταν ακόμα εγγεγραμμένο στο όνομά του κοντά στην πόλη της Δράμας.

Με τα χρόνια, η υπόθεση έχει πυροδοτήσει πολλές διαμαρτυρίες και έχει επισπεύσει αλλαγές στη νομοθεσία μας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Ο εφιάλτης στη ζωή του Τόσκο Τοντόροφ – Μασόρα ξεκίνησε στα τέλη του 2021, όταν συνελήφθη στη Φιλιππούπολη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές.

«Το έπος κράτησε τρία χρόνια. Ένα έπος που μου έφερε πολλές ατυχίες – υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, δάνεια, πονοκεφάλους, αϋπνία, φυλακή», είπε ο Τόσκο Τοντόροφ – Μασόρα.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν εκείνη την εποχή. Η περίοδος στην οποία βρισκόμασταν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλη την οικογένεια», λέει η  Στεφανία Τοντόροβα, κόρη.

%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3 354%CE%B4%CF%86%CF%85%CE%B7

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η πώληση ενός τροχόσπιτου, το οποίο ο Τοντόροφ πούλησε σε αγοραστές από το Πλέβεν δύο χρόνια πριν τη σύλληψή του.

«Πουλάω ένα τροχόσπιτο με συμβολαιογραφική σύμβαση στο συμβολαιογράφο στο Κάρλοβο και οι άνθρωποι το πληρώνουν, το παίρνουν και φεύγουν», εξήγησε ο Τόσκο Τοντόροφ – Μασόρα.

Ωστόσο, ο αγοραστής δεν άλλαξε το εισιτήριο και αμέσως μετά η ελληνική αστυνομία βρήκε ένα τροχόσπιτο κοντά στη Δράμα, γεμάτο με 28 μετανάστες. Και στο όχημα ήταν το έγγραφο του παλιού ιδιοκτήτη Τόσκο Τοντόροφ.

«Η ελληνική πλευρά κατευθύνει πάντα τις διαδικασίες της σε αυτόν τον ιδιοκτήτη που φαίνεται στο έγγραφο. Ο ελληνικός νόμος προβλέπει μεταξύ 8 και 10 ετών ανά άτομο για τον αριθμό των μεταναστών, οπότε αυτό που περίμενε ο πελάτης μου ήταν 224 χρόνια», εξήγησε ο Γκάντσο Γκάντσεφ, δικηγόρος του Τόσκο Τοντόροφ.

Απειλούμενος με φυλάκιση 224 ετών, ο Τοντόροφ κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας διακίνησης, αν και τη στιγμή της σύλληψης των μεταναστών εργαζόταν στη Βουλγαρία και, σύμφωνα με αναφορές της Συνοριακής Αστυνομίας, δεν έφυγε από το Χώρα. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο της Φιλιππούπολης αρνήθηκε να τον εκδώσει.

Ένα χρόνο αργότερα, όμως, συνελήφθη στο Μπουργκάς και πέρασε λίγες μέρες ακόμη υπό κράτηση γιατί δεν αφαιρέθηκε από το σύστημα αναζήτησης.

«Απευθυνθήκαμε την εισαγγελία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας – η υπόθεση βρίσκεται επί του παρόντος στο Ανώτατο Δικαστήριο”, δήλωσε ο Γκάντσο Γκάντσεφ, δικηγόρος του Τοντόροφ.

Ο Τοντόροφ είναι πλέον εντελώς αθώος και παρόλο που υπάρχει ένα ακόμη περιστατικό, η ελληνική εισαγγελία δήλωσε ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί.

Συνελήφθη ο αγοραστής του τροχόσπιτου, ο οποίος μετά από δίκη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Τοντόροφ  δεν βιάζεται να σχεδιάσει μια εκδρομή στις ελληνικές ακτές.

«Μέχρι να δω το έγγραφο της αθώωσης και να περάσουν τουλάχιστον πέντε ή έξι μήνες, δεν θα διακινδυνεύσω να πάω γιατί δεν ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα», σχολίασε.

Η υπόθεση οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για αλλαγές στη βουλγαρική νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης θα είναι πλέον εφικτά τόσο εδώ όσο και στη χώρα που τα εξέδωσε. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει ακόμη τη νομοθεσία της.

Bntnews

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ