Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Π.Ο.Υ. Global Action Planfor the Preventionand Control of Non communicable Diseases 2013-2020), παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η κατάχρηση αλκοόλ έχουν οδηγήσει στην αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Ειδικότερα για την διατροφή το European Foodand Nutrition Action Plan 2015-2020 του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι το αυξημένο σωματικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, κορεσμένων και trans λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ολικής άλεσης είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου και πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα προτεραιότητας.
Επιπλέον, η σταδιακή απομάκρυνση από την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και η οικονομική κρίση , έχουν συμβάλλει στην θεαματική αύξησης τα τελευταία χρόνια των ποσοστών υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους ,ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Για τους ανωτέρω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μείωσης της έκθεσης σε βασικούς παράγοντες κινδύνου και το γεγονός ότι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως και η συμπεριφορά του ατόμου μπορούν να τροποποιηθούν επί τα βελτίω μέσω εφαρμογής συντονισμένων δράσεων δημόσιας υγείας, προτρέπει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν δράσεις που θα προάγουν την δημόσια υγεία μέσω της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Η διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
bloko.gr/2018/05/o.html