Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν την Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν την Τουρκία, όπου είχαν προσφύγει μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι μετακινούνται μαζικά σε άλλες χώρες εν μέσω προβλημάτων με την απόκτηση αδειών παραμονής και με τις τράπεζες.

Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.

Μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των Ρώσων με τουρκική άδεια παραμονής είχε μειωθεί σε 96 χιλιάδες άτομα. Στο τέλος του 2022 υπήρχαν 154 χιλιάδες.

Εννέα Ρώσοι είπαν στο βρετανικό πρακτορείο ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία λόγω δυσκολιών στην απόκτηση άδειας διαμονής, που προέκυψαν από τις αρχές του 2023.

Στη συνέχεια, οι τουρκικές υπηρεσίες ενίσχυσαν την επαλήθευση των αιτήσεων, καθώς η ροή μεταναστών που προκλήθηκε από τον πόλεμο προκάλεσε απότομη άνοδο στις τιμές των ακινήτων και οι ιδιοκτήτες άρχισαν να εκδιώκουν Τούρκους ενοικιαστές για να νοικιάσουν κατοικίες σε υψηλότερη τιμή στους Ρώσους. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στον εντόπιο πληθυσμό.

Ως αποτέλεσμα, 10 συνοικίες της Αττάλειας έγινε το αδιαχώρητο με τους εισερχόμενους Ρώσους που προτιμούσαν αυτήν την πόλη καθώς και την Κωνσταντινούπολη.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν, το ελάχιστο κόστος ακίνητης περιουσίας για την εξασφάλιση άδειας διαμονής αυξήθηκε ξαφνικά στις 200 χιλιάδες δολάρια αντί για τα προηγούμενα 50 χιλιάδες δολάρια στις μικρές πόλεις και 75 χιλιάδες δολάρια στις μητροπολιτικές περιοχές.

Ένας άλλος λόγος για τη φυγή Ρώσων πολιτών από την Τουρκία ήταν οι δυσκολίες στη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών.

Από τις αρχές του 2024, η DenizBank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχει ουσιαστικά σταματήσει να ανοίγει λογαριασμούς σε Ρώσους.

Από τις δέκα αιτήσεις, μόνο μία λαμβάνει έγκριση, είναι αδύνατο να ανοίξει λογαριασμός ακόμη και με άδεια παραμονής και εγγραφή στην Τουρκία, είπε ένας από τους μεσάζοντες, ο Σεργκέι Οβσιάννικοφ, προσθέτοντας ότι εξαιρέσεις γίνονται μόνο για πελάτες με μεγάλη κατάθεση 100 χιλιάδων δολαρίων και πάνω.

Επιπλέον, η μαζική έξοδος των Ρώσων προκάλεσε απότομη άνοδο των τιμών: τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός στη δημοκρατία έφτασε το 70%.

«Στην Τουρκία, είναι αδύνατο να προβλέψεις το μέλλον σου», σχολίασε ο 46χρονος εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής Ντμίτρι, ο οποίος έφυγε από την Αγία Πετρούπολη για την Κωνσταντινούπολη μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης το 2022.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί Ρώσοι να πάνε να ζήσουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

 Κάποιοι επέλεξαν χώρες της Λατινικής Αμερικής – Αργεντινή και Βραζιλία.

Από το δελτίο του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προκύπτει ότι ο αριθμός των εταιρειών που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή ρωσικού κεφαλαίου μειώθηκε από 140 το 2022 σε 68 το 2023.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ