Σερβία: «Μαζικά προσκλητήρια επιστράτευσης- θα γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσκλήσεις για στρατιωτικές ασκήσεις φτάνουν σε διευθύνσεις πολιτών και εφέδρων σε όλη τη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς ανέφερε στη σερβική «Vreme» ότι είναι μια «εύλογη» απόφαση γιατί είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε σε περίπτωση που συμβεί μια απροσδόκητη κατάσταση κρίσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, προσκλήσεις για στρατιωτικές ασκήσεις φτάνουν μαζικά σε κατ’ οίκον διευθύνσεις πολιτών. Αν και αυτό μπορεί να ανησυχήσει όσους λαμβάνουν μια τέτοια επιστολή, ωστόσο τα τοπικά media λένε ότι πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας.

«Για τη χρήση των σερβικών όπλων είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση των εφέδρων και η διατήρηση τακτικής υπεράσπισης της γνώσης και της ρουτίνας. Αυτό γινόταν συνήθως στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι ασκήσεις κινητοποίησης γίνονταν κάθε χρόνο και σε κάθε μονάδα, αλλά ήταν διαφορετική εποχή και ο κόσμος το βίωσε διαφορετικά τότε», λέει ο Ράντιτς.

Επισημαίνει ότι από την αναδιοργάνωση που έγινε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα, καταργήθηκε το υβριδικό σύστημα, στο οποίο ο στρατός περιορίστηκε σε μικρότερες διαστάσεις, αλλά ότι «ο αριθμός των ταγμάτων εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σύγκριση με χώρες παρόμοιων διαστάσεων».

Ωστόσο, ο Ράντιτς προσθέτει ότι αυτά τα τάγματα είναι ανενεργά και για να γεμίσουν στον πόλεμο πρέπει να κληθούν έφεδροι και για να ξέρουν αυτοί οι έφεδροι τι να κάνουν, πρέπει να εκπαιδευτούν.

Με τους οποίους η Σερβία μπορεί να πολεμήσει

Όταν ρωτήθηκε με ποιον μπορεί να πολεμήσει η Σερβία, δεδομένου του γεγονότος ότι περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ , ο Ράντιτς λέει ότι είναι μια αξιολόγηση ασφαλείας για το ποια είναι υπεύθυνη η πολιτική και ότι η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο.

«Αν χάσεις μία ροή, σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών, είναι πολύ αργά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έτσι, η Ευρώπη έμεινε στην ιδέα του εκστρατευτικού πολέμου για αρκετές δεκαετίες, έτσι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. Πού θα ήταν τώρα η Ουκρανία και θα υπήρχε αν δεν είχαν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία; Και ότι δεν έκαναν εφεδρική εκπαίδευση. Τη στιγμή που πραγματικά συμβαίνει μια κρίση, είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε. Από αυτή την άποψη είναι απολύτως λογικό», επισημαίνει ο αναλυτής και επισημαίνει ότι είναι μια δραστηριότητα που δεν πρέπει να θεωρείται πολιτική, αλλά στρατιωτική, αλλά ο στρατός, ωστόσο, αναπόφευκτα ακολουθεί την πολιτική ροή.

Σύμφωνα εξάλλου με την τηλεόραση N1, εάν κάποιος πολίτης αγνοήσει την κλήση του στρατού, θα υποστεί τις συνέπειες, δηλαδή φυλακή έως δύο μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται:

Η παρακολούθηση των ασκήσεων είναι νομική υποχρέωση και αν κάποιος δεν εμφανιστεί όταν κληθεί ή δεν δικαιολογήσει την απουσία του, θα πρέπει να πληρώσει από 10.000 έως 50.000 δηνάρια ή να εκτίσει ποινή φυλάκισης έως 60 ημερών, γράφει η Ν1.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ