Ημέρες Μνήμης: Πόντος, Κύπρος – Μην ξεχνάτε το δεν ξεχνώ – Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Γράφτηκαν πολλά κείμενα αυτές τις μέρες για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, που  διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους εθνοκτόνους/γενοκτόνους  του Κεμάλ Ατατούρκ.  Ένα  μικρό αλλά μεγάλης σημασίας κείμενο,  μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Το παραθέτω αυτούσιο με τους συνδέσμους. 

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2024, ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας γραμμένο από τον Δρ. Δημήτρη Γκίκα, στα αγγλικά και ελληνικά. 

«Ξέρετε πότε η ιστορία επαναλαμβάνεται; Όταν δεν μαθαίνουμε απ’ αυτήν.

Η γενοκτονία των Ποντίων συνιστά μια από τις πιο ειδεχθείς «πολιτικές» πράξεις στην παγκόσμια ιστορία. Κι όμως, η αυριανή ρητορική για την Ημέρα Μνήμης, να είστε σίγουροι, θα είναι του τύπου «ειρήνη και φιλία των λαών».

Λοιπόν, εγώ ΔΕΝ μπορώ να αισθανθώ “φιλικά αισθήματα” όταν φανατικοί τζιχαντιστές βεβηλώνουν εκκλησίες στα νησιά μας. ΔΕΝ μπορώ να κάνω ειρήνη όταν εξαπολύεται υβριδικός πόλεμος εναντίον της πατρίδας μου από τη γείτονα και μάλιστα με τις ευλογίες της «συμμάχου» Γερμανίας. ΔΕΝ μπορώ να λησμονήσω τίποτα, όσο δεν έχει ειπωθεί ούτε ένα «Συγγνώμη» για τις 350.000 ψυχές που χάθηκαν. ΔΕΝ μπορώ να μιλήσω για “συνεργασία”, όταν η ίδια χώρα που προέβη σε τέτοιες ανήκουστες πράξεις εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν αφεντικό του υποκόσμου της περιοχής. ΔΕΝ μπορώ να σιωπήσω όταν ακαδημαϊκοί «δάσκαλοι», με ψευδο-επιστημονικές θεωρήσεις και ιδεολογικά προβοκατόρικες μελέτες καλύπτουν μια γενοκτονία και ζητάνε να χαθούν στη λήθη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συντασσόμενοι θρασύτατα με τους εγκληματίες.

Η Ημέρα Μνήμης δεν είναι μια οποιαδήποτε ημέρα που καλύπτεται από τις συνήθεις βλακείες της «πολιτικής ορθότητας». Είναι μια Ημέρα που μας θυμίζει ότι, όποτε στην ιστορία σταθήκαμε αμέτοχοι στο δράμα των συμπατριωτών μας, επιτρέψαμε, προς ντροπή μας, να συντελεστούν φρικτά εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας…»

https://i-epikaira.blogspot.com/2021/05/blog-post_818.html 

https://geopolitics.iisca.eu/2021/05/18/%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82/  

Ακριβώς επειδή η εθνοκτόνος Τουρκία έμεινε ατιμώρητη για τα ειδεχθείς εγκλήματά της εναντίον των Ελλήνων Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων, Ασσυρίων, Εβραίων. Και με την βοήθεια πρωτίστως του Λονδίνου,  βοηθήθηκε να επαναλάβει τα ίδια  εγκλήματα και  στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974…

 Έτσι, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ακόμα δύο τέτοιες τραγικές ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ στην Κύπρο.  Στις  20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974 αντίστοιχα όταν η Τουρκία εισέβαλε, ξερίζωσε, έκαψε, βίασε, εξαφάνισε, δολοφόνησε, εκτέλεσε, βομβάρδισε κατέκαψε με βόμβες ΝΑΠΑΛΜ  και κατέλαβε τη μισή μας πατρίδα. Και μέχρι σήμερα παραμένει  ξανά  ατιμώρητη, από την σημερινή λεγόμενη «Κοινωνία των Εθνών» κοινώς ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)…

105 χρόνια μετά την Γενοκτονία των Ποντίων η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη.  50 χρόνια μετά τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές και συνεχιζόμενη κατοχή παραμένει ατιμώρητη. 

Όσα καταγράφει ο συγγραφέας στο κείμενό του αντιστοιχούν  και για την Κύπρο.

Πως μπορούν να μιλούν οι κυβερνώντες στην Αθήνα για «ήρεμα νερά» και να μην σηκώνουν κεφάλι για τις ανήκουστες πράξεις της Τουρκίας;

Πως τολμούν  στην Αθήνα οι κυβερνώντες να αναφέρονται σε «φιλικές σχέσεις και αισθήματα» προς την Τουρκία όταν φανατικοί τζιχαντιστές βεβηλώνουν εκκλησίες στα νησιά μας, στην Κύπρο πέραν των 500 εκκλησιών μετέτρεψαν σε τζαμιά, σε στάβλους  και κλάπ και να μην  ζητείται τιμωρία ; 

Πως τολμούν να λησμονούν τη τραγωδία του 1974 που συνεχίζεται ζωντανή μπροστά μας για 50 χρόνια, και να ζητούν οι κυβερνώντες στην Λευκωσία και Αθήνα, ουσιαστικά να παρακαλούν την κατοχική Τουρκία και τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα,  να συνομιλήσουν; Όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι εκείνο που απαιτούν οι κατακτητές είναι η αναγνώριση και τίποτα λιγότερο βάση τεκμηριωμένων σχεδίων από την δεκαετία του 1950…

Οι ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ δεν είναι πράγματι ημέρες για να «καλύπτονται συνήθεις βλακείες της πολιτικής ορθότητας».  Είτε από επιτήδειους ακαδημαϊκούς είτε από αδιάβαστους ή εξίσου επιτήδειους πολιτικούς που σπρώχνουν στην ικανοποίηση των τουρκικών και βρετανικών αξιώσεων για ολοκλήρωση των σχεδίων τους και συγχωροχάρτι για όλα τα τουρκικά εγκλήματα. Που συνεχίζονται!

Κατάπτυστη περιφρόνηση (1)

Κατάπτυστη η περιφρόνηση των κυβερνώντων στην Αθήνα έναντι της Εκδήλωσης στην Πλατεία Συντάγματος, για την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ της Ποντιακής Γενοκτονίας στις  19 Μαΐου 2024.  Όταν δεν σεβάστηκαν την ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ –  που ενέκρινε το ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο –  και επέτρεψαν και δεν απότρεψαν ή δεν παράκαμψαν το δρομολόγιο των ποδηλατιστών  (ΔΕΗ International Tour of Hellas 2024) σεβόμενοι την Εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος. 

Τρέμουν στην Αθήνα να μην… ταραχτούν τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία! Τους  σφαγείς και κατακτητές του Ελληνισμού!

https://www.youtube.com/watch?v=kRVsaaoGLJA

Κατάπτυστη περιφρόνηση (2) 

Εξίσου κατάπτυστη περιφρόνηση, διαχρονική, και από πλευράς Λευκωσίας όταν «τρέμουν» να κλείσουν έστω και για δύο μέρες (20/7 και 14/8) τα οδοφράγματα της ντροπής (από το 2003) από και προς τα κατεχόμενα για όσους «δικούς μας» ενσυνείδητα ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ τέτοιες ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ. Και τρέχουν για φθηνότερη βενζίνη, για κέντρα διασκέδασης,  ουσιαστικά να …συν-γιορτάσουν με τους κατακτητές τα εγκλήματά των εις βάρος και των ιδίων! Τέτοια κατάντια τέτοιος μαζοχισμός…

Ενόσω  οι κατακτητές και σφαγείς του Ελληνισμού προετοιμάζονται και φέτος και εξαγγέλλουν τους εορτασμούς των σφαγών μας…

Θα κλείσω με ορισμένα αποσπάσματα από τα βρετανικά επίσημα έγγραφα που αποδεσμεύθηκαν εδώ και χρόνια για το πως έβλεπαν οι Βρετανοί τους Τούρκους και τις σφαγές των Ελλήνων Ποντίων και όχι μόνο.

Screenshot 2024 05 25 at 5.43.54 PM
Οι πορείες  λευκού θανάτου, που χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός για την εξόντωση των Ελλήνων…

Στις 22 Μαρτίου 1920

Screenshot 2024 05 25 at 5.43.37 PM
Sir John Michael de Robeck

Ο Ναύαρχος Sir John Michael de Robeck(Συμμαχικών δυνάμεων) του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, έγραψε για τις τουρκικές θηριωδίες:

 « από τη διαδικασία δεν έλειπε τίποτα από την αδίστακτη και παράξενη βαρβαρότητα που χαρακτήριζε μέχρι τώρα τα τουρκικά ξεσπάσματα σφαγής».

 …the proceedings lacked none of the ruthless and insensate brutality which hitherto have characterised Turkish outbreaks of massacre”.

Στις 11 Μαΐου 1922 έγραψαν οι Βρετανοί : « Δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανή αμφιβολία ότι η Άγκυρα σκόπιμα εξοντώνει όλες τις χριστιανικές μειονότητες και ότι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν το σύστημα στην περιοχή της Σμύρνης. Η αντι-προπαγάνδα τους σκοπό έχει την θωράκισή τους.  Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι Τούρκοι είναι τόσο ανίκανοι όσο ποτέ να κυβερνήσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Δεν βλέπω πώς μπορούμε να παραδώσουμε τη Σμύρνη αν πρώτα δεν απομακρυνθούν  οι Έλληνες και οι Αρμένιοι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί να μετακινηθούν. Καθώς οι Τούρκοι είναι ανίκανοι να συμμορφωθούν με τα πιο στοιχειώδη πρότυπα του πολιτισμού, πρέπει να αναλάβουν τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των ζωντανών Χριστιανών για τα δικαιώματα  νεκρών Τούρκων. Μόλις αποκατασταθεί η τουρκική κυριαρχία, θα είναι μάλλον αδύνατο να προστατευθούν οι μειονότητες. Η μόνη διασφάλισή τους,  όπως λένε οι Έλληνες είναι ο Ελληνικός Στρατός». 

“ There can no longer be any possible doubt that Ankara is deliberately exterminating all Christian minorities and that they will not hesitate to extend the system to the Smyrna area. Their counter-propaganda is intended to shield themselves.  We have clear proof and evidence that the Turks are as unfit as ever to govern themselves or others. I do not see how we can hand Smyrna unless the Greeks and Armenians have first been removed. And I do not see why they should be. As the Turks are incapable of conforming to the most elementary standards of civilisation they must take the consequences. We cannot sacrifice the rights of living Christians to the rights of dead Turks. Once Turkish rule is restored it will be impossible probably to protect the minorities. The only safeguard as the Greeks say, is the Greek Army”. (Βιβλίο γράφουσας «Γενοκτονία» Λευκωσία 1998). 

1955 – 57

Screenshot 2024 05 25 at 5.43.45 PM
Sir Ivone Augustine Kirkpatrick

Και όμως! Τι έλεγε ο διχοτόμος διζωνικός ανθέλληνας, Sir Ivone Augustine Kirkpatrick νεκροθάφτης της ελευθερίας της Κύπρου και ο πρώτος που μίλησε στο Φόρειν ΄Οφις για διχοτόμηση,  με τέτοια … αγαλλίαση και εκδίκηση;

« Δεν δίνουμε ολόκληρη την Κύπρο στη Τουρκία είναι πολύ ελκυστικό»!       

Για δε την Τριμερή στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1955, την οποία ο ίδιος διοργάνωσε για να φέρει μέσα την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος για την Κύπρο,  έγραψε στις 27.11.1955:

«Πάντοτε υποστήριζα μια Τριμερή  μόνο και μόνο γιατί έτσι θα ενοχλείτο αφάνταστα η Ελλάδα». 

(βιβλίο γράφουσας « Από την ‘Ενωση στην Κατοχή» Λευκωσία 1995). 

Χρέος μας είναι να μην ΞΕΧΝΟΥΜΕ.  Δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα να ΞΕΧΝΑ τις τραγωδίες μας, οφείλουμε να απαιτούμε την τιμωρία των ενόχων και όχι τον κατευνασμό του κατακτητή με υποκλίσεις, τεμενάδες,  παρακάλια για συνομιλίες ντροπής. Παράδοση εθνικής  κυριαρχίας για τουρκοποίηση ολόκληρης της Νήσου Κύπρου για ολοκλήρωση του σχεδίου Δρ. Νιχάτ Ερίμ 1956…

Ο αιματοβαμμένος χάρτης

Ακόμα αναμένουμε από την Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας (ΕΚΟ) να επαναφέρει το σύμβολο/έμβλημα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ με τον αιματοβαμμένο χάρτη,  που συμβολίζει τις τραγωδίες της Κύπρου με τις δύο αιματηρές τουρκικές εισβολές που συνεχίζονται. Μετά την αφαίρεσή του από την ιστοσελίδα της, απαίτηση της  ρατσιστικής οργάνωσης «Εμπάργκοτ» για αφαίρεσή του ως τάχατες «ρατσιστικός»!  Παρόλο που έκτοτε είχαμε υποσχέσεις από ορισμένα μέλη της ΕΚΟ ότι θα έφερναν πίσω το σωστό χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ακόμα αναμένουμε…

βλέπε εδώ – 5.3.2024 

Η τουρκο-κυπριακή «Εμπάργκοτ!» ιδρύθηκε το 2004 στο Λονδίνο επί Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αναγνώριση και απευθείας πτήσεις

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/3/6/e-tourko-kupriake-empargkot-idrutheke-to-2004-sto-londino-epi-mekhmet-ali-talat-gia-anagnorise-kai-apeutheias-pteseis/  

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/5/2024 onisilos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ