Μανωλης Κοττακης: Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος όταν ασκεί εξουσία και πόσο μεγάλος όταν είναι ταπεινός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μανώλη Κοττακη

Οποτε μου δίνεται η ευκαιρία για απόδραση από την πνιγηρή πολιτική ατμόσφαιρα των Αθηνών, στην οποία επικρατεί συνήθως η υποκρισία και η διπροσωπία, σπεύδω στη Μακεδονία, στην Ηπειρο και τη Θράκη. Στους ίσιους ανθρώπους. Σ’ αυτούς που όταν σου λένε «ναι» δεν εννοούν «ίσως» και σε εκείνους που όταν λένε «όχι» δεν εννοούν «θα τα βρούμε».

Η ανθρώπινη επικοινωνία στον Βορρά είναι απόλαυση. Δεν ψάχνεις να βρεις τι κρύβεται από πίσω, όπως συνήθως ψάχνουμε εμείς συνωμοτικά στον Νότο, εκπαιδευμένοι από το σύνδρομο της διπλής σκέψης που μας άφησε κληρονομιά η Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να κρύβουμε τι πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας. Τα σχέδιά μας. Εδώ πάνω ο κόσμος κατά βάση είναι έντιμος και άδολος!

Ηταν, λοιπόν, αληθινή χαρά για μένα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στο Κιλκίς Χρυσόστομος, ένας λεβέντης Θεσσαλονικιός, να μιλήσω στην ετήσια εκδήλωση της μονής για το νόημα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Εχω υποστηρίξει κι άλλες φορές ότι πρέπει να κρατήσουμε το κερί της εθνικής μνήμης αναμμένο, γιατί μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να φουντώσει ξανά και να γίνει φλόγα. Λαμπάδα. Αλλά προς μεγάλη μου απογοήτευση κάθε χρόνο παρατηρώ ότι η πολιτική μας ηγεσία αρνείται να γράψει μια λέξη στο X για το συγκλονιστικό αυτό γεγονός, που σημάδεψε μια αυτοκρατορία 1.000 ετών. Τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Είναι εύκολο οι πολιτικοί μας να κάνουν πλάκα στο TikTok, αλλά δεν το ‘χουν και πάρα πολύ με την Ιστορία. Τη θεωρούν φάντασμα πάνω από τα κεφάλια τους. Φοβούνται μην τους πουν εθνικιστές που… πάνε να πάρουν την Πόλη. Με συνέπεια κάθε χρόνο ο Ερντογάν, το έκανε και φέτος, να διοργανώνει φαραωνικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για να ανορθώσει το φρόνημα του χειμαζόμενου από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της οικονομίας λαού του και για να σπάσει το δικό μας. Εμείς μπορεί να καταρρέουμε αργά αλλά σταθερά ως ενιαία εθνική οντότητα, αλλά θεωρούμε ότι δεν τη χρειαζόμαστε την Ιστορία! Λάθος!

Οποτε, λοιπόν, κάποιος με καλεί, πέρυσι ο Σύλλογος του Χαλανδρίου «Ευριπίδης», φέτος η Ιερά Μονή Νικοδήμου, που αποτελεί μετόχι του αγιορειτικού μοναστηριού της Σιμωνόπετρας, με ηγέτη τον ευρυμαθή Ελισαίο, πάντοτε ανταποκρίνομαι. Δεν έχω δικαίωμα να πω όχι.

Η αποδοχή της φετινής πρόσκλησης έκρυβε για μένα, όμως, όμορφες εκπλήξεις, καθώς επιλέγοντας να παραμείνω στο μοναστήρι είχα την ευκαιρία να ζήσω επί δύο ημέρες τη ζωή των μοναχών. Τον μοναχικό βίο. Αυτό που εμείς οι κοσμικοί ονομάζουμε «βαριά ή καλογερική». Δεν είχα πολυκαταλάβει τι σήμαινε η φράση «όταν εμείς οι μοναχοί βάλουμε το μαύρο, είμαστε εντός εισαγωγικών νεκροί άνθρωποι για τους υπολοίπους, καθώς απέχουμε από κάθε κοσμικό γεγονός, γάμο, βαφτίσια, κηδεία, εκλογές, αναψυχή, εξόδους» που μου είχε πει στο παρελθόν η «Μπουμπουλίνα» (όπως την αποκαλεί ο Χρυσόστομος), η ηγουμένη του Αγίου Νεκταρίου, με καταγωγή από την Αστυπάλαια, Τιμοθέη.

Ωστόσο, αυτή η διήμερη παραμονή μου λίγο έξω από τον Πεντάλοφο Κιλκίς, μια αναπνοή από τα σύνορα με τα Σκόπια (τη νύχτα φαίνονταν οι ανεμογεννήτριές τους με τα κόκκινα φώτα), μου έδειξε τι σημαίνει. Μοναχός σημαίνει ταπείνωση. Μοναχός σημαίνει αφιέρωση. Μοναχός σημαίνει συντριβή τού «εγώ». Μοναχός σημαίνει να ζεις την πληρότητα μέσα από τα κείμενα του ιερού Ευαγγελίου και της Καινής Διαθήκης. Μοναχός σημαίνει προετοιμασία για το πέρασμα από τη μία ζωή στην άλλη. Μοναχός σημαίνει νηφαλιότητα, αυτοθυσία, αλληλεγγύη, ισότητα, ειρήνη, καταλλαγή, παρθενία και κοινοκτημοσύνη. Μοναχός σημαίνει αποκοπή από τον έξω κόσμο.

Τα κινητά εδώ είναι ελάχιστα και μόνο για τις ανάγκες της μονής. Ενώ η ενημέρωση γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο! Μοναχός σημαίνει κανόνες τέλος. Σεβασμός στους κανόνες. Αυτούς που δεν σεβόμαστε εμείς και γι’ αυτό απορούμε όταν η Εκκλησία παρακαλεί τους βουλευτές που ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην επισκέπτονται τους ναούς γιατί παραβίασαν τους κανόνες, όπως έκανε σε αυστηρή γλώσσα με ανακοίνωσή της και η συγκεκριμένη μονή («Δεν πληρώνουν τις συνέπειες μόνο οι πολιτικοί από τον αποκλεισμό για την ψήφο τους, τις πληρώνουμε κι εμείς που δεν έχουμε τη βοήθειά τους στα θέματα που μας αφορούν και πρέπει να τα λύσουμε. Αλλά εμείς αναλαμβάνουμε το κόστος, ας το αναλάβουν κι αυτοί!» μου ειπώθηκε).

Γνώρισα σχεδόν και τους 30 μοναχούς του ιερού κοινοβίου σε αυτές τις δύο μέρες και εντυπωσιάστηκα. Τους ρώτησα για την καθημερινότητά τους, για τη ζωή τους, για το πώς επέλεξαν να απαρνηθούν την κοσμική ζωή και να γυρίσουν την πλάτη τους στον κόσμο, για τις οικογένειές τους. Ο πατέρας Λουκάς, ένας ιατρός που μόλις πήρε το πτυχίο του, στράφηκε αμέσως στον μοναχισμό, ο πατέρας Νικόδημος από την όμορφη Γουμένισσα με αδελφή μοναχή, ο πατέρας Γρηγόριος από την Κύπρο, ο πατέρας Ραφαήλ από την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και τόσοι άλλοι μού έδειξαν, χωρίς να μου μιλήσουν ποτέ γι’ αυτό, δύο μέρες τι σημαίνει η συντριβή τού «εγώ» σε έναν κόσμο αφόρητα εγωιστικό.

Τους έβλεπες τη μία να είναι μπροστά στο ιερό ή στο ψαλτήρι και να τελούν κατανυκτικά τη θεία λειτουργία μεγαλοπρεπώς και μισή ώρα μετά ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που κρατούσαν το θυμιατό και το Ευαγγέλιο να προσφέρουν ρυζόγαλο και καφέ στους επισκέπτες της μονής.

Τους έβλεπες να μετέχουν στο μνημόσυνο και να ζητούν ανάπαυση για τους προπάτορές μας που θυσίασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Ανατολική Ρωμυλία, στη Βόρειο Ηπειρο και την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας και οι οκτώ, στεντορεία τη φωνή, κρατώντας αναμμένα κεριά, την ίδια ευχή και λίγη ώρα μετά άλλος σερβίρει κρασί στην τράπεζα τους επισκέπτες, άλλος γινόταν οδηγός στο μικρό βαν της μονής, άλλος φωτογράφος και καμεραμάν, άλλος μάγειρας, άλλος διευθυντής χορωδίας, άλλος έτρεχε στο διακόνημα του αγιογραφείου, άλλος επόπτευε τις κτηνοτροφικές εργασίες που επιτρέπουν στη μονή να παράγει φέτα, τυρί και κρασί μοναδικής ποιότητας με την επωνυμία «Ευλογία» και άλλος υποδεχόταν ταπεινά ένα γκρουπ Αμερικανών τουριστών ή Ελλήνων που έφτασαν στο μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τον απογευματινό εσπερινό.

Πρόκειται για μια ολόκληρη, αυτάρκη -ψυχικά κυρίως, αλλά και υλικά- κοινωνία! Τα πρόσωπά τους ήταν γαλήνια. Δεν υπήρχε πουθενά ύφος αλαζονικό και ο τρόπος με τον οποίο έψαλλαν μέσα στον ιερό ναό το «Τη υπερμάχω» και το «Χριστός Ανέστη» ήταν πραγματικά μοναδικός. Σε απομάκρυναν από τα εγκόσμια και τις πονηρές διαβολές. Εβλεπες την καλοσύνη στα πρόσωπά τους. «Ξεκουράστηκε η ψυχή μου» έγραψα στο βιβλίο εντυπώσεων. Οπως μου εξήγησε ο ηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Χρυσόστομος, ξυπνούν αξημέρωτα στις πέντε και αφού ολοκληρώσουν τον όρθρο κάθονται το πρωί στις 7 σε τράπεζα για «μεσημεριανό», ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας μοιράζονται τις εργασίες του μοναστηριού, τα λεγόμενα διακονήματα, τα οποία δεν είναι και λίγα.

Είναι τόσο μεγάλη η αφοσίωση σε αυτά, ώστε «ξεχνάμε καμιά φορά και τον εαυτό μας» μου είπε ένας. Η τοπική κοινωνία τούς αγαπά γι’ αυτό, και για να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση πολλοί εκπαιδευτικοί πήραν άδεια εκείνη τη μέρα για να παραστούν σε αυτήν. Από απέναντι στα Σκόπια δεν τους καλοβλέπουν τους μοναχούς. Γιατί πιστεύουν ότι το μοναστήρι είναι η προέκταση του εθνικού κράτους. Ενώ στην πραγματικότητα είναι ταγμένο στην υπεράσπιση της εθνικής μας ταυτότητας σε μια περιοχή όπου διάφοροι δίγλωσσοι επιχειρούν κατά καιρούς υπονομευτικές ενέργειες. Μια γεύση πήρε απ’ αυτές σε επίσκεψη του στη Γουμένισσα και στο μοναστήρι το 1999 ο ιστορικός εκδότης της «Εστίας» Αδωνις Κύρου. Πήγαμε και με τον ηγούμενο στις παιδικές κατασκηνώσεις που διατηρεί το Μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (άγιου του οποίου τα λείψανα επιχείρησαν κάποιοι να κλέψουν, αλλά τα επέστρεψαν έντρομοι μόλις ο άγιος τούς φανερώθηκε και τους ζήτησε να πάψουν να τον βασανίζουν), και είδα από πολύ κοντά τι κοινωνικό έργο παράγεται. Αθόρυβα.

Ο μοναχός τον χειμώνα είναι αγρότης, μάγειρας, αγιογράφος, κωδωνοκρούστης, εφημέριος, οδηγός, το καλοκαίρι γίνεται και αρχηγός κατασκήνωσης για να επιβλέπει τα παιδιά που επιλέγουν το όρος Πάικο, τις καστανιές, τους δρυς και τις βελανιδιές που δεν καίγονται, για να περάσουν μια όμορφη εβδομάδα στην εξοχή έξω από τη Γουμένισσα και να γνωρίσουν, αν θέλουν, και τη θρησκεία μας.

Το κράτος στις διάφορες εκδοχές του δεν βοηθά στον εκσυγχρονισμό αυτών των κατασκηνώσεων, σχετικά με την ανακαίνιση των οποίων βάζει εμπόδια το τοπικό δασαρχείο. Είναι, ίσως, καιρός με γενναιότητα θα δει ξανά τα θέματα από την αρχή. Οχι μόνο για να τα έχει καλά με την Εκκλησία. Οι άνθρωποι αυτοί έχτισαν με τα χέρια τους από το 1981 τη μονή αυτή, που θυμίζει τη Σιμωνόπετρα, και γνωρίζουν με υπομονή και προσοχή να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες. Πρέπει να τα δει ξανά γιατί το ιερό κοινόβιο (στην εποπτεία του οποίου ανήκει και το γυναικείο μοναστήρι Παναγία Αξιον Εστί, με 20 μοναχές ηλικίας από 16 έως 35 ετών στην πλειονότητά τους, μερικές εκ των οποίων κάνουν δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές, όπως είδα!) ανήκει σε έναν νομό που, μολονότι βρίσκεται μια αναπνοή από τη Θεσσαλονίκη, έχεις την εντύπωση πως δεν υπάρχει στον χάρτη. Ενώ έχει πολιτικούς, υπουργούς, προέδρους κομμάτων, αντιπροέδρους Βουλής, είναι τόσο μεγάλη η απόστασή του από το κέντρο των Αθηνών και τόσο μικρή η επιρροή του σε αριθμούς στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ώστε δύνανται να τον αγνοούν. Κι ας περνούν κάθε χρόνο 3.000.000 αυτοκίνητα από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, όπως μου είπε ο δήμαρχος Παιονίας κύριος Σιωνίδης.

Επιστρέφω, όμως, στον πυρήνα του σημειώματός μου. Επειδή πολλοί ειρωνεύονται τα μοναστήρια και τους μοναχούς, θα τους πρότεινα να ζήσουν τη μοναστική ζωή για δύο εικοσιτετράωρα. Κατά τη διάρκειά τους θα αντιληφθούν πόσο μικρός αλλά και πόσο μεγάλος είναι ο άνθρωπος. Πόσο μικρός όταν ασκεί εξουσία και πόσο μεγάλος όταν είναι ταπεινός. Οσο και να σε ρουφήξει η ένταση της πόλης, όταν θα επιστρέψεις στα έργα σου αυτό δεν είναι δυνατόν να το ξεχάσεις ποτέ! Σου μένει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η τραγωδία στην ΒΙΟΛΑΝΤΑ που όλος ο εργατικός κόσμος θρηνεί, δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο να συμβεί ξανά

Η τραγωδία στην ΒΙΟΛΑΝΤΑ που όλος ο εργατικός κόσμος θρηνεί, δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο να συμβεί ξανά Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο...

Θρήνος για τα 7 νέα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο στη Ρουμανία

Σοκ και θρήνο προκαλεί η είδηση ότι 7 νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία ενώ πήγαιναν να παρακολουθήσουν τον...

Τραπεζουντα: Ζωντανή τηλεοπτική μαρτυρία που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που καταδεικνύουν την ύπαρξη πολυπληθούς ελληνικής και κρυποχριστιανικής μειονότητας

Σε ένα ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Secim Ozel Τούρκος δημοσιογράφος παίρνει τη γνώμη κατοίκων της Τραπεζούντας, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Κάποια στιγμή συνομιλεί...

Φράγμα Ασπρονερίου Διδυμοτείχου Έβρου: Πάνω από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα

«“Φράγμα Ασπρονερίου, Διδυμοτείχου, Έβρου”: Πάνω από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα, (πληρότητα περίπου 60 %), στο υδρολογικό έτος2025-2026, (01/09/2025 - 26/01/2026), “εν όψει” αρδευτικής περιόδου, (506,00 mm βροχής)».Το «υδρολογικό έτος 2025-2026» («01/09/2025 – 26/01/2026»), με σχετικάπεριορισμένη λειψυδρία και όχι ιδιαίτερα περιορισμένες βροχοπτώσεις, (συνολική αθροιστική βροχόπτωση ίση με «506,00 mm», το «Ρέμα Καζαντζή», “μετέφερε”,...

Αποικιακά κατάλοιπα οι βρετανικές βάσεις – με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Να ενημερωθούν σωστά οι ‘στρατηγικοί μας εταίροι’ Αμερικανοί! Της Φανούλας Αργυρου από το simerini.sigmalive.com Στις 21.1.2026, οι «New York Times» σε ρεπορτάζ τους από το Νταβός σχετικά...

Αποκάλυψη από τα Επίκαιρα για τον ύποπτο ρόλο υφυπουργού και τις σχέσεις με επιχειρηματία

Η νέα ψηφιακή έκδοση του ΕΠΙΚΑΙΡΑ MAGAZINE με αποκαλυπτικές έρευνες σκάνδαλα και πρόσωπα για τα οποία θα πρέπει το «παλάτι-Μαξίμου» να απαντήσει.Αποκαλύπτουμε τις...

Διάτρητο το WhatsApp!

Διάτρητο το WhatsApp! Οι καταγγέλλοντες λένε ότι οι ιδιωτικές συνομιλίες του WhatsApp μπορούν να διαβαστούν από την εταιρεία, παρά τις υποσχέσεις για δήθεν κρυπτογράφηση από...

Μοχάμεντ Χιτζάμπ: Οι αριθμοί μας είναι τεράστιοι – Υπάρχουν 50.000.000 Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη

Ο Μουχάμεντ δε μασάει τα λόγια του… Μοχάμεντ Χιτζάμπ:Οι αριθμοί μας είναι τεράστιοι. Υπάρχουν 50.000.000 Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Υπάρχουν περισσότεροι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη από ό,τι...

Σε ποιους άξονες κινείται η έρευνα της Πυροσβεστικής για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της βιομηχανίας μπισκότων Βιολαντα

Η έρευνα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της βιομηχανίας μπισκότων φαίνεται πως κινείται σε δύο άξονες Από την πρώτη στιγμή...

«Η Βλακεία και Ανοησία στις Πολιτικές Ηγεσίες» ως ιστορικό (διαχρονικό) φαινόμενο (Κόσμος, Ευρώπη, Ελλάδα) – Μια σε βάθος σκιαγραφία ενός θέματος «ταμπού» στον δημόσιο διάλογο – Πώς προσεγγίζει...

 Δύο Διάλογοι με τη Τεχνητή Νοημοσύνη πάνω σε ένα «προκλητικό θέμα». Βασίλης Δημ. Χασιώτης Όπως πάντα, αφήνω τη ΤΝ να αναπτύσσει τα ερωτήματα που κάθε φορά θέτω,...

Γιώργος Βενετσάνος: Επικίνδυνη στροφή στο Αιγαίο

Σύμφωνα με πλήθος τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Milliyet και Hurriyet, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση μιας Navtex μακράς διαρκείας στο Αιγαίο Γράφει ο Γιώργος...

Η Βουλγαρία απελευθέρωσε ήδη περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον Άρδα Ποταμό προς την βόρεια Π.Ε. Έβρου μέσω του Φράγματος Ivaylovgrad

«Η Βουλγαρία απελευθέρωσε ήδη περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον “Άρδα Ποταμό”  προς την βόρεια “Π.Ε. Έβρου” μέσω του “Φράγματος Ivaylovgrad” (01/092025-25/01/2026) “εν όψει” της νέας αρδευτικής περιόδου,(462,40 mm βροχής)».Κατά την διάρκεια του «υδρολογικού έτους 2025-2026» («01/09/2025 – 25/01/2026»), με περορισμένη λειψυδρία και σχετικά όχι περιορισμένες βροχοπτώσεις, (συνολική αθροιστική βροχόπτωση...

Γιώργος Βενετσάνος: Προ των πυλών το τέλος των Ελλήνων

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις το 2024 ανήλθαν σε 68.467, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση 4,2% σε σχέση με το 2023 Γράφει ο...

Προκόπιος Παυλόπουλος: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ιδρυτής του Νεότερου Ελληνικού Κράτους

Προκόπιος Παυλόπουλος: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ιδρυτής του Νεότερου Ελληνικού ΚράτουςΑίγινα, 24.1.2026Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης για τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, την οποία διοργάνωσε...

Η υπόθεση της δασκάλας που φίμωσε με χαρτοταινία το στόμα μαθητή

Την επικαιρότητα την απασχόλησε μία δασκάλα που απάνθρωπα φίμωσε με χαρτοταινία το στόμα ενός μαθητή της (όχι όλων.Ενός) και επί πλέον του έδεσε με ταινία...

Η καταιγίδα που καταγράφηκε τις πρωινές ώρες όπως αποτυπώθηκε από τα δορυφορικά προϊόντα nowcasting του EUMETSAT

Σε ανάρτηση του Θοδωρη Κολυδά διαβάζουμε: Η καταιγίδα που καταγράφηκε τις πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου 2026, όπως αποτυπώθηκε από τα δορυφορικά προϊόντα nowcasting του...

Αναπόδραστες παράπλευρες Απώλειες

Δυστυχώς η υπόθεση Μαδούρο /Βενεζουέλας, δεν θα περιοριστεί μόνον εκεί Κώστα Δημ Χρονόπουλου * Θα υπάρξουν και οδυνηρές επιπτώσεις και για άλλες χώρες  τόσο της Λατινικής...

Δυστυχώς δυστυχέστατα δεν θα βάλουμε ποτέ μυαλό – Ποτέ!

Μεταδίδεται από τα Τρίκαλα θάνατος τριών εργατριών (για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει εργάτης) και «άγνοια» ύπαρξης μίας ακόμη τέταρτης εργάτριας. Και αυτά σαν πρώτες ειδήσεις....

Προκόπιος Παυλόπουλος: Μνήμες και διδάγματα από το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 25.1.2026 Σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που οργάνωσε...

Έκτακτη ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά για τις καιρικές συνθήκες στην Αττική

𝝚𝝢𝝜𝝡𝝚𝝦𝝮𝝨𝝜 𝝘𝝞𝝖 𝝩𝝞𝝨 𝝟𝝖𝝞𝝦𝝞𝝟𝝚𝝨 𝝨𝝪𝝢𝝝𝝜𝝟𝝚𝝨 𝝨𝝩𝝜𝝢 𝝖𝝩𝝩𝝞𝝟𝝜 Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), για αύριο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ