Το Ομφάλιο Πεδίο του Δία: Η θεωρία των αρχαιολόγων για το σπουδαίο εύρημα στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αποκάλυψη των τελευταίων ημερών του φωτογραφικού υλικού από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη σε λόφο στο Καστέλι, από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, έχει προκαλέσει τρομερό ενδιαφέρον εντός και εκτός Κρήτης, αφού το εύρημα έχει κυριολεκτικά αφήσει άφωνους τους αρχαιολόγους στην Ελλάδα, που δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο!

υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη φαίνεται να καθόρισε την επίσκεψή της στην Κρήτη με γνώμονα ακριβώς την επίσκεψη στον λόφο Παπούρα πάνω από το αεροδρόμιο Καστελίου, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αυτό που προφανώς της περιέγραφαν οι αναφορές των αρχαιολόγων και το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό που εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού!

Οι πληροφορίες από την προσπάθεια τεκμηρίωσης του ευρήματος που αναφέρεται ως Εμπόδιο 24 στον χάρτη του αεροδρομίου Καστελίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές από τις πρώτες αναφορές, που έκαναν λόγο για πρωτομινωική φρυκτωρία!

Όμως η κατασκευή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού συγκρίνεται, όπως είπε πηγή στο neakriti.gr και στη “Νέα Κρήτη”, με ανάλογου τύπου ευρήματα στην Κιλικία της Καππαδοκίας, στην Ιορδανία, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στην Κύπρο. Όμως στον ελλαδικό χώρο όχι ως τώρα! Η κατασκευή παραπέμπει σε ιερό και εδώ η πρώτη τεκμηρίωση αφήνει άφωνους όσους την έχουν ακούσει! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, που αποτελείται από έκκεντρους κύκλους, είναι μέρος ιερού που θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Δία!

Ήδη ο αρχαιολογικός κόσμος κάνει λόγο για το Ομφάλιο Πεδίο, που κατά τη μυθολογία, όταν η Ρέα μετέφερε από το σπήλαιο της Δίκτης στο σπήλαιο της Ίδης τον νεογέννητο Δία, σε ένα σημείο της Πεδιάδας πέφτει ο ομφαλός του. Στο σημείο που έπεσε ο ομφαλός του νεογέννητου πατέρα των Θεών χτίζεται ένα ιερό και αποτελεί το λεγόμενο κατά τη μυθολογία Ομφάλιο Πεδίο. Πιστεύεται, λοιπόν, σήμερα κατά μια εκδοχή ότι ο ομφαλός του Δία έπεσε στον λόφο Παπούρα και εκεί χτίστηκε ένα ιερό, το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των αρχαιολόγων.

IMG 9272

Ο προσανατολισμός κι ο μύθος 

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο ιερό αυτό, από τις κλίσεις της τοιχοποιίας των έκκεντρων κύκλων, αυτό που φαίνεται είναι θεμέλια, φαίνεται να είχε ύψος, δηλαδή να ήταν μια κατασκευή κτηριακή η οποία ήταν κυλινδρική και ελαφρώς κωνική στην κατάληξή της. Μάλιστα, από τη δυτική πλευρά φαίνεται ένα άνοιγμα που παραπέμπει σε είσοδο στο κτίσμα, ενώ ο προσανατολισμός του είναι βορινός. Αν κάποιος παρατηρήσει την κατασκευή, γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχαν και διαμερίσματα μεταξύ των έκκεντρων κύκλων, όπως εξηγούν γνώστες του αντικειμένου. Ο προσανατολισμός είναι βόρειος.

Με βάση το σταυρικό σχήμα που χωρίζει τους κύκλους, γίνεται αντιληπτό ότι δείχνει τον μαγνητικό Βορρά και αυτό στην Αρχαιολογία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτείται μια σχέση Γης και Ουρανού, δηλαδή έρχεται να αποτελέσει τεκμήριο για το Ομφάλιο Πεδίο και τη σχέση με τον Δία! Για τη χρονολόγηση, αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα, λέγεται ότι μπορεί να είναι μεταξύ 3000-2000 π.Χ., δηλαδή προμινωικό, και αν η κατασκευή αυτή όπως προαναφέρθηκε ταυτίζεται με ανάλογες στην Κύπρο, την Κιλικία, τη Μέση Ανατολή και την Ιορδανία, τότε θα μπορούσε θεωρηθεί ότι η λατρεία του Δία έρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ή τη Μεσοποταμία.

Ανάλογη κατασκευή που έχει αναχθεί χρονολογικά στο 7000 π.Χ. βρίσκεται στο Gobekli Tepe, στη Νότια Καππαδοκία, και φάνηκε από το υδρευτικό έργο του Ευφράτη. Μάλιστα, φωτογραφία από το εύρημα στο Gobekli Tepe φαίνεται να παρουσιάζει ομοιότητες, αν και σε αυτό υπάρχουν περίεργες λεπίδες από οψιδιανό.

IMG 9273

Δέσμευση για λύση 

Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο σκάμμα του ευρήματος το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ενώ είχε προηγηθεί και κλειστή σύσκεψη με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, για να συζητηθεί η εξέλιξη των εργασιών του αεροδρομίου, της τοποθέτησης ραντάρ και η αντιμετώπιση της κατασκευής.

Προτάθηκε μέχρι και η μεταφορά διά του τεμαχισμού του ευρήματος, ωστόσο δεν υπήρξε συγκεκριμένη λύση, όμως η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει.

Χθες η κ. Μενδώνη και ο κ. Ταχιάος βρέθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι είδαν το μνημείο που έχει εντοπιστεί και θα γίνουν όσα απαιτούνται για να προστατευθούν, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα προστατευθούν τα αρχαία και τα έργο θα προχωρήσει.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Κάναμε μια κοινή αυτοψία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Είδαμε τον αρχαιολογικό χώρο-μνημείο, και θα προχωρήσουμε στις ενέργειες που πρέπει ώστε και οι αρχαιότητες θα προστατευθούν και το έργο θα προχωρήσει».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ταχιάος είπε: «Είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να σεβαστούμε την άποψη της κ. Μενδώνη. Το αεροδρόμιο δε θα πάει πίσω. Το επόμενο εγχείρημα είναι: και αεροδρόμιο και αρχαία. Θα λειτουργήσει στις 6 Φεβρουαρίου 2027».

IMG 9274

Αλλαγή θέσης ραντάρ 

Σχετικά, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών με τις δηλώσεις του Νίκου Ταχιάου αναφέρονται τα εξής: «Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, συμφωνήσαμε πως θα υποβάλουμε στο υπουργείο Πολιτισμού την αναθεωρημένη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – της οποίας τον διοικητή Γιώργο Σαουνάτσο ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνδρομή του – σχετικά με την οριστικοποίηση της θέσης του ραντάρ. Τα αρχαία ευρήματα θα μείνουν ακέραια στη θέση τους», ενώ για τη μετατόπιση του δρόμου Παναγιάς-Πετριανού Λάκκου λόγω αρχαίων είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και τις αποφάσεις για τον Πετριανό Λάκκο, σε σχέση με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου», και κατέληξε: «Και τα δύο έργα θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης».

Κνωσός και Δήμος Ηρακλείου αντιστοίχως – Ένα βήμα πιο κοντά στην UNESCO και τα ενετικά τείχη στο Ηράκλειο 

Χθες το πρωί, στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στη συστηματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί με την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να προετοιμαστεί επαρκώς η πρόταση των μινωικών ανακτόρων στην UNESCO και σημείωσε πως μέσα από τη σύσκεψη έγινε «ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα για να φτάσουμε στον στόχο μας», που είναι τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στις ΟΧΕ των μινωικών ανακτόρων να έχουν την ωριμότητα που πρέπει.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης υπενθύμισε πως η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας. 
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία για την Κνωσό και να γίνει αυτό που πρέπει τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο, που είναι οργανικά συνδεδεμένος με τον χώρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Γιώργος Διδασκάλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Ηρακλείου υπό την υπουργό Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, δίνοντας έμφαση στη διαρκή, στενή και αγαστή συνεργασία υπουργείου- Περιφέρειας- Δήμου και τονίζοντας την ανάγκη καθορισμού ενός κοινού και συνεκτικού πλαισίου δράσης, καθώς και διάθεσης συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων χρηματικών πόρων, προχώρησε σε αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του σχεδιασμού της δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπουδαίου μνημείου και την ένταξή του στη ζωή της πόλης.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε μελέτες και προτάσεις για σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις διαμόρφωσης των διαδρομών του ισόπεδου τμήματος, για τη στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των τειχών και τη σύνδεσή του με τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, τον εξωραϊσμό των κηποθεάτρων, την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής, τη διαμόρφωση της πλατείας Κόρακα και των αθλητικών εγκαταστάσεων, τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του Προμαχώνα Μαρτινέγκο, τη δημιουργία βάσης δεδομένων για το μνημείο με φωτογραφικό υλικό, καταγραφή επεμβάσεων κ.ά.

Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων στάθμευσης στην τάφρο για τους επισκέπτες του μνημείου, στη διαμόρφωση της δυτικής τάφρου (από το Κομμένο Μπεντένι έως το κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”), του πάρκου Νεολαίας και του Προμαχώνα Σαμπιονάρα, στην ανάδειξη των χαμηλών πλατειών και στοών, καθώς και στην ανάγκη φωτισμού του μνημειακού περιβόλου, των πυλών και της τάφρου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προχωρά σε επισημάνσεις, να θέτει δεδομένα και παραμέτρους που πρέπει να ακολουθηθούν και με την πλούσια εμπειρία της να δίνει χρήσιμες οδηγίες για την ιεράρχηση, την προτεραιοποίηση και τα επόμενα βήματα των παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή στη σύσκεψη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Διδασκάλου, καθώς επίσης και των αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών στελεχών των τριών φορέων.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε για έργα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και είναι έργα δεκαετίας, αναφερόμενος τόσο στα ενετικά τείχη και την προγραμματική σύμβαση παραχώρησης από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και τα Ανατολικά Νεώρια, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ αναζητούνται κονδύλια και για τα Νεώρια στα Χανιά. Επίσης, προσεχώς το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημοπράτηση για τον Άγιο Μηνά, που έχει ενταχθεί στα ΣΒΑΑ του Δήμου Ηρακλείου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Διδασκάλου, διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου, της διευθύντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσως Συθιακάκη, των αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη, Νίκου Γιαλιτάκη, Στέλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη και Ρένας Παπαδάκη-Σκαλίδη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκραφνάκη, της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη και υπηρεσιακών στελεχών.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος Αβραμόπουλου: «Θα αποδείξω την αθωότητά μου στην Ελλάδα»

Δημοσιεύεται έκδοση Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, στο Βέλγιο, για τον Δημητρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αρνείται, πάντοτε όπως όλοι, κάθε σχέση με αυτά που του αποδίδονται, και...

Παναγιώτης Παύλος: Η πολιτική κατευνασμού οδηγεί σε νέες εθνικές ήττες

Ο Παναγιώτης Παύλος, ερευνητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, μιλά στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» της ΕΡΤ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το Οικουμενικό...

Ο Καραγκιόζης στην προεκλογική περίοδο – Ανασυνθέτοντας μια προεκλογική σκηνή με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Καραγκιόζης στην προεκλογική περίοδο - Ανασυνθέτοντας μια προεκλογική σκηνή με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης Βασίλης Δημ. Χασιώτης Η προσέγγιση των...

Βασίλης Σωτηροπουλος για την καταδικαστική απόφαση για τα μειλ των αποδήμων: Σηματοδοτεί μια καλή ημέρα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

H σημερινή απόφαση του πρωτοβάθμιου τριμελούς ποινικού δικαστηρίου σχετικά με τις ευθύνες των τεσσάρων κατηγορουμένων για την διαρροή των e-mail των 25.500 αποδήμων ψηφοφόρων του...

Η επιμονή Μητσοτακη να βλέπει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στο επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, «οσμίζει» ξανά «Αποδημίαση»!

Η ψήφος των αποδήμων δηλαδή Έλληνες που δεν ζουν εδώ, και δεν τους πολυνοιάζει για το τι συμβαίνει εδώ, με τον Μητσοτάκη άρχισαν να ψηφίζουν...

Σημείο καμπής

Σημείο καμπής ”Στην πρώτη φάση, 1948-1973, το μέσο ετήσιο ποσοστό μεγέθυνσής του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν ίσο με 7,3%. Πρωτοφανές και ανεπανάληπτο στη ιστορία...

POULIMENOS: Ο Homo Universalis Ζωγράφος

POULIMENOS: Ο Homo Universalis ΖωγράφοςΗ τέχνη, στην πιο αγνή και ουσιώδη της μορφή, δεν αποτελεί εργαλείο κατακερματισμού της πραγματικότητας, αλλά μια δυναμική γέφυρα που...

Ένας θάνατος και μια Συνταγματική Αναθεώρηση

Ένας θάνατος και μια Συνταγματική Αναθεώρηση Κώστα Δημ Χρονόπουλου *  Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς. Σημαντικό στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας. Ικανότατος , ευπρεπής...

Βασιλική Θάνου: Ορθή και σαφής η απόφαση της Ολομ. ΑΠ για το επιτόκιο των κόκκινων δανείων

Ορθή και σαφής η απόφαση της Ολομ. ΑΠ για το επιτόκιο των κόκκινων δανείωνΆρθρο Βασιλικής Θάνου, Προέδρου Αρείου Πάγου επίτ. Πρώην Πρωθυπουργού.Ορίζεται ρητά ο...

Πάτησε αδέσποτη σκυλίτσα στη Γαστούνη και έφυγε – Ερωτήματα για τον Δήμο και την προστασία των αδέσποτων

Στην Γαστούνη του Νομού Ηλείας γυναίκα οδηγός πάτησε με το αυτοκίνητο της αδέσποτη Σκυλίτσα που πέθανε στην άσφαλτο και έφυγε. Η κυρία οδηγός ταυτοποιήθηκε, προσήχθη...

Μιας και η υπόθεση των πολιτικών πραγμάτων μας είναι ένας κλαυσίγελος, τίποτα καλύτερο από το να ζητήσουμε από τη Τεχνητή Νοημοσύνη, να υποδυθεί τον...

Μιας και η υπόθεση των πολιτικών πραγμάτων μας είναι ένας κλαυσίγελος, τίποτα καλύτερο από το να ζητήσουμε από τη Τεχνητή Νοημοσύνη, να υποδυθεί τον...

Τοξικός Λαϊκισμός και Τεχνητοί Διαχωρισμοί: Ώρα για μια Κοινή Περπατησιά

Τοξικός Λαϊκισμός και Τεχνητοί Διαχωρισμοί: Ώρα για μια Κοινή Περπατησιά Πώς η απαξίωση του πολιτικού λόγου συντηρεί μια παγίδα διχασμού εις βάρος των ίδιων των...

Κώστας Αρβανίτης για την απειλή του λαγοκέφαλου και των άλλων εισβολικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες

Για την απειλή του λαγοκέφαλου και των άλλων εισβολικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες είχαμε σημάνει εγκαίρως συναγερμό ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, με κατάθεση...

«Συμφωνία» 3ης Βιέννης 1975 – που δεν υπήρξε ποτέ

Γλ. Κληρίδης και Αρχιεπίσκοπος ΜακάριοςΤης Φανούλας Αργυρου από το simerini.sigmalive.com Η παραπλανητικά αποκαλούμενη «Συμφωνία 3ης Βιέννης» δεν υπήρξε ποτέ! Ήταν ακόμα μία ασυγχώρητη και ενσυνείδητη...

Κωστας Βαξεβάνης: Δημοσκοπήσεις 
Vs Δημοκρατία

Δημοσκοπήσεις 
Vs Δημοκρατία Κώστας Βαξεβάνης απο το Κυριακάτικο DocumentoΑν χρησιµοποιήσουµε το κλισέ των δηµοσκόπων ότι «η δηµοσκόπηση είναι η φωτογραφία της στιγµής», τότε χαριτολογώντας...

Ψηφοδέλτια έτοιμα, ψηφοφόροι πανέτοιμοι

Όποιος σημερινός ιστορικός ή κάτι σχετικός με τις τελευταίες δεκαετίες κοιτάξει πίσω, πλην χούντας, θα διαπιστώσει πως σχεδόν όλοι οι Πρωθυπουργοί οσάκις αιφνιδίασαν με...

Πτώση Βάσεων: Το Χρόνιο Σύμπτωμα της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Παρακμής

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι σύμφωνα με τις αποδόσεις βαθμολογίας των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής πασιφανώς...

Πάνω από 476 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα από 5 φράγματα του Έβρου, στο υδρολογικό έτος 2025/2026

«Πάνω από 476 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χαμένα από 5 (ανεκτέλεστα και μη λειτουργικά) φράγματα του Έβρου, στο υδρολογικό έτος 2025/2026(“01/09/2025 - 31/05/2026”) και “εν όψει” της αρδευτικής περιόδου, (965,00 mmβροχής)».Κατά το («υδρολογικό έτος 2025/2026, δηλαδή για το χρονικό διάστημα...

Το Πολιτικό «Πολυκατάστημα» και η Μοναξιά της Εξουσίας

Το Πολιτικό «Πολυκατάστημα» και η Μοναξιά της Εξουσίας   Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός Η κυριαρχία της ΝΔ και η αδυναμία των άλλων κομμάτων να τη συναγωνιστούν ή...

Η Γενιά της Αμφισβήτησης είναι η Γενιά της Ανατροπής: Γιατί οι Νέοι Κρατούν το Κλειδί του Μέλλοντός μας

Όσο η παραδοσιακή πολιτική εξαντλείται σε πελατιακές σχέσεις και πολυδάπανα έργα, μια ολόκληρη γενιά περιμένει την ευκαιρία να αποδείξει ότι και γνωρίζει και μπορεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ