Η Κροατία έβγαλε σε πώληση μικρά νησιά – θέλει να ακολουθήσει το ελληνικό μοντέλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κροατία είναι μια χώρα με χίλια νησιά και αρκετά από αυτά πωλούνται σε μικρές αγγελίες για εκατομμύρια δολάρια, που κάνουν το κεφάλι ενός απλού θνητού να ζαλίζεται.

Αλλά τα ιδιωτικά νησιά δεν είναι για απλούς θνητούς, είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το δικό τους νησί, τον δικό τους κόσμο. Όσοι μπορούν, διάσημοι και πλούσιοι, ήδη στο πρώτο βήμα παραιτούνται από την αγορά νησιών της Κροατίας. Τα χρήματα, φυσικά, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά κάτι άλλο είναι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα νησιά προς πώληση στην Κροατία. Το φθηνότερο είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην κεντρική Δαλματία και το πιο ακριβό είναι το Σέγια/Ceja στη Medulin Riviera, του οποίου η τιμή, όπως αναφέρεται στις μικρές αγγελίες φτάνει τα 20,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το ακατοίκητο νησί με έκταση 162.000 τετραγωνικών μέτρων ανήκει κυρίως σε μια οικογένεια από το Σισάν, αλλά το κράτος έχει επίσης τα δικά του 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχει ένα κατάστημα εστίασης και ένα παλιό σπίτι 40 τετραγωνικών μέτρων, και η Σέγια είναι ένα μέρος που δεν πρέπει να χάσουν οι τουρίστες και οι εκδρομείς.

Έχει καταχωρηθεί στις αγγελίες εδώ και αρκετά χρόνια, αν και διασημότητες, βασιλικές οικογένειες και πλούσιοι παγκόσμιας κλάσης έχουν ενδιαφερθεί για αυτό.

«Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την Σέγια αλλά και για άλλα νησιά της Κροατίας. Μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν ένας εμίρης, μια πριγκίπισσα, ήταν επίσης μια πολύ δημοφιλής τραγουδίστρια και ο Bernie Ecclestone, όπως είναι γνωστό, ήθελε να αγοράσει το νησί… Αλλά όλοι τα παράτησαν όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στο νησί, ότι η κατασκευή απαγορεύεται γιατί πρέπει να πληρώσουν 20 εκατομμύρια ευρώ και μετά να στήσουν μια σκηνή στο νησί», δήλωσε η Γιασμίνκα Μπιλίσκοφ, κτηματομεσίτης, η οποία μεσολαβεί για την πώληση της Σέγια, καθώς και τριών ακόμη μικρών νησιών.

Η Κροατία έχει 1.244 νησιά, 66 από τα οποία κατοικούνται. Περισσότερο από το 80 τοις εκατό ανήκουν στο κράτος και αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες είναι κυρίως οικογενειακά κληροδοτήματα.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πουληθεί δεκάδες νησιά, λέει η Μπιλίσκοφ και προσθέτει ότι δεν υπάρχει φόβος ότι οι θησαυροί των νησιών της Κροατίας θα ξεπουληθούν.

Η Κροατία χρειάζεται το ελληνικό μοντέλο

«Οι Έλληνες έχουν ένα πολύ καλό μοντέλο που πρέπει να εισαγάγει και η Κροατία. Η Ελλάδα επέτρεψε την κατασκευή υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και δίνει στα μικρά της νησιά μια παραχώρηση για 50 έως 99 χρόνια. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο εισόδημα για τη χώρα μας, και από την άλλη πλευρά , θα προσέλκυαν πλούσια πελατεία και την ελίτ του κόσμου, κάτι που θα ωθούσε περαιτέρω την Κροατία ως τουριστικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη», πιστεύει η Γιασμίνκα Μπιλίσκοφ.

«Τα νησιά θα έπρεπε να είναι μαργαριτάρια, αλλά αποδεικνύεται ότι τα μικρά νησιά γίνονται χωματερές για τα απόβλητα από τα μεγάλα νησιά. Θέλουμε να έχουμε πλούσιους επισκέπτες και τα μικρά νησιά είναι ιδανικά που μπορούμε να τους προσφέρουμε, φυσικά υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες να ακολουθήσουμε τον ελληνικό τρόπο κυρίως στα μικρά νησιά, αλλιώς θα συνεχίσουμε, δυστυχώς, να έχουμε μια αόρατη Κροατία», καταλήγει η Γιασμίνκα Μπιλίσκοφ, γράφει η κροατική ‘Dnevnik’.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ