Τόνοι χρυσού, ασήμι και σμαράγδια, ανασύρθηκαν από ναυάγιο 300 ετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακαλύφθηκε το πλοίο San Jose που περιέχει τον μεγαλύτερο θησαυρό στην ιστορία.

Ο θησαυρός, που πιστεύεται ότι αξίζει 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σοκάρει όσους τον ακούν με τόνους χρυσού, ασημιού και σμαράγδια. Ο θησαυρός που βρέθηκε στο πλοίο, που βυθίστηκε πριν από 300 χρόνια, μεταφερόταν από την Αμερική στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έκανε το πρώτο βήμα για να οργανώσει μια αποστολή στο ναυάγιο του πλοίου που βυθίστηκε πριν από 300 χρόνια και όπου κρύβεται ο μεγαλύτερος θησαυρός στην ιστορία. Όταν το πλοίο San Jose, που ανήκε στο ισπανικό ναυτικό, βυθίστηκε το 1708, μετέφερε σχεδόν 200 τόνους χρυσού, ασήμι και σμαράγδια. Ο συνολικός θησαυρός στο πλοίο εκτιμάται ότι αξίζει 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κολομβία ξεκίνησε την πρώτη φάση μιας υποβρύχιας αποστολής για να εξερευνήσει ένα ισπανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε στην Καραϊβική πριν από περισσότερα από 300 χρόνια και πιστεύεται ότι περιέχει αντικείμενα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ανακαλύφθηκε από την κολομβιανή κυβέρνηση το 2015 στα νερά της πόλης-λιμάνι της Καρτέγενας, το Σαν Χοσέ αποκαλείται το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Το πλοίο με 62 πυροβόλα, τρικάταρτα, η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου και η μεγαλύτερη γαλέρα του, πιστεύεται ότι μετέφερε χρυσό, ασήμι, σμαράγδια και άλλα πολύτιμα αγαθά από τα ορυχεία του Ποτόσι του Περού.

Ο Θησαυρός μεταφέρονταν στην Ισπανία

Ακριβώς πριν από 300 χρόνια, ισπανικά και βρετανικά πλοία συναντήθηκαν στην Καραϊβική Θάλασσα.

Στη σύγκρουση των ναυτικών των δύο πλευρών βυθίστηκε το ισπανικό πλοίο San Jose με πλήρωμα 600 ατόμων και πολύτιμους θησαυρούς.

Το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ICANH) δήλωσε ότι η πρώτη φάση της αποστολής θα επικεντρωθεί στη φωτογράφιση του πλοίου χρησιμοποιώντας «μη παρεμβατικούς» τηλεαισθητήρες.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η πρώτη αποστολή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες ανακαλύψεις και τα αντικείμενα από το ναυάγιο.

Οι καταγεγραμμένες εικόνες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη δημιουργία απογραφής αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον βυθό της θάλασσας.

Το Κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ανακήρυξε επίσης τον χώρο ανακάλυψης εθνικό «προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο» προκειμένου να «διατηρηθεί η επιστημονική και αρχαιολογική του αξία».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα υποβρύχιο πλοίο με τεχνολογίες ακουστικής εντοπισμού θέσης, καθώς και ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα με διάφορους αισθητήρες και εργαλεία που μπορεί να πάει βαθιά στο βυθό.

Νομική μάχη δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η ανακάλυψη του πλοίου San José ήταν σημαντική για την Κολομβία λόγω του θησαυρού του πλοίου με πολιτιστικά και ιστορικά αντικείμενα και τις ενδείξεις που μπορούσαν να δώσουν για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κλίμα της Ευρώπης στις αρχές του 18ου αιώνα. Αλλά η ανακάλυψη πυροδότησε επίσης μια δικαστική μάχη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά το Σαν Χοσέ το 2015 με τη βοήθεια διεθνών επιστημόνων.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους απορρίφθηκαν από μια εταιρεία ναυτικής διάσωσης με έδρα τις ΗΠΑ που ονομάζεται Sea Search-Armada (SSA), η οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτοί που ανακάλυψαν το ναυάγιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η SSA ξεκίνησε νομικό αγώνα κατά της κολομβιανής κυβέρνησης, ισχυριζόμενη ότι δικαιούταν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια (το ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού στο ναυάγιο).

Η κολομβιανή κυβέρνηση αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της SSA.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ