Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Έρευνα αποκαλύπτει επιθέσεις σε γυναίκες στο γαλλικό στρατό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι 2, το επίσημο κανάλι, μετέδωσε μια συγκλονιστική έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση και τις επιθέσεις κατά γυναικών στο στρατό.

Για πρώτη φορά, γυναίκες στρατιώτες και αξιωματικοί μίλησαν μπροστά στην κάμερα του προγράμματος «Ειδικός Απεσταλμένος» για τα βάσανά τους, που ώθησαν αρκετές από αυτές να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να στραφούν σε πολιτικά επαγγέλματα.

Ο πιο σημαντικός ομιλητής ήταν μία πλοίαρχος του ναυτικού που αποκάλυψε ότι είχε βιαστεί από ένα μέλος της τάξης της.

Η Μανόν Ντυμπουά /Manon Dubois είπε ότι το περιστατικό συνέβη ενώ η ομάδα της βρισκόταν σε αποστολή στη θάλασσα.

 Στη συνέχεια, υπέβαλε καταγγελία στους ανωτέρους της, αλλά ένα στρατοδικείο απλώς ανέστειλε τον δράστη από την εργασία για 10 ημέρες, μετά από τις οποίες επέστρεψε στη δουλειά του.

Όσο για εκείνη, έλαβε συμβουλές να μην μείνει στο πλοίο για το επόμενο ταξίδι, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα που αγαπά.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το θύμα μίλησε με ανοιχτό πρόσωπο, καθώς προηγουμένως μίλησε για την υπόθεσή της στην εφημερίδα Le Monde, και είπε:

«Ένιωσα αηδία και δεν ήθελα να παραμείνω σε μια υπηρεσία που μου κλέβει τα δικαιώματά μου και ανταμείβει τον επιτιθέμενο».

Η τόλμη της Μανόν Ντυμπουά ενθάρρυνε άλλες γυναίκες μέλη του στρατού να αποκαλύψουν τα περιστατικά παρενόχλησης που είχαν εκτεθεί από τους συναδέλφους τους.

Η τηλεοπτική έρευνα ήταν συγκλονιστική για όλους τους Γάλλους, ιδιαίτερα για τις Γαλλίδες.

Παρά την απελευθέρωση του γυναικείου λόγου μετά το κίνημα «Me too» για να καταγγείλουν τους παρενοχλητές, κανείς δεν περίμενε ότι οι εκπαιδευμένες και σωματικά ικανές γυναίκες στρατιώτες, μερικές από τις οποίες κατέχουν ανώτερους βαθμούς, θα εκτίθεντο σε τέτοιου είδους κακομεταχείριση και θα αναγκάζονταν να παραμείνουν σιωπηλές, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο της υπακοής στο στρατό.

Η Le Monde είχε θίξει αυτό το σκάνδαλο, βασισμένη, στο ρεπορτάζ της, στις μαρτυρίες των γυναικών που επιτέθηκαν.

%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%BD56766788%CE%BD%CE%BC1

Η βουλευτής Laetitia Saint-Paul

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η βουλευτής Λετίσια Σεν Πολ / Laetitia Saint-Paul άσκησε έρευνα για το θέμα και είπε ότι πολλά παρόμοια επεισόδια συνέβαιναν μεταξύ του στρατού, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την παρέμβαση των αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας για να τεθεί ένα τέλος σε αυτό…

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες στρατιώτες σε πρόωρη υπηρεσία, ακόμη και υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό, απαιτούν να αρθεί η ασυλία από τους συναδέλφους τους που τις παρενοχλούν. Η θέση της βουλευτού προκάλεσε ενδιαφέρον γιατί η ίδια κατέχει το βαθμό του αξιωματικού πεζικού.

Η Σεν-Πωλ είχε γράψει επίσημη επιστολή στον υπουργό Άμυνας ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση της λοχαγού Μανόν Ντυμπουά.

Ζήτησε επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα ισότητας των φύλων για να συζητήσει το θέμα μαζί της και να ζητήσει δράση για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα.

Από την παρέμβαση της εκπροσώπου, το email της έχει πλημμυρίσει από παράπονα από δεκάδες στρατεύσιμες γυναίκες και γυναίκες πολίτες, που εργάζονται στον στρατό.

Ανάμεσά τους ήταν και εκείνες που δήλωσαν προθυμία να εκθέσουν τον αξιωματούχο ή τον συνάδελφό τους που την παρενοχλούσε, αν έβρισκε κάποιον να τη στηρίξει και να την υπερασπιστεί.

Μπροστά στον κατακλυσμό των καταγγελιών, η υπουργός Ισότητας αναγκάστηκε να αναθέσει σε υπάλληλο του υπουργείου της να τις μελετήσει και να συγκεντρώσει πιστοποιητικά.

Υπάρχουν αυτοί που κάνουν λόγο για 500 καταγγελίες μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι ανακριτές σε πρώτο στάδιο θα αποκρύψουν τα ονόματα των κατηγορουμένων για να μην αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Η έρευνα έδειξε ότι η παύση των παραβιάσεων απαιτεί δικαστική δράση που παρέχει στα θύματα νομική και ψυχολογική προστασία και ότι η έρευνα είναι δίκαιη και δεν λαμβάνει υπόψη το στρατιωτικό βαθμό του κατηγορουμένου και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού δικαστή. Εάν καταδικαστούν, πρέπει να καταβληθεί γενναιόδωρη αποζημίωση στις γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση.

Σημειωτέον ότι ο αριθμός όσων κατέχουν το βαθμό του αξιωματικού στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι 1.530 γυναίκες, οι αναπληρώτριες αξιωματικοί είναι 5.420 γυναίκες και 6.650 στρατευμένες γυναίκες.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ