Ελβετία: Άρχισε η σύνοδος κορυφής για την Ειρήνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομοσπονδιακός πρόεδρος Vola Amherd άνοιξε τη διάσκεψη στο Μπούργκενστοκ [Bürgenstock (NW)] το βράδυ του Σαββάτου λέγοντας ότι «μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία είναι αδιανόητη». Κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλουν «προσπάθειες», σύμφωνα με την ελβετική Ραδιοτηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε το Σάββατο ότι θα υποβάλει ειρηνευτικές προτάσεις στη Ρωσία μόλις εγκριθούν από τη διεθνή κοινότητα.

Παρά την επιθυμία της ελβετικής διπλωματίας να συμπεριλάβει τη Ρωσία στην ειρηνευτική διαδικασία, η Μόσχα δεν προσκλήθηκε επίσημα σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, επειδή το Κρεμλίνο έδειξε γρήγορα την αδιαφορία του. Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε την Ελβετία ότι δεν είναι ουδέτερη και ότι παίρνει το μέρος της Ουκρανίας και της Δύσης.

Εκπροσωπούνται σχεδόν εκατό αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διεθνείς οργανισμοί, καθιστώντας αυτή τη σύνοδο κορυφής μία από τις μεγαλύτερες έκτακτες διπλωματικές συναντήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η Σύνοδος Κορυφής περιλαμβάνει συνόδους ολομέλειας παρουσία όλων των αντιπροσωπειών, καθώς και συζητήσεις για διάφορα θέματα σε μικρές ομάδες. Η έμφαση δίνεται σε τρία κύρια θέματα: πυρηνική ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια καθώς και ανθρωπιστικές πτυχές, όπως το ζήτημα των στρατιωτικών ή αμάχων κρατουμένων.

 Το κόστος αυτής της συνόδου κορυφής υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων φράγκων, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία. Περίπου τα δύο τρίτα του ποσού είναι αφιερωμένα στην ασφάλεια. Κινητοποιήθηκαν περίπου 4.000 στρατιώτες από τον ελβετικό στρατό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά διεθνείς «βασικές αρχές» κατά της Μόσχας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία «δεν μπορεί να είναι συνθηκολόγηση» αυτής της χώρας. Το βράδυ του Σαββάτου στο Μπούργκενστοκ, κάλεσε για περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των χωρών που συνδέονται με τις προσπάθειες της πρωτοβουλίας. Χρειαζόμαστε «βασικές αρχές» από τη διεθνή κοινότητα έναντι της Μόσχας.

Φτάνοντας αργά, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε ταχεία συνέχεια στην πρωτοβουλία που χαιρέτισε η Ελβετία. Ζητά επίσης να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για εκεχειρία τους επόμενους μήνες.

Αβέβαιο αν θα παραστεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί την Κυριακή στο Μπούργκενστοκ για να λάβει μέρος στις εργασίες της διάσκεψης για την Ουκρανία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa το βράδυ του Σαββάτου. Ανακοινώθηκε ωστόσο ότι η άφιξή της φαινόταν αβέβαιη νωρίτερα το βράδυ.

Η παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου «δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», ανέφερε εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι ήρθε το Σάββατο στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην κεντρική Ελβετία. Μίλησε με συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής το βράδυ του Σαββάτου, όπως σημειώνεται.

«Φυσικά θα υπάρξουν διιστάμενες απόψεις γύρω από το τραπέζι», λέει ο Ρίσι Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ γνωρίζει ότι δεν συμφωνούν όλοι στη διάσκεψη ειρήνης στην Ουκρανία. Αλλά η ρωσική επιθετικότητα «δεν μπορεί να επικρατήσει», είπε. «Φυσικά θα υπάρξουν διιστάμενες απόψεις γύρω από το τραπέζι». Αλλά όλοι οι συμμετέχοντες «αναζητούν μια πραγματική εκεχειρία σε αυτή τη σύγκρουση και δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τη Ρωσία», όπως είπε.

Η συνάντηση πρέπει να δείξει ότι η διεθνής κοινότητα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των διαφόρων κρατών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε αυτή η μέρα να είναι εκείνη όπου έχει ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», επέμεινε επίσης ο Βρετανός.

Λίγα φιλορωσικά έθνη θα είναι παρόντα

Σύμφωνα με την τελική λίστα των καλεσμένων που αποκάλυψε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, κάποιες από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα είναι παρούσες, αλλά όχι οι πιο αναμενόμενες, όπως οι BRICS, που είναι γνωστό ότι βρίσκονται κοντά στη Μόσχα. Η παρουσία τους θα μπορούσε να δώσει άλλη διάσταση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ