Βαθιά Κοιλάδα: Ένα ντοκιμαντέρ για τον “Βούλγαρο κατακτητή” κυκλοφορεί στη Σερβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εχθρικά αισθήματα και οι προκλητικές εκφράσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας (ή με την αντίθετη σειρά) δεν έχουν τελειωμό.

Άλλο ένα τέτοιο ‘μαργαριτάρι’ εντοπίζουμε στα βουλγαρικά media.

«Νέο ξέσπασμα αντιβουλγαρικής προπαγάνδας στη Σερβία» αναφέρει το BGNES – αναφερόμενο στο ντοκιμαντέρ « Βαθιά Κοιλάδα» [σερβικά: Дубока долина] που πραγματεύεται τον «Βούλγαρο κατακτητή» , του οποίου η πρεμιέρα έρχεται σύντομα. Το έργο υποστηρίζεται προσωπικά από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BD%CE%B12345%CE%B3%CF%86%CE%B4%CF%832

Η ταινία στην αρχή της δείχνει φρικιαστικά πλάνα, σκελετούς και κρανία. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ωστόσο, ρίχνει φως στα «τρομερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του σερβικού λαού κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το BGNES επισημαίνει ότι ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος υποστηρίζει προσωπικά την ιστορική παραποίηση για τους «Μάρτυρες της Σουρντούλιτσας»[ βουλγαρικά: Сурдулишки мъченици] εδώ και μήνες.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε επίσης ενεργά στην κινηματογραφική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του ιστορικού Τζόρτζε Μπογιάνιτς με την υποστήριξη του Διάκονου Ντεγιάν Γιοβάνοβιτς και του Μπόμπαν Κότσεφ, παρουσιαστή του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Διοίκηση της Νις»». «Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής από το 1915 έως το 1918, η  Σουρντούλιτσα έγινε ο τόπος άνευ προηγουμένου εγκλημάτων κατά του σερβικού άμαχου πληθυσμού. Οι Βούλγαροι κατακτητές προσπάθησαν να σβήσουν κάθε ίχνος της σερβικής ταυτότητας, πραγματοποιώντας συστηματικό εκβουλγαρισμό των Σέρβων», ισχυρίζεται ο Μπογιάνιτς.

Το BGNES επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές στο Βελιγράδι έχουν υποκινήσει τακτικά και με κάποια μορφή τη γλώσσα μίσους κατά των Βουλγάρων με ισχυρισμούς για «βουλγαρικά εγκλήματα και κατοχή» κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους στη Σουρντούλιτσα, υπό την προεδρία του επισκόπου Παχόμιους και παρουσία των τριών υφυπουργών, ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών, της τοπικής κυβέρνησης και των ενώσεων πολιτών, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Εκτελεστικής έγινε εορτασμός των «100 χρόνων από τον αγιασμό του οστεοφυλάκιου μνήμης των μαρτύρων της Σουρντούλιτσας» υπό την αιγίδα του Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Το Βελιγράδι διοργανώνει επίσης μια σειρά εκδηλώσεων, όπως επίσημες επιστημονικές συνεδρίες, δημιουργία οστεοφυλάκιου και μνημείου, εκτύπωση ιωβηλαίου γραμματοσήμου, συναυλία ιερής μουσικής και μαθητικό διαγωνισμό για παιδιά 7-8 τάξεων και γυμνασίων με θέμα «Βουλγαρικά εγκλήματα και κατοχή», καταλήγει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ