Είδος πολυτελείας τα πορτοκάλια – Δίχως τέλος οι εισαγωγές από την Αίγυπτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε είδος….πολυτελείας τείνει να μετατραπεί ο χυμός πορτοκάλι, την ώρα που το εγχώριο εμπόριο έχει «παγώσει» και οι εισαγωγές από την Αίγυπτο συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η τιμή εισαγωγής τους το Α δίμηνο του 2024 ήταν 0,51 €/κιλό, ενώ το πορτοκάλι Λακωνίας από τον παραγωγό ανέρχεται σε 0,18- 0,20€ /κιλό

«Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε ”άστο θα πάει 0,60 ευρώ”, εκεί φροντίσαμε να υπάρχει η τουρκικά», ανέφερε ο πορτοκαλοπαραγωγτός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, σχετικά με ταπροβλήματα του κλάδου και συνέχισε:

«Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού».

«Δεν υπάρχει αγροτική παιδεία»

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

«Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ