Νίκος Καρανικας: γιατί είναι κακό η επίταξη που υπηρετεί το κοινό καλό;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίταξη
Θέλω να κουβεντιάσουμε το ζήτημα της επίταξης – των ιδιωτών γιατρών σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιοι γιατροί και οι πολίτες έχουν άμεση ανάγκη τον γιατρό για την υγεία τους και δεν αντέχουν να περιμένουν το 2027 την κυβέρνηση του Συριζα ΠΣ, η οποία θα προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις με αξιοπρεπή μισθό.
Ποια προτεραιότητα και κίνητρα θέτουμε;

IMG 2861

IMG 2862
 

Συντάκτης
Νίκος Καρανίκας

Ήρεμα και ψύχραιμα παρακαλώ καταθέτω μια σκέψη, ένα σενάριο, μια από τις πολλές πραγματικότητες:
👉Ως Δεξιός νεοφιλελεύθερος θα διαφωνήσω με την επίταξη ιδεολογικά. Είμαι ο φιλελευθερος δεξιός που δεν σηκώνω προσταγές από το κράτος – κολεκτίβα και μάλιστα κόντρα στο ατομικό μου συμφέρον.
👉Ως νεοφιλελεύθερος σοσιαλδημοκράτης των τελευταίων δεκαετιών (βλέπε πασοκ) δεν θέλω επίταξη γιατί είμαι με τις ανεξάρτητες αρχές των τεχνοκρατών και το ξήλωμα του κράτος πρόνοιας δίνοντας αέρα στον ιδιώτη γιατρό και το «φακελάκι» στο δημόσιο.
👉Ως ευκατάστατος κεντροαριστερός και Γιαλαντζί ΚΚες ή αριστερός φιλελεύθερος αριστεριστής δικαιωματιστής προτιμάω να ταιριάζω με την απογευματινή μου έξοδο & ως ελίτ του προλεταριάτου να διαδηλώνω με το μαχαιροπήρουνο και το ποτό στο χέρι, για το δικαίωμα της έκφρασης και της διαφωνίας με τον λαϊκισμό και τον άκομψο λόγο που απαιτεί επίταξη.
Αφού λοιπόν δεν είμαι ευκατάστατη αριστερή Ελίτ με τον δικό μου γιατρό από τις χρυσές εποχές του φοιτητικού κινήματος όπου σφυρηλατήθηκαν οι σχέσεις φιλίας και συντροφικότητας και κατάφερα να είμαι αποστασιοποιημένος από την λαϊκιά πλέμπα, είναι λογικό να διαφωνώ με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο νοσοκομείο. Δεν μου ταιριάζει ο εξαναγκασμός και θέλω συνειδητοποίηση και εθελοντισμό, οχι με το ζόρι επίταξη.
👉Και φτάσαμε τώρα στη περίπτωση οπου είμαι το αναρχοκομμούνι της Πρώτης & Τρίτης Διεθνούς, παιδί του Λένιν και της Λουίζ Μισελ και κατάγομαι από τα αφηγήματα των μεγάλων επαναστάσεων και εξεγέρσεων, με φυλακή και καταστολή από το Κράτος του ολιγαρχικού κεφαλαίου, της Αστικής τάξης κτλ,
γιατί πρέπει να διαφωνώ με την επίταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο νοσοκομείο; Ως αριστερός και ως κομμουνιστής κανονικά θα έπρεπε να είναι με την επίταξη και με το λαϊκό κράτος.
Το λαϊκό κράτος συμφωνεί με την επίταξη όταν δεν υπάρχει συναίνεση για το δημόσιο καλό. Με το δεξιό νεοφιλελεύθερο κράτος όμως τι έγινε;
Πρέπει λοιπόν να διαφωνήσω με την επίταξη επειδή την προτείνει ένας υπουργός της ΝΔ;
Δεν είναι όμως επιχείρημα πολιτικό αυτό. Αυτές είναι παιδικές αντιδράσεις.
Να διαφωνήσω με την επίταξη επειδή ο νοσηλευτικός ιατρικός συνδικαλισμός λέει ότι «δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη -γιατρού» και όχι του αρρώστου, του Έλληνα ασθενή;
Να διαφωνήσω με την επίταξη γιατί ο συνδικαλισμός μιλάει ακαδημαϊκά, αλλά απευθυνόμενος σε κάποιο ιδεατό αριστερό σοσιαλιστικό μέλλον, αδιαφορώντας για την άμεση ανάγκη;
Η απουσία του δημόσιου τομέα (νεοφιλελευθερισμός) από την μία και ο Κρατισμός με την κρατικοποίηση όλων απο την άλλη, δεν μπορεί να μονοπωλούν την πολιτική μας σκέψη και την στρατηγική μας ως κοινωνία, κρατώντας μας αιχμαλώτους σε αριστερά και δεξιά ιδεολογήματα και δόγματα άλλων εποχών και των συνδικαλιστών που απέτυχαν να υπηρετήσουν την δημόσια Υγεια
(να μη ξεχνάμε φυσικά ότι μας χρεοκόπησε η πολιτική της ΝΔ πασοκ την προηγούμενη δεκαετία και με τους ίδιους συνδικαλιστές).
✌️Το ανακάτεμα των ιδιωτών με το δημόσιο πρέπει να αποτελέσει μια λύση αρκεί και τα δυο να υπηρετούν το κοινό καλό και όχι το Κράτος των μικροαστών και τις θυρίδες των ιδιωτών.
Για εμένα που δεν είμαι συνδικαλιστής γιατρός αλλά δυνητικά ασθενής δίχως γιατρό στο ΕΣΥ, η σημερινή επίταξη μου φαίνεται ως μια λύση και ενώ είναι ευκαιριακή υπηρετώντας το άμεσο και προσωρινό, υπηρετεί κατά την άποψη μου τον πολίτη που έχει άμεση ανάγκη και όχι αποκλειστικά τον πολίτη του μέλλοντος και τον γιατρό με το σύστημα υγείας του μέλλοντος.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να υπηρετήσει το ανακάτεμα συμφερόντων, να αποδεχτεί ότι δεν εκφράζει το 41% και να προχωρήσει σε αναθεώρηση των μνημονίων προς όφελος του κοινού καλού με μαζικές προσλήψεις και αξιοπρεπή μισθό όπως λέει ο Συριζα πς.
Λεφτά υπάρχουν για τις τράπεζες, αρα υπάρχουν και για την δημόσια Υγεια.
Μέχρι τότε όμως θέτω το ερώτημα ξανά:
γιατί είναι κακό η επίταξη που υπηρετεί το κοινό καλό; @ακόλουθοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ