Πως θα ακυρώσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Ελληνισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξόχως επιθετική Τουρκία που διεκδικεί έμπρακτα και εμμονικά ελληνικά νησιά – και όχι μόνο θαλάσσιες «Γαλάζιες Πατρίδες».
Γι’ αυτό έχει άμεση ανάγκη από μια νέα, φιλόδοξη, διεκδικητική και αποτελεσματική στρατηγική που να διαρρηγνύει το ψευτοδίλημμα «διάλογος ή πόλεμος». Αυτήν ακριβώς τη διαφορετική στρατηγική επιχειρεί να θέσει στον δημόσιο διάλογο το παρόν βιβλίο.
Η εκθετική διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού συνόρων, της επιθετικότητας και της στρατιωτικής ισχυροποίησης της γείτονος, υποβαθμίζεται δυστυχώς μέσα από καθησυχαστικά αφηγήματα, τα οποία αποδίδουν τις τουρκικές απειλές και διεκδικήσεις «σε εσωτερική κατανάλωση» και τροφοδοτούν αστήρικτες ψευδαισθήσεις πως με τον τρέχοντα διάλογο η Τουρκία είτε από μόνη της, είτε υπό διεθνή πίεση, ή με βάση το διεθνές δίκαιο, θα παραιτηθεί από τις παράλογες αξιώσεις της.
Συνεπώς συσκοτίζεται η γιγάντωση της απειλής, όπως και η αποτυχία της ακολουθούμενης αποτρεπτικής στρατηγικής, καθώς μέχρι σήμερα ουδόλως απέτρεψε ή συρρίκνωσε τις αναθεωρητικές απαιτήσεις της Τουρκίας – αντίθετα, αυτές καθημερινά διευρύνονται. Το αποτέλεσμα είναι να εμπεδώνεται στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία, μια ανησυχητική άγνοια κινδύνου.
Ο Γιάννης Βαληνάκης ασχολείται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επί δεκαετίες, τόσο ως καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικής, όσο και ως υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2004-2009. Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα και σπούδασε νομικά στο ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τρία μεταπτυχιακά προγράμματα DEA, στις διεθνείς σχέσεις, αμυντική πολιτική και διπλωματική ιστορία στο Παν/μιο Σορβόννης (Παρίσι-1), από όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας της διεθνούς πολιτικής.
Το 1993 εκλέχτηκε στο ΕΚΠΑ καθηγητής διεθνών σχέσεων και από το 2010 είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας J. Monnet. Δίδαξε σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, εργάστηκε ως ερευνητής σε ιδρύματα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Μεγ. Βρετανία και διηύθυνε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Διετέλεσε Διευθυντής και μέλος ΔΣ επιστημονικών φορέων και τιμήθηκε με διεθνείς διακρίσεις. Δημοσίευσε δεκάδες βιβλία και μελέτες καθώς και πολλά άρθρα σε πέντε γλώσσες με πιο πρόσφατο «Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών» (εκδ. Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ, 2020). Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή (2004-2009), βουλευτής Επικρατείας και Δωδεκανήσου, μέλος του Π.Γ. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ κ.ά.
Δεν βαζουν Παυλοπουλο Κοτζια στο Υ . Εξωτερικον δεν ειχει καμια τυχη η Χωρα μας .Δυστυχος .