Το εν λόγω φορολογικό καθεστώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξυγίανσης μετά τη μακρά κρίση χρέους.

Μετά από χρόνια κατά τα οποία η Πορτογαλία ήταν φορολογικός παράδεισος για τους Ευρωπαίους συνταξιούχους, το σκηνικό αλλάζει ραγδαία.
Με το πρόσφατο κλείσιμο του πορτογαλικού προτιμησιακού καθεστώτος, η Ελλάδα αναλαμβάνει τώρα την κληρονομιά της, προτείνοντας τον εαυτό της ως έναν νέο προνομιακό προορισμό για όσους λαμβάνουν σύνταξη από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει πράγματι εισαγάγει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς: έναν ενιαίο φόρο υποκατάστασης 7% σε όλα τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, για μια περίοδο δεκαπέντε ετών.
Ένα στρατηγικό φορολογικό μέτρο
Το εν λόγω φορολογικό καθεστώς αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξυγίανσης μετά τη μακρά κρίση χρέους. Προσελκύοντας πλούσιους συνταξιούχους, η χώρα στοχεύει στην τόνωση της κατανάλωσης, της αγοράς ακινήτων και της τοπικής φορολογίας, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο δημοσιονομικό: πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδίως οι νησιωτικές και αγροτικές, μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα ζήτηση για στέγαση και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε ηλικιωμένους.
Απαιτήσεις και προϋποθέσεις πρόσβασης
Αυτό δεν είναι ένα καθολικό μέτρο. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να πληροίτε μια σειρά από προϋποθέσεις.
Ο συνταξιούχος πρέπει να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και να διαμένει εκεί για τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως.
Πρέπει επίσης να αποδείξει ότι το κέντρο των οικογενειακών και περιουσιακών του συμφερόντων βρίσκεται στη χώρα.
Το επίδομα προορίζεται αποκλειστικά για όσους λαμβάνουν σύνταξη από ξένες πηγές και δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τουλάχιστον πέντε από τα έξι έτη που προηγούνται της αίτησης.
Βασική προϋπόθεση είναι ο αιτών να προέρχεται από χώρα που έχει υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/16/ΕΕ.
Η Ιταλία είναι μία από αυτές τις χώρες, αλλά απαιτούνται επίσης εγγραφή στο AIRE και έγγραφα που πιστοποιούν προηγούμενη διαμονή στο εξωτερικό.
Φορολογικά οφέλη μετά τη συνταξιοδότηση
Το όφελος του συντελεστή 7% δεν ισχύει μόνο για τις συντάξεις.
Άλλα εισοδήματα του φορολογούμενου από το εξωτερικό – όπως εισόδημα από ενοίκια, μερίσματα, τόκοι ή κεφαλαιακά κέρδη – ενδέχεται επίσης να εμπίπτουν στο προτιμησιακό καθεστώς.
Αυτό διευρύνει σημαντικά το πιθανό κοινό και καθιστά το μέτρο ενδιαφέρον και για πρώην επαγγελματίες ή διευθυντές που κατέχουν κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Οποιοιδήποτε φόροι καταβάλλονται στο εξωτερικό μπορούν να μειωθούν στην Ελλάδα μέσω ενός συστήματος φορολογικής πίστωσης, αποφεύγοντας την επικάλυψη φορολογίας.
Ποιος μένει εκτός
Δεν μπορούν όλοι οι Ιταλοί συνταξιούχοι να επωφεληθούν από το μέτρο. Εξαιρούνται ρητά οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων η σύνταξη εξακολουθεί να φορολογείται στην Ιταλία δυνάμει της Σύμβασης κατά της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών (άρθρο 19, παράγραφος 2).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το INPS συνεχίζει να παρακρατεί φόρους στην πηγή, καθιστώντας τη μεταφορά φόρου στην Ελλάδα αναποτελεσματική.
Απαιτούμενη προϋπόθεση
Για τους Ιταλούς συνταξιούχους, ένα από τα κύρια εμπόδια δεν είναι η ίδια η μεταφορά, αλλά η δυνατότητα να καταστεί «αξιόπιστη» στα μάτια της Εφορίας.
Οι έλεγχοι διαμονής συχνά βασίζονται σε ουσιώδη στοιχεία: ιδιοκτησία περιουσίας στην Ιταλία, οικογενειακοί δεσμοί, εγγραφή παιδιών σε ιταλικά σχολεία ή χρήση ιταλικών πιστωτικών καρτών.
Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να υπερβείτε το ελάχιστο όριο των 183 ημερών στην Ελλάδα και να υιοθετήσετε μια συνεκτική προσέγγιση στη διαχείριση των οικονομικών σας συμφερόντων.

Il Giornale
—