Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
Η κα Δούρου σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ρ. Λούξεμπουργκ στο συνέδριο της dieLinke αναφέρεται με μελανά χρώματα στα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον λεγόμενο επανεξοπλισμό της και τι συνέπειες θα έχει αυτό για τους πολίτες, ενώ καυτηρίασε έντονα την αδικία που γίνεται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«Η επιλογή της μη εκλεγμένης ηγεσίας της ΕΕ, της προέδρου της Κομισιόν είναι οι εξοπλισμοί σε βάρος των κοινωνικών πολιτικών. Σε βάρος των πολιτικών συνοχής. Σε βάρος των πολιτικών για την δίκαιη πράσινη μετάβαση. Σε βάρος ερευνητικών κονδυλίων. Η μιλιταριστική επιλογή, η πολεμική οικονομία δεν πρόκειται να ανατάξουν την κοινωνική, οικονομική, γεωπολιτική κατάρρευση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, του Παγκόσμιου Νότου. Η ΕΕ δεν διαθέτει ούτε πραγματική κοινή εξωτερική πολιτική ούτε κοινή αμυντική πολιτική. Και η σημερινή απόφασή της δεν αντιμετωπίζει αυτό το έλλειμμα. Πολλώ δε μάλλον που αυτό το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ, δεν πρόκειται να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε πολεμικούς εξοπλισμούς».
Αναφερόμενη στο θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη, με μια φωνή που σπάνια ακούμε από Έλληνες πολιτικούς: «Μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην άμυνα της Ευρώπης. Όταν η Ρωσία εισβάλλει το 2022 στην Ουκρανία η καταδίκη, και ορθά, είναι ομόφωνη. Ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας τηρείται σιγή ιχθύος. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, έστειλε, από τα κατεχόμενα, προκλητικό μήνυμα πολιτικής και στρατιωτικής εδραίωσης στα κατεχόμενα εδάφη».
Όταν μίλησε για τους ταγούς της Ευρώπης ξεκαθάρισε και ταυτόχρονα άφησε μια αιχμή προειδοποίησης θα την έλεγα: «Οι ηγετικοί κύκλοι της ΕΕ μοιάζει σαν να μην έχουν πάρει κανένα μάθημα από την Ιστορία. Ή, ορθότερα, μοιάζει σα να αγνοούν συνειδητά τα μαθήματα της Ιστορίας. Μιλώντας για Ιστορία, να θέσω δύο ρητορικά ερωτήματα: άραγε η επαναστρατικοποίηση της Γερμανίας θα κάνει τους λαούς της Ευρώπης πιο ασφαλείς; Ή μήπως οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αισθάνονται πιο ασφαλείς με τη γαλλική πυρηνική ομπρέλα;
Αναφερόμενη δε στην επαναφορά των εξοπλισμών και σε σχέση με τους πολίτες και στο τι πρέπει να περιμένουν, τα περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ότι: «Η στρατιωτικοποίηση είναι επίσης οικονομικά λάθος επιλογή. Και αυτό γιατί η μιλιταριστική επιλογή, η πολεμική οικονομία δεν πρόκειται να ανατάξουν την κοινωνική, οικονομική, γεωπολιτική κατάρρευση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, του Παγκόσμιου Νότου. Δεν δίνει καμία λύση στα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της ΕΕ. Εκείνο που θα κάνει είναι ότι θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση των λαών της Ευρώπης που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 1 τρις ευρώ!
Ο μεγάλος χαμένος αυτής της στρατηγικής επιλογής θα είναι η κοινωνική Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος που θα χάσουν πόρους λόγω της ανακατεύθυνσης κονδυλίων. Απειλούνται ξεκάθαρα τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αρχικά εθελοντικά και μετά με υποχρεωτική συνεισφορά ορισμένου ποσοστού.
Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται ήδη στην ανάγκη μιας πρωτοβουλίας Ένωσης των Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ, που θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ReArm Europe, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όσο για την πατρίδα μας η οποία δήλωσε παρών σε αυτή την κοστοβόρα επιλογή των Βρυξελλών είπε: «Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτή η νέα κούρσα εξοπλισμών, θα στοιχίσει 28 δις όταν την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας, του δημόσιου συστήματος Παιδείας, τις υποδομές. Σε αυτή τη δυστοπική συγκυρία η Αριστερά έχει χρέος και καθήκον απέναντι στους λαούς, απέναντι στις νέες γενιές, να θέσει επιτακτικά, καθαρά, το αίτημα της Ειρήνης. Ειρήνη στην Ουκρανία. Ειρήνη στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.
Μακάρι λέμε και εμείς να έρθει η ειρήνη παντού και οι λαοί να ζούνε και να προοδεύουν, φυσικά αν τους αφήσουν τα γεράκια του πολέμου που πολύ εύστοχα περιέγραψε και που αρκετά εξ αυτών βρίσκονται και στην γειτονιά μας.
Η Ρένα Δούρου είναι:
· Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αθήνα Β2 Δυτικός Τομέας
· Τομεάρχισσα Εξωτερικών
· Γραμματέας Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων