Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστρία αποτελεί σύμβολο ουδετερότητας και ειρήνης στην Ευρώπη.
Αυτή η ουδετερότητα κατοχυρώθηκε στη Συνθήκη του Κράτους το 1955 και κατέστησε δυνατή την επικέντρωση στην ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάπτυξη, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Krone.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το 1955, η Αυστρία έγινε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή διπλωματία και φιλοξένησε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια. Παραρτήματα των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΠΕΚ και άλλων σημαντικών ιδρυμάτων ιδρύθηκαν στη Βιέννη, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως γεφυροποιού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Διπλωματία και Συνεργασία
Η ιστορία της αυστριακής ουδετερότητας είναι μια ιστορία δέσμευσης για ειρήνη και σταθερότητα. Δείχνει πώς μια μικρή χώρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ασφάλεια και τη διεθνή κατανόηση μέσω έξυπνης διπλωματικής δράσης και δέσμευσης για διεθνή συνεργασία.
Γεγονότα σχετικά με την ουδετερότητα
- Συνταγματικό Δίκαιο: Η μόνιμη ουδετερότητα της Αυστρίας κατοχυρώνεται στον Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Νόμο της 26ης Οκτωβρίου 1955.
- Καμία στρατιωτική συμμαχία: Η Αυστρία δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία και δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές βάσεις ξένων κρατών στο έδαφός της.
- Ανεξάρτητη άμυνα: Η ουδετερότητα δεν αποκλείει την στρατιωτική εθνική άμυνα για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του κρατικού εδάφους.
- Αλληλεγγύη και συμμετοχή: Η Αυστρία μπορεί και πρέπει να συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες και ανθρωπιστικές δράσεις, εφόσον αυτές είναι συμβατές με την ουδετερότητα.
- Καμία συμμετοχή σε πολέμους: Η Αυστρία δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολέμους που διεξάγονται από άλλα κράτη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών τάσσεται υπέρ της αυστηρής συμμόρφωσης, «χωρίς αν και αλλά». Πολλοί θεωρούν αυτή τη στάση ως εγγύηση για την υπάρχουσα ειρήνη της χώρας και τις καλές διεθνείς επαφές. «Δεν υπάρχει ποτέ εγγύηση προστασίας ούτως ή άλλως» και η Αυστρία «περιβάλλεται ούτως ή άλλως από κράτη του ΝΑΤΟ», όπως σημειώνεται.
Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια αναγνωστών στο δημοσίευμα της Krone:
«nichtmeins» :
Η ουδετερότητα είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα και δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, να ερμηνεύεται και σίγουρα δεν πρέπει να παραβιάζεται ή να αγνοείται.
Karl1971 :
Η ουδετερότητα και η μη παρέμβαση εξακολουθούν να είναι η καλύτερη επιλογή για τη μικρή μας χώρα.
Δεν υπάρχει ποτέ καμία εγγύηση προστασίας.
Άλλωστε, είμαστε ούτως ή άλλως περικυκλωμένοι από κράτη του ΝΑΤΟ.

—