Ο Σουμπραχμανιάν Σουάμι, ανώτερος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανατά /Bharatiya Janata (BJP), παραδέχτηκε δημόσια ότι το Πακιστάν κατέρριψε πέντε αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σε μια ειλικρινή συνέντευξη, ο Σουάμι είπε ότι τα Ινδικά μαχητικά δεν επιβίωσαν στις αεροπορικές μάχες, κυρίως λόγω της ανωτερότητας των κινεζικών μαχητικών που χρησιμοποιεί το Πακιστάν, σύμφωνα με το πακιστανικό Geo TV .
«Το Πακιστάν κατέρριψε πέντε από τα αεροπλάνα μας. Χρησιμοποίησαν κινεζικά αεροπλάνα για να καταρρίψουν τα γαλλικά μας αεροπλάνα», εξήγησε ο Σουάμι.
Πρόσθεσε, «Τα κινεζικά αεροσκάφη ήταν καλά, αλλά τα γαλλικά δεν ήταν στο απαιτούμενο επίπεδο. Το Rafale δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ινδίας», επικρίνοντας την απόδοση του φημισμένου γαλλικού μαχητικού.
Ο Σουάμι έκανε επίσης σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά στην αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, δηλώνοντας ότι η διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες που δεν θα διερευνούνταν όσο ο Ναρέντρα Μόντι παρέμενε πρωθυπουργός.
Είπε: «Υπήρξε διαφθορά στη συμφωνία με το Rafale και δεν θα υπάρξει καμία έρευνα γι’ αυτήν όσο ο Μόντι είναι πρωθυπουργός».
Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια για την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στην ινδική ηγεσία, προσθέτοντας: «Όσο ο Μόντι βρίσκεται στην εξουσία, δεν θα υπάρξουν συζητήσεις ή έρευνες για το πώς και γιατί καταρρίφθηκαν αυτά τα αεροσκάφη», σημειώνοντας ότι μια επίσημη έρευνα για αυτές τις απώλειες είναι απίθανη υπό την τρέχουσα κυβέρνηση.
Η τελευταία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξέσπασε μετά από μια φονική επίθεση τον περασμένο μήνα στο Τζαμού και Κασμίρ που σκότωσε 26 τουρίστες. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Σε απάντηση, το Πακιστάν ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αντιποίνων νωρίτερα τον Μάιο, με την ονομασία «Επιχείρηση Στερεά Δομή», στοχεύοντας αρκετές ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού (ISPR), η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη έξι ινδικών μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων τριών αεροσκαφών Rafale , καθώς και δεκάδων αναγνωριστικών drones.
Οι συγκρούσεις διήρκεσαν περισσότερες από 87 ώρες και έληξαν στις 10 Μαΐου με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πακιστάν ανέφερε ότι 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ινδικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 13 στρατιωτικών και 40 πολιτών.
Defense Arabic
—