Ερημοποίηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου *

Κάθε φορά που συμβαίνουν σοβαρά γεγονότα- εσωτερικά ή εξωτερικά – μελαγχολώ εξαιτίας του τρόπου αντιμετώπισής τους από μέρους μας. Πρόσφατα είχαμε την θλιβερή ανιστόρητη , εχθρική απόφαση, ενός Αιγυπτιακού Δικαστηρίου της Ισμαηλίας , που αφορούσε στην Ι.Μ. της Αγίας Αικατερίνης του Σινά που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο μχ αιώνα και την σεβάστηκε –σύμφωνα με την παράδοση – και ο Μωάμεθ (!). Πλέον αλλάζει –δικαστικά…. – η χρήση της.

Μετατρέπεται σε Μουσείο (σ.σ βίοι παράλληλοι –και κατάπτυστοι- με την Αγία Σοφία της Πόλης). Βέβαια εδώ υπάρχει κάποια δικαιολογία , επειδή λόγω στενότητας χώρου – της αχανούς ερήμου – δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Υπάρχουν σχέδια τουριστικής αξιοποίησης εκεί. Υποθέτω πως θα γίνουν: Καζίνο, στριπτιτζάδικα, τσίρκο, Disneyland, συνεδριακά κέντρα, παζάρια, μιναρέδες , και ό, τι άλλο μπορεί να γίνει τουριστική ατραξιόν και να αποφέρει συνάλλαγμα/κέρδη στο φιλικό και σύμμαχο Αιγυπτιακό Κράτος. Ερημοποίηση !!!….. Κάποιοι –και δικαίως- αγανάκτησαν : Κληρικοί και λαϊκοί . Άλλοι άμεσα. Ορισμένοι όψιμα.

Ο τραγέλαφος όμως έλαβε χώρα –που άραγε αλλού θα μπορούσε; – στο εσωτερικό της Πατρίδας μας, και κυρίως , στο Κ.Σ (=Κομματικό Σύστημα), πρώην Π.Σ (=Πολιτικό Σύστημα) όπου η αγανάκτηση ξεπέρασε τα όρια της (ιερής;) οργής για το ανοσιούργημα … της Κυβέρνησης μας. Δικαίως θα σκεφτείτε. Σωστά! Έλα όμως που δεν εστρέφετο κατά των Αιγυπτίων , αλλά των … Ελλήνων , της Κυβέρνησης. Δεν είναι πράγματι κάτι το … διαφορετικό , το θεάρεστο και βέβαια βαθύτατα …. Δημοκρατικό;. Κομματικά δεν γίνεται να μπορούσε να γίνει αλλιώτικα.

Σε καμιά περίπτωση (σ.σ πάντα σύμφωνα με την … ανεπηρέαστη , νηφάλια , αμερόληπτη κομματική «λογική»), δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να ευθύνεται πχ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κος Σίσι ο οποίος, 3 εβδομάδες πριν –δημόσια- διαβεβαίωνε πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σχετικά με την Ι. Μονή Σινά (!…). Εδώ γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις, με αντίστοιχες εξηγήσεις:

• Είναι ποτέ δυνατόν σε ένα «Δημοκρατικό» καθεστώς, όπως το Αιγυπτιακό , ένα κάποιο μικρό δικαστήριο να αγνοούσε να προσέβαλε και να εξέθεται , τον πανίσχυρο Πρόεδρο της χώρας;. Αποκλείεται !.

• Είναι άραγε πανίσχυρος ο κος Σίσι ή φοβάται τους αγαπητούς «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που είναι Κράτος εν Κράτει;. Άγνωστο (σε εμάς τουλάχιστον).
• Υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις που έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Αιγύπτιος Πρόεδρος;. Διόλου απίθανο.
• Ίσως υπάρχει και η 4η εκδοχή, που αγνοώ.
• Πιθανόν –αφόρητες –έξωθεν πιέσεις στην Αίγυπτο. Ποιος θα μας πει άραγε;.
Επανέρχομαι στον (ελληνόπρεπο) τραγέλαφο εσωτερικού: το τι γράφτηκε , ειπώθηκε, κυκλοφόρησε , ανακοινώθηκε είναι , επιεικώς, δυσπερίγραπτο. Αναφέρω ενδεικτικά :

– Ο κος Υπουργός Εξωτερικών: βρήκε την απόφαση :… εξαιρετική που αφήνει ανεπηρέαστο το «λατρευτικό κομμάτι» (σ.σ κομματάκι γενναιόδωρο από μέρους του Αιγυπτιακού Δικαστηρίου).
– Αλώθηκε η Μονή ΣΙΝΑ και η Ορθοδοξία. Ξεπουλήσαμε τη ψυχή μας.
– Προδότες του Σταυρού και του Χριστού (με πρωτοσέλιδο φώτο Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού).
– Ο Πρωθυπουργός (μας) είναι συνυπεύθυνος ή έπεσε θύμα εμπαιγμού του Αιγύπτιου Προέδρου.
– Η Εκκλησία (μας): Διαμαρτυρήθηκε έντονα. Όχι όμως οι Καθολικοί και οι Διαμαρτυρόμενοι.
– Ανίκανη η Κυβέρνηση.
– «Εθνικός Ολετήρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μετά την Αγία Σοφία , έχασε και την Ιερά Μονή ΣΙΝΑ (!…).
– Εθνική αποτυχία. Οδηγούμαστε σε διεθνή ανυποληψία και περιθωριοποίηση.
Τα παραπάνω – τα λίγα, πλην χαρακτηριστικά –σταχυολόγησα , για να τονίσω την έννοια του Αντιπολιτευτικού μένους. Τα αφήνω ασχολίαστα φυσικά (και αυτονόητα γιατί).

Θα επισημάνω –τηλεγραφικά – τα εξής:

1. Ο κος Πρωθυπουργός διέπραξε και λάθη. Ορισμένα μάλιστα προσφέρονται για σκληρή κριτική όντως.

Αλλά δεν γίνεται να ευθύνεται για την αναξιοπιστία άλλων ηγετών. (Σ.Σ Εκτός και αν –όπως γράφτηκε – συμφώνησε παρασκηνιακά με τον κο Σίσι να ανταλλάξει τη Μονή με το καλώδιο μεταφοράς ενέργειας). Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιοι θα πρόκειται για κάτι ανατριχιαστικό, αντεθνικό, ασύγγνωστο . Είναι όμως έτσι;).

2. Καταντήσαμε (με αποκλειστική ευθύνη του Κ.Σ =Κομματικού Συστήματος) να μην διαθέτουμε ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική, παρά μόνον εσωτερική / εσωτερικής κατανάλωσης ορθότερα. Κυβερνήσεις και Αντιπολιτεύσεις έρχονται και παρέρχονται , και πολιτεύονται αλλοιθωρίζοντας είτε από έξω προς τα μέσα ή τανάπαλιν /τούμπαλιν.

3. Ο «κυρίαρχος» λαός δεν ενημερώνεται /πληροφορείται επαρκώς ή παραπληροφορείται πλήρως (!). Χάριν της μακροημέρευσης του κομματισμού. Αλήθεια , αν –υπόθεση εργασίας ή … χιουμοριστική προσφορά –γνωρίζαμε (όπως έχουμε κάθε δικαίωμα ως … ψηφίζοντα «αφεντικά») ,τι ελέχθη στη συνομιλία μεταξύ των κ.κ Μητσοτάκη και Σίσι, δεν θα είχαν αποφευχθεί τα παραπάνω;. Μα, και η Δημοκρατία /Κ.Δ.Π χρησιμοποιεί «Μυστική Διπλωματία». Σοβαρά;. Και είναι … Δημοκρατία;. Και , αύριο , ο άγνωρος , αγνοημένος και παραπληροφορημένος πολίτης θα πάει να επικροτήσει ή να καταδικάσει ποιόν;. Με ποια γνώση, κριτήρια, δεδομένα;. Λόγω …. Δημοκρατικής αγνωσίας;.

ΥΓ Θα επανέλθω μελλοντικά, γιατί ο χώρος δεν το επιτρέπει. Αναφέρω μόνον πως τα ΜΜΕ οφείλουν να μην παρασύρονται από τις κομματικές τους συμπάθειες ή δεσμεύσεις και να τοποθετούνται παίζοντας άχαρες παιχνίδι (για Εθνικά κυρίως θέματα) εν ου παικτοίς !.

  1. Αρχικά, η χώρα είναι δική τους, όχι δική μας. Δεύτερο, στα πρότζεκτ της ανάπτυξης, κάποιος θα είναι ο ρόλος και των ελληνικών επιχειρήσεων, κατασκευαστικών, τουριστικών κλπ. Τρίτον, εμείς βλέπουμε τη σκιά μας κ νομίζουμε ότι είμαστε….τιτανοτεράστιοι! Αλλά στην πραγματικότητα είμαστε απλά μία εξαιρετικά αδύναμη χώρα, έρμαιο των διάφορων οικονομικών συμφερόντων, κυρίως αλλοδαπών. Τέλος, “δικό σου μπορεί να είναι” μόνο όταν εσύ ο ίδιος μπορείς να το προστατέψεις και να το διατηρήσεις. Το Ελλάντα ντεν μπορεί, καρντιά ου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ