Καθυστέρηση και Στόχοι του Νομοσχεδίου
Με επτά μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση παρουσιάζει νομοσχέδιο για την αξιοποίηση αδρανών κοινωφελών ιδρυμάτων και σχολαζουσών κληρονομιών. Παρά την αρχική ανακοίνωση την άνοιξη, το Δημόσιο δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα της περιουσίας του, όπως τον αριθμό και την αξία των ακινήτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται «ξεχασμένα» ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές και περιουσίες ιδρυμάτων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, συχνά «κλειδωμένα» σε συρτάρια διοικήσεων.
Καταγραφή και Προκλήσεις
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε: «Έχουμε καταγράψει 2.000 αδρανή ιδρύματα και 7.000 σχολάζουσες κληρονομιές, αν και ο αριθμός των τελευταίων πιθανότατα είναι μεγαλύτερος». Το Δημόσιο αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης για κληρονομιές χωρίς κληρονόμους ή αποποιηθείσες, και η άγνοια της οικονομικής τους αξίας. Αυτό οδηγεί σε ανεκμετάλλευτα ακίνητα, πλαστές διαθήκες ή κατάχρηση από επιτηδείους.
Λύσεις και Μέτρα
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ιδρύματος ειδικού σκοπού για την κεντρική διαχείριση των περιουσιών, καθώς οι διαδικασίες μεταβίβασης στο Δημόσιο είναι χρονοβόρες. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα για τη συνολική διαχείριση. Η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ενημερώνει το Δημόσιο για κληρονομικά δικαιώματα.
Εκκαθάριση και Φοροαπαλλαγές
Η εκκαθάριση κληρονομιών θα επιταχυνθεί με βάση την αξία:
- Έως 20.000 ευρώ: Εποπτεύουσα αρχή η αποκεντρωμένη διοίκηση.
- Από 20.000 έως 1 εκατ. ευρώ: Εκκαθαριστής από το μητρώο.
- Πάνω από 1 εκατ. ευρώ: Εκκαθαριστής ελεγκτική εταιρεία.
Προβλέπονται επίσης φοροαπαλλαγές για τα ιδρύματα και δικλίδες ασφαλείας κατά της φοροδιαφυγής μέσω κοινωφελών δράσεων.
Στόχος: Αντιμετώπιση της Στεγαστικής Κρίσης
Το νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, διαθέτοντας τα ακίνητα στην αγορά με ταχείες διαδικασίες για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
