Το σκάσιμο στα πορτοκάλια προκαλεί σημαντικά προβλήματα με κυριότερο τη γρήγορη αλλοίωση τους,
καθώς το άνοιγμα της φλούδας εκθέτει το εσωτερικό της σάρκας στον αέρα και σε μικροοργανισμούς.
Επιπλέον, οδηγεί σε απώλεια υγρών και υποβάθμιση της ποιότητας αφού ο καρπός γίνεται πιο στεγνός και χάνει το άρωμα του.
Με πληροφορίες από το mistikakipou.gr
Ως αποτέλεσμα, τα πορτοκάλια έχουν μειωμένη εμπορική αξία ενώ σε συνδυασμό με προσβολή εντόμων που τρέφονται από το εσωτερικό του καρπου μπορεί να καταστραφούν εντελώς.
Σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο στα πορτοκαλια;
Τα πορτοκάλια σκάνε κυρίως λόγω απότομης και υπερβολικής πρόσληψης νερού. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο όπως οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, η υπερβολική λίπανση με άζωτο και η έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων.
Υπάρχει δηλαδή ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται τόσο με τις καλλιεργητικές πρακτικές όσο και με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε λεπτόφλουδες ποικιλίες οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις απότομες μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας.
1. Τα πορτοκάλια σκάνε λόγω ακανόνιστου ποτίσματος
Αν την περίοδο του καλοκαιριού τα δέντρα έχουν μειωμένο ή ακανόνιστο πότισμα, όταν λάβουν ξαφνικά περισσότερο νερό είτε από βροχή είτε από πότισμα, οι καρποί φουσκώνουν απότομα με αποτέλεσμα να σκάνε.
Για να αποφύγουμε το πρόβλημα, φροντίζουμε να παρέχουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό τους σύστημα με συνεχές και ομοιόμορφο πότισμα, ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Ποτίζουμε με σταθερή συχνότητα, ενδεικτικά κάθε 3-4 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού και 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.
2. Τα πορτοκάλια σκάνε λόγω απότομων μεταβολών στη θερμοκρασία
Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ μέρας και νύχτας προκαλεί πίεση στον καρπό που μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο από τη συστολή και τη διαστολή του φλοιού.
Η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριάς στο έδαφος μαζί με άλλα φυσικά υλικά εδαφοκάλυψης μπορεί να μειώσει την έντονη διακύμανση της θερμοκρασίας στο έδαφος.
Επιπλέον, η προστασία των δέντρων από τον έντονο ήλιο με τη χρήση ειδικών διχτυών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου.
3. Τα πορτοκάλια σκάνε από υπερβολική λίπανση με λιπάσματα αζώτου
Το λίπασμα αζώτου βοηθάει στην ανάπτυξη των δέντρων, ωστόσο η υπερβολική χρήση αζώτου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα γρήγορη ανάπτυξη του καρπού. Καθώς ο φλοιός δεν προλαβαίνει να αναπτυθεί με τον ίδιο ρυθμό, δημιουργείται σχίσιμο και σκάσιμο στα πορτοκάλια.
Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, λιπάσματα με ισορροπημένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και εφαρμόζουμε την κατάλληλη λίπανση αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων κατά την περίοδο καρποφορίας.
4. Τα πορτοκάλια σκάνε λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων
Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του φλοιού των καρπών της πορτοκαλιάς και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε σκασίματα.
Μπορούμε να ενισχύσουμε τις πορτοκαλιές με λίπασμα ασβεστίου που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του φλοιού των πορτοκαλιών και λίπασμα καλίου που συνεισφέρει στην ισορροπία των χυμών του καρπού.
