Στεγαστικά Δάνεια: Η γλυκιά παγίδα του ΕΝΦΙΑ

Γνωστή, πασίγνωστη Τράπεζα,
διαφημίζει σε ώρες υψίστης τηλεοπτικής ακροαματικότητας τα νέα Στεγαστικά δάνεια, που «χορηγεί» για να τα μάθει ο κάθε ενδιαφερόμενος,
μήπως και να τα προτιμήσει, για αγορά πρώτης κατοικίας, ή και δευτερεύουσας πρώτης, το πλέον,σύνηθες.
Όσο ελκυστικά, λοιπόν, και να είναι τα νέα, ή και τα κάθε Στεγαστικά Δάνεια, η ύπαρξη του «ανελκυστήρα» ΕΝΦΙΑ
και μόνον αυτή είναι όχι απλά αποτρεπτική αλλά και μελλοντική «κεραμίδα» στην κεφαλή του δανειολήπτη, που τα δέχεται χωρίς να γνωρίζει το τι θα του ξημερώσει. Θα έχει με την λήψη να πληρώνει δόσεις στο δάνειο, συν αυτές του ΕΝΦΙΑ στο δικό του, έτσι νομίζει, σπιτι, που αν θα έχει με αυτούς που ψηφίζουν τους νόμους (κυρίως για να μην πέσει η κυβέρνηση) και που εμείς ψηφίζουμε.
Ο Δανειολήπτης δεν σκέπτεται πως οποιαδήποτε μελλοντικής μείωση εισοδήματος (μνημόνια) ή και οποιαδήποτε αύξηση ΕΝΦΙΑ θα τον αναγκάσει να βγει εκτός προυπολογισμού, και έτσι, με τον εξαναγκασμό, να προχωρήσει σε νέο με ενέχυρο δάνειο του οποίου αν και αυτού καθυστερήσουν οι εξοφλητικές πληρωμές, θα δει στην έξω πόρτα αναρτημένη από την, καθ όλα νόμιμη εισπρακτική, την ημερομηνία έξωσης του, από το σπίτι που ήταν κάποτε δικό του, έτσι νόμιζε, και τότε χάνει όλα τα κόπια της της ζωής του, αν όχι μαζί με την υγεία του. Και ο ίδιος στο «άσυλο» αν υπάρχει χώρος.
Και όμως υπάρχει διέξοδος, που αν εφαρμοστεί, να λέει, πως η όποια τυχόν αύξηση τιμαρίθμου, θα αφαιρείται αυτομάτως από το ποσόν της επόμενης τραπεζικής δόσης δανείου. Και ας τα βρει η Τράπεζα με την Κυβέρνηση.
Ομοίως λοιπόν να ισχύει το αυτό και εις τον ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες, Όλους! Αν δεν καταργηθεί ολοσχερώς γι αυτούς …. τους ταπεινούς.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ
Συχνά ακούμε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά αυτός είναι απλώς ένας ευφημισμός που χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει την μεταφορά πλούτου των Έλληνων στους πιστωτές που για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν την βοήθεια των πολιτικών,των δημοσιογράφών και των δικαστών.
Οι άπληστοι πιστωτές της Ελλάδος παρατήρησαν οτι οι Έλληνες έχουν μεγάλο αριθμό ακινήτων λόγω του γεγονότος ότι το Κράτος δεν είχε ποτέ εφαρμόσει στεγαστική πολιτική δηλαδή, ποτέ δεν έχτισε σπίτια για τον πολίτη αναγκάζοντάς τον να χτίσει και να αγοράσει σπίτια με τεράστιες θυσίες .
Για να κλέψουν τις ιδιοκτησίες του λαού ήταν απαραίτητο να τον φτωχοποιήσουν εφαρμόζοντας περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιβολή δυσανάλογων φόρων συμπεριλαμβανομένων των φόρων ακίνητης περιουσίας.
Για να κάμψουν τις αντιστάσεις του Έλληνα πολίτη τον έπεισαν ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει και δεν υπήρχαν χρήματα, απαραίτητο για τον σκοπό αυτό ήταν το έργο της χειραγώγησης των μαζών, εργασία που εκτελείται απο αρκετους δημοσιογράφους.
Η χρεοκοπία του ελληνικού λαού άρχισε όταν δεχτήκαμε τα μνημόνια, πληρώσαμε το χρέος και με τον τρόπο που επέβαλαν οι πιστωτές γιατί αν τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν τους πλουσιότερους και τις τράπεζες δεν θα υπήρχε ι χρεοκοπία του ελληνικού λαού.
Επομένως η χρεοκοπία συνέβη επειδή κάποιοι προέκριναν τα συμφέροντα των πιστωτών και των τραπεζιτών έναντι των συμφερόντων του λαού.
Χρεοκοπία ενός κράτους δεν συμβαίνει αν οι πιστωτές δεν βοηθηθούν από μέσα.
Ένα άρθρο της Ines Zoettl της 13 Αυγούστου 2010 δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα των “FINANCIAL TIMES” της Γερμανίας, που επαίνουσε τον πρώην πρωθυπουργό Giorgos Papandreou κατονομάζοντάς τον «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα» (Unser Mann in Athen), παραδέχτηκε ότι:
” Δεν ήταν το γιγαντιαίο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που έσωσε την Ευρώπη, αλλά η απόφαση της Αθήνας να δεχτεί τα χρήματα» και ότι «η κήρυξη πτώχευσης του ελληνικού κράτους θα ήταν πιο βολική λύση για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι χάρη σε μια αναδιάρθρωση του χρέους θα έμεναν σχεδόν αλώβητοι, δεδομένου ότι σχεδόν το 80% του χρέους το κατείχαν ξένα τραπεζικά ιδρύματα».
Αυτό το άρθρο μας λέει ότι αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε το χρέος θα είχαν μεγάλο προβλήμα οι ξένες τράπεζες που κατείχαν το ελληνικο χρέος που θα είχαν χρεοκοπήσει.
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “La Repubblica” της 5 Ιουλίου 2015, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Massimo D’Alema δηλώνει:«Έχουμε δώσει 250 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρώσουμε τις γερμανικές τράπεζες».
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem υπογραμμίσε σε άρθρο της 10 Νοεμβρίου 2017 οτι όλοι εργαζόντουσαν αποκλειστικά προς το συμφέρον των τραπεζών:
«Οι τράπεζες ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις χώρες»,… «Είχαμε μια τραπεζική κρίση, μια δημοσιονομική κρίση και ξοδέψαμε πολλά από τα χρήματα των φορολογουμένων – με λάθος τρόπο, κατά τη γνώμη μου – για να σώσουμε τις τράπεζες, έτσι ώστε οι άνθρωποι που μας επέκριναν και έλεγαν ότι όλα γίνονταν προς όφελος των τραπεζών να έχουν σε κάποιο βαθμό δίκιο», είπε…»
Η εφημερίδα Η ΒΡΑΔΥΝΗ της 13-14 Μαίου 2017 αναφέρει την είδηση:
” ” «Τυφλό κράτος»: Για οφειλές ΕΝΦΙΑ (!!!) αρπάζουν το σπίτι 60χρονου αόματου
Στην Ελλάδα του 2017 το κοινωνικό κράτος έχει δώσει τη θέση του στην κρατική κοινωνική αναλγησία. Τα πάντα, ακόμη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ανθρώπινη ζωή, αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί. Την ώρα που η κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης» σβήνει με φωτογραφικές διατάξεις πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων, ο 60χρονος κύριος Αναστάσιος (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας), τυφλός και καρκινοπαθής στα 60 του, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι στο οποίο μένει, λόγω χρέους στην Εφορία, ύψους μόλις 9.149,62 ευρώ.
«Είμαι 100% τυφλός, πάσχω από καρκίνο και χρόνια κατάθλιψη, για την οποία ακολουθώ πολυετή φαρμακευτική αγωγή. Από το 2003 η Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή έχει κρίνει πως λόγω των προβλημάτων μου είμαι 100% σωματικά και πνευματικά ανίκανος για να ασκήσω οποιοδήποτε βιοποριστικό επάγγελμα και πως έχω ανάγκη βοήθειας από έτερο πρόσωπο. Και παρά το ότι έχω όλα αυτά τα προβλήματα, το κράτος έρχεται τώρα και μου παίρνει το σπίτι στο οποίο ζω», λέει στη «ΒτΚ»….Νιώθω ότι κάποιος μπορεί να με εξοντώσει με ένα χαρτί. Αισθάνομαι σαν Εβραίος στη ναζιστική Γερμανία, που προσπαθούν να τον εξοντώσουν αφού πρώτα τού υφαρπάξουν την περιουσία»…
Ο TΑΧYΔPΟΜΟΣ” της 7-10-2017 αναφέρει:
” ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ 59ΧPΟΝΟ ΒΟΛΙΩTΗ ΑΠO ΧΑPTI TΗΣ ΕΦΟPIΑΣ
Κατασχετήριο για 1.480 ευρώ
Η κατασχετήρια έκθεση του πατρικού σπιτιού του που έλαβε ο συνταξιούχος αφορά οφειλή για τον ΕΝΦΙΑ
https://www.frontpages.gr/protoselida/20171007/105/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!
«Κήρυξη πολέμου» σε ανάπηρο
Κραυγή αγωνίας από 68χρονο τυφλό καρκινοπαθή λόγω αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ στην ΑΑΔΕ, που επιταχύνει τις κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο εξαιτίας των συνεχιζόμενων μνημονιακών περικοπών στη σύνταξή του και υπέρογκου κόστους για προσωπικό βοηθό.
22 Απριλίου 2025, 12:33
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Λένα Κυριακίδη
Θύμα ληστρικών εισπρακτικών πολιτικών, που αγνοούν συστηματικά τις αυξημένες ανάγκες και διεθνώς θεμελιωμένα δικαιώματα των ανάπηρων ατόμων, έχει πέσει τυφλός καρκινοπαθής με κατάθλιψη, περιορισμένη κινητικότητα και διαρκή συνδρομή τρίτου ατόμου 24 ώρες το 24ωρο, εν μέσω ενός εντεινόμενου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σαφάρι κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 70% των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη από μόλις 500 ευρώ απειλούνται με δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Στον 68χρονο Α.Μ. καταβλήθηκαν στις 31 Μαρτίου 197 ευρώ λιγότερα εξαιτίας χρέους 32.535 ευρώ στην Εφορία (2.200 τον χρόνο συν οι προσαυξήσεις) φόρου επί της, αναξιοποίητης, ακίνητης περιουσίας που κληρονόμησε από τη μητέρα του το 1998, διότι το «ακατάσχετο» όριο των 1.250 ευρώ στην Ελλάδα δεν διευρύνεται για τα ανάπηρα άτομα – άτομα με αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερες δαπάνες διαβίωσης, που εξισώνονται με τα έξοδα των υγιών πολιτών.
Πρόκειται για νέες, απάνθρωπες περικοπές στα συνταξιοδοτικά του έσοδα, μετά τη μείωση 8.400 ευρώ ετησίως επί μνημονίων το 2012, η οποία τον έχει αναγκάσει να ζει για χρόνια μέσα σε άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες. Η κατοικία του στον Αγιο Δημήτριο έχει γεμίσει υγρασία, μούχλα και σκουριά λόγω αδυναμίας θέρμανσης και συντήρησης. «Αν περίμενα από το κράτος θα είχα πεθάνει. Μου συμπεριφέρονται σαν να μην έχω κανένα έξοδο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –που παραπέμπει στις οικονομικές υπηρεσίες γιατί πρόκειται για συνταξιούχο του Δημοσίου–, το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Με επιστολή στον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή ο 68χρονος κάνει λόγο για οχλήσεις και απειλές από την ΑΑΔΕ, που δίνουν την εντύπωση «κήρυξης πολέμου σε ανάπηρο». Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ζητήσει από την Αρχή τη διαγραφή της οφειλής και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν υπάγεται στην εξαίρεση η οποία προβλέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα των ΑμεΑ δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της κατοχής του τα 150 τ.μ., ή εναλλακτικά την πληρωμή ενός συμβολικού φόρου της τάξης των 50 ευρώ ετησίως.
Αναλγησία από την ΑΑΔΕ
Στην απάντησή της η ΑΑΔΕ, που επικαλείται διατάξεις του επίμαχου νόμου 4223/2013 και επικυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζει ότι η οικονομική αδυναμία και η απουσία εσόδου από το ακίνητο δεν συνιστούν λόγο ακύρωσης. «Εάν, κατά τα λοιπά, η επιλογή του νομοθέτη να υπαγάγει στον ΕΝΦΙΑ και την απρόσοδη περιουσία συνιστά παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια […] Σε κάθε περίπτωση έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε ενδικοφανή προσφυγή κατά των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ» απάντησε η αρμόδια διεύθυνση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής, αφού ο 68χρονος βασίζεται σε συνταγματικούς νόμους και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία (νόμος 4074/2012).
Συγκεκριμένα, καταγγέλλει την παραβίαση των δικαιωμάτων στην ισότητα, την ιδιοκτησία και τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου και στέγασης εξαιτίας των συνταξιοδοτικών περικοπών και των επιπτώσεων από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σημειώνοντας πως ο νόμος 5023/2023 παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους έχοντες 67% και άνω αναπηρία στα ποινικά και αστικά δικαστήρια, όχι όμως στα διοικητικά, παρά τη σύσταση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία από το 2019.
«Νιώθω διωκόμενος από αυτούς που έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν εμένα και την περιουσία μου […] Οι νομοθέτες μας δεν θα δίσταζαν ούτε στιγμή να κλέψουν ακόμα και το πιατάκι ελεημοσύνης ενός τυφλού. Το ΣτΕ διαχρονικά αποφεύγει να διαπιστώσει αντισυνταγµατικότητες, τουλάχιστον όσον αφορά τις μείζονες πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Η συμπεριφορά απέναντί μου παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος: “Oι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους και υπηρετούν το Λαό· οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην πατρίδα”. Παρατηρώ με μεγάλη μου λύπη ότι δυστυχώς το αντικείμενο της εργασίας σας τείνει να καταντήσει πλέον να είναι το πώς θα πάρετε χρήματα και περιουσία με κάθε τρόπο από άτομα ανάπηρα και αδύναμα για να τα δώσετε στις ήδη πλούσιες ιδιωτικές τράπεζες», απαντά ο Α.Μ.
Οπως αναφέρει στην επιστολή προς τον κ. Πιτσιλή, η έντονη ψυχολογική βία σε βάρος ενός ανάπηρου και υπερτασικού να πληρώσει το παραπάνω χρέος από τον μόνιμο φόρο-κληρονομιά της τρόικας θέτει «σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση μου, ήδη ευρισκόμενης σε κρίσιμο σημείο. Ολες αυτές οι πιέσεις θα είχαν λογική εάν τις ασκούσατε εναντίον των τραπεζών, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά ξεχάσει τι σημαίνει η φράση “πληρώνω φόρους” και συνεχίζουν να “καταβροχθίζουν”, λόγω των συνεχών “ανακεφαλαιοποιήσεων”, εκατοντάδες δισεκατομμύρια» λέει.
https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/469912_kiryxi-polemoy-se-anapiro
Κανονικά και σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαικών κρατών, θα έπρεπε να είχατε εξαιρέσει απο τον ενφια όλους τους έχοντες σοβαρές αναπηρίες (>80%),καθώς και τους χρονίως πάσχοντες απο σοβαρά νοσήματα (καρκίνος κ.τ.λ)…
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (>80%),ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ,(ΚΑΡΚΙΝΟΣ κ.τ.λ.).
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΕΝΦΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ 01-01-2017 ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΜΕΧΡΙ 800.000€ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ 0 ΦΟΡΟ ,ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Key Facts 2026
Immovable Property Tax (IPT) 0% – abolished on 1 January 2017
Στις 11 Νοεμβρίου 1942 η τουρκική κυβέρνηση του Şükrü Saracoğlu επέβαλε τον «Εφάπαξ Φόρο Πλούτου – Varlık Vergisi», στοχεύοντας στη δήμευση της περιουσίας των μη Τούρκων πολιτών. Ο φόρος επιβάρυνε τις μειονότητες της Τουρκίας ανάλογα με την εθνική τους σύνθεση. Οι Αρμένιοι και οι Λεβαντίνοι έφεραν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, ίσον με το 232% της αξίας της περιουσία τους, οι Εβραίοι με το 179%, οι Ελληνες με το 156% και οι μουσουλμάνοι με το 4,94%. Δοθέντος ότι οι φόροι ξεπερνούσαν το σύνολο της αξίας της ατομικής περιουσίας, η μη μουσουλμανική αστική τάξη καταστράφηκε οικονομικά. Ο φόρος πλούτου οδήγησε σε δεκάδες αυτοκτονίες, ενώ αυτοί που δεν μπορούσαν να πληρώσουν κλείστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας. Ουσιαστικά, ο Varlık Vergisi αποσκοπούσε στην αντικατάσταση της χριστιανικής και εβραϊκής αστικής τάξης με την αντίστοιχη τουρκική.
Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το 2012, οι Σαμαράς – Βενιζέλος κατέστρεψαν την ελληνική αστική τάξη μέσω του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΝΦΙΑ. Οι Ελληνες από ιδιοκτήτες μετατράπηκαν σε ενοικιαστές στα σπίτια τους, επειδή το ελληνικό πολιτικό σύστημα για να σώσει εαυτόν αποφάσισε ν’ αντιγράψει τον Saracoğlu, μεταφέροντας την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων στους ξένους μέσω της υπαγωγής του ελληνικού χρέους στο Αγγλικό Δίκαιο. Παρότι οι πολίτες διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα, επειδή το Αγγλικό Δίκαιο αυτόματα μεταφέρει τα ιδιωτικά και κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε τρίτους, χωρίς να το γνωρίζουν οι θιγόμενοι.
Ο αφελληνισμός της αστικής τάξης πραγματοποιείται μέσω της αναγκαστικής πτώχευσης με επακόλουθο την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και των αναγκαστικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέος 50 ευρώ. Ταυτόχρονα το πολιτικό σύστημα παρέδωσε τους Ελληνες στα αρπαχτικά νύχια των funds και των servicemen που συγκροτούν εταιρίες-φαντάσματα χωρίς ΑΦΜ και κεφάλαια ελάχιστων ευρώ με έδρα το Δουβλίνο, ενώ κάποιες από αυτές ανήκουν σε πολιτικούς της Ν.Δ. Μέσα σε μία δεκαετία εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα άλλαξαν χέρια, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες καταστράφηκαν οικονομικά και πολλοί άλλοι αυτοκτόνησαν.
Από το 2019 και μετά η διαδικασία της αφελληνοποίησης εξελίχθηκε σε επιστήμη. Ο φορολογικός διωγμός της εθνικής παραγωγικής βάσης και της νυν φτωχοποιημένης, πρώην εύρωστης αστικής τάξης είναι ανελέητος. Οι Ελληνες όχι μόνο δεν ευημερούν οικονομικά, αλλά αντιθέτως, όπως τεκμηριώνουν οι «Financial Times», συνιστούν τη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Προς αυτήν την κατεύθυνση και με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή στο ΦΕΚ 3475/2023 περί «υποχρεωτικής πυρασφάλειας κατοικιών πλησίον και εντός δασών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων» η κυβέρνηση επιταχύνει τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω της υπερφορολόγησης, απαιτώντας εμμέσως από τους πολίτες να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.
Ο νόμος που θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου με αρκετές χιλιάδες ευρώ ψηφίστηκε δολίως δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 και ομοίως θα τεθεί εν ισχύ στις 10 Ιουνίου 2024, δηλαδή μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές. Ουσιαστικά ο νόμος αποσκοπεί στην αναγκαστική ασφάλιση όλων των κατοικιών. Δοθέντος ότι οι πολυεθνικές εταιρίες που θα αναλάβουν την ασφάλιση των ακινήτων αδυνατούν να ασφαλίσουν τα ακίνητα χωρίς την έκθεση επικινδυνότητας, ο νόμος μεταφέρει την ευθύνη της σύνταξης της έκθεσης στους πολίτες, επιβαρύνοντάς τους με χιλιάδες ευρώ. Ταυτόχρονα, τα πολιτικά κόμματα τηρούν σιγήν ιχθύος επί του θέματος, συμμετέχοντας και αυτά στην υπόθεση της ληστείας του ελληνικού πληθυσμού.
Τα ίδια λοιπόν πολιτικά κόμματα ζητούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές ώστε να νομιμοποιήσουν τη ληστεία μέσω της εκλογικής συναίνεσης. Χρήζει ερμηνείας και συλλογικής ψυχανάλυσης το γεγονός ότι ο Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και το πρώτο Μνημόνιο, ο Σαμαράς με τον ΕΝΦΙΑ και το δεύτερο Μνημόνιο, ο Τσίπρας με το τρίτο και τέταρτο και ο Μητσοτάκης με την υπερφορολόγηση και το πέμπτο.
Με τον ΕΝΦΙΑ μας παίρνουν τις περιουσίες, απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας ειναι το σχέδιο της τρόϊκας. Με το “σοκ της αποθησαύρισης” θα αρπάξουν τζάμπα όλη την
ακίνητη περιουσία μας και θα δημιουργήσουν στρατιές απο φθηνό και
πεινασμένο εργατικό δυναμικό. Στρατηγικούς σχεδιασμούς της τρόϊκας,
των ξένων τοκογλύφων και των εδώ δοσόλογων πολιτικών, εξυπηρετεί αποκλειστικά η υπερφορολόγιση των ακινήτων. Πρόκειται για το λεγόμενο “δόγμα της αποθησαύρισης”,που προβλέπει απαξίωση μέσω αβάστακτης φορολόγησης των ακινήτων και στην συνέχεια την αρπαγή τους από μεγάλους ξένους ομίλους.
Ένας από τους στόχους όλων αυτών των δυσανάλογων φόρων ακίνητης
περιουσίας που μας επιβάλλονται είναι η αυτόματη μείωση της αξίας των
ακινήτων μας, μια πραγματική ζημιά σε αυτά:
” Εφιάλτης το όνειρο του Ελληνα να έχει το δικό του «κεραμίδι» Νίκος
Ρουσάνογλου
Καταστροφικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη και την επιβίωση των
ελληνικών νοικοκυριών είχε η πολιτική της υπερφορολόγησης της ακίνητης
περιουσίας των πολιτών, κάτι που αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο
στα στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Eurostat.Σύμφωνα με αυτά, ο
αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες
στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.Συγκεκριμένα, το
2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν
περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη
αναγκών στέγασης, ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος
δεν ξεπερνάει το 11,1%.Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία
τριετία, καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%,
έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην
Ε.Ε.). Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται
με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή
σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.
Ενδεικτικό του παραλογισμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής γύρω από το
ακίνητο, είναι ότι η αμέσως επόμενη χώρα στην Ε.Ε., με τη μεγαλύτερη
δηλαδή οικονομική επιβάρυνση, είναι η Βουλγαρία, πλην όμως με ποσοστό
20,5%, δηλαδή το μισό σε σχέση με την Ελλάδα. Την τρίτη χειρότερη
επίδοση σημείωσε η Γερμανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού
ανέρχεται σε 16%, ενώ την καλύτερη εικόνα καταγράφουν η Μάλτα (μόλις 1%)
και η Κύπρος με 3%.Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010, δηλαδή στην αρχή της
οικονομικής κρίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που ήταν υπέρμετρα
επιβαρυμένο οικονομικά ως προς το ακίνητό του, διαμορφωνόταν σε 18,1%
έναντι 10,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εν ολίγοις, η «ψαλίδα» με την
υπόλοιπη Ευρώπη ήταν σαφώς πιο περιορισμένη. Αντιλαμβάνεται λοιπόν
εύλογα κανείς πως η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών στέγασης είναι μία από
τις πιο σαφείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία,
πέραν των προφανών, δηλαδή της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της
εκτίναξης της ανεργίας και της αύξησης της φορολογίας.
Υπερφορολόγηση
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε ασφαλώς η επιλογή των
κυβερνώντων να στραφούν σε ένα σύστημα φορολόγησης της κατοχής ακινήτων,
ενώ μέχρι το 2010 ο κύριος όγκος των φορολογικών εσόδων από τα ακίνητα
προερχόταν από τις αγοραπωλησίες, μέσω του φόρου μεταβίβασης κι ενώ για
ένα διάστημα ίσχυσαν παράλληλα και τα δύο, δηλαδή και ο υψηλός φόρος
κατοχής και ο υψηλός φόρος μεταβίβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το
2010 μέχρι το 2015 οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν έξι φορές, από τα
500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αυξήθηκαν εκ νέου σε 3,5 δισ.
ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι ναι μεν ο στόχος των εσόδων από τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ
είναι 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται, κατά
κανόνα, κυμαίνεται μεταξύ 3,2 και 3,6 δισ. ευρώ.Εκτός βέβαια από την
κατακόρυφη αύξηση των δαπανών που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτου, οι
Ελληνες είδαν και την αξία της περιουσίας τους να υποβαθμίζεται, εν
μέρει και ως φυσικό επακόλουθο της υπερφορολόγησής της, που την
κατέστησε λιγότερο ελκυστική. Ενώ λοιπόν από το 2010 μέχρι και το 2017,
στην Ε.Ε. καταγράφεται μέση αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 11%,
στην Ελλάδα οι αξίες υποχώρησαν κατά 42% (στοιχεία της Τράπεζας της
Ελλάδος), καταγράφοντας και στην εν λόγω περίπτωση τη χειρότερη επίδοση
στην Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα, τη χειρότερη επίδοση κατέγραψαν οι τιμές
στην Ισπανία, όπου μειώθηκαν κατά 17% την ίδια περίοδο, στην Ιταλία με
πτώση 15% και στην Κύπρο, όπου μειώθηκαν κατά 9%.
http://www.kathimerini.gr/974462/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/efialths-to-oneiro-toy-ellhna-na-exei-to-diko-toy-keramidi
Ένας άλλος στόχος είναι να μας αφαιρέσουν περιουσίες που προστατεύονται
μόνο θεωρητικά από το άρθρο 17 του Ελληνικού Συντάγματος όπως
καταγράφηκε από τον ίδιο τον τύπο:
Η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕPINΗ” της 17-07-2018 αποκαλύπτει:”Δωρίζουν ακίνητα
στο Διμόσιο λόγω των φόρων 135.000 αποποιήσεις κληρονομιάς μόνο το
2017″.
Η εφημερίδα “TYΠOΣ ΦΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” της 11-01-2023 αποκαλύπτει:” ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ
“ΣTEΡEΨΕΙ” Η ΠΟΛΗ THΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠO ΚΑΤΟΙΚHΣΙΜΑ ΣΠΙΤΙΑ…Τα τελευταία 4-5 χρόνια “σχεδόν
400.000 άτομα έχουν αποποιηθεί της ακίνητης κληρονομιάς τους”.
Είναι λογικό ότι αυτό το μέτρο θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες
για την εθνική οικονομία σε αντίθεση με το πραγματικό δημόσιο συμφέρον
κατά παράβαση του άρθρου 106 του Ελληνικού Συντάγματος: κλείσιμο
επιχειρήσεων, αύξηση του αριθμού των ανέργων, αύξηση του αριθμού των
χρηστών ναρκωτικών, των αστέγων, των φτωχών με επακόλουθη αύξηση των
βίαιων διαμαρτυριών, των εγκλημάτων, των ψυχικών ασθενειών, των
αυτοκτονιών, μείωση των γεννήσεων, αύξηση της μετανάστευσης, μείωση των
δημόσιων εσόδων και του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.Ενα τόσο
καταστροφικό σχέδιο θα έκανε ακόμα και τον ίδιο τον Νέρωνα να ωχριά !
Ακούσατε πολλά απο τα (απο)κόμματα να ζητούν δυναμικά την κατάργηση του
καταστροφικού ΕΝΦΙΑ; Το πραγματικό πρόγραμα των κομμάτων είναι το
προγραμα του ιδιωτικού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλαδή η συνέχιση
της λιτότητας με κάθε κόστος. Τι ρόλο παίζουν οι διάφορες ενώσεις
ιδιοκτητών που ευρίσκονται σε κατάσταση γενικής αναισθησίας; Γιατί
κανείς δεν θέτει θέμα καταβολής αποζημειώσεων απο το ΔΝΤ και την ΕΕ για
τις καταστροφές που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στην Ελλάδα;
Το άρθρο 106 παράγραφοι 1 και 2 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει:
” 1. Για την εδραίωση της κoινωνικής ειρήνης και την πρoστασία τoυ
γενικoύ συμφέρoντoς τo Kράτoς πρoγραμματίζει και συντoνίζει την
oικoνoμική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκoντας να εξασφαλίσει την
oικoνoμική ανάπτυξη όλων των τoμέων της εθνικής oικoνoμίας. …
2. H ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε
βάρoς της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιoπρέπειας ή πρoς βλάβη της
εθνικής oικoνoμίας.”
Η φράση “ιδιωτική oικoνoμική πρωτoβoυλία” συμπεριλαμβάνει και το
ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα που ασκεί φοροδιαφυγή με τη βοήθεια των
πολιτικών και ροκανίζει τα λεφτά μας:
“Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 4,5
δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο μπαίνει ο «Ηρακλής», που εγκαινιάστηκε τον
Δεκέμβριο του 2019,… Συνολικά οι τιτλοποιήσεις για τις οποίες το
Ελληνικό Δημόσιο παρείχε την κρατική εγγύηση αναμένεται να φτάσουν τα 55
δισ. ευρώ…”
(Ο όρος τιτλοποίηση είναι ευφημισμός του όρου “δωράκια δισεκατομμυρίων
απο τα χρήματα του Ελληνικού λαού στις ιδιωτικές τράπεζες)
Είναι σαφές ότι αυτό το χειρίστης ποιότητας νομοσχέδιο δεν έχει
συνταχθεί από νομικούς αλλά από οικονομολόγους με συγκεκριμένους
αποικιακούς σκοπούς λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια είναι μια χρυσή
ευκαιρία για τις τράπεζες και η ιδιοκτησία των ΕΛΛΗΝΩΝ γεμάτη ήλιο και
θάλασσα ανοίγει την όρεξη σε πολλούς..
Αυτό είναι το δήθεν “δημόσιο συμφέρον” που μερικοί επικαλούνται.
Ας μην ξεχνάμε ότι η νέα δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ χρωστούν στις τράπεζες
πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Πρόκειται για έναν ναζιστικό και εγκληματικό νόμο που επιβάλλει την
εσχάτη των ποινών σε περίπτωση μη πληρωμής του φόρου μέσω της διακοπής
της ηλεκτροδότησης, κατάσταση απαράδεκτη για μία χώρα που το Σύνταγμα
της βασίζεται στην “αξία του ανθρώπου”.
Αυτή είναι η θεραπεία του σοκ, μια συνεχής κατάσταση τρομοκρατίας, που
εφαρμόζεται, οπως είναι πασίγνωστο, σε όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ, από αυτούς
που κινούν τα νήματα του (ιδιωτικού) διεθνούς νομισματικού ταμείου,
πάντα με την αγαστή συνεργασία τοπικών πολιτικών και δικαστών.
Από την ιστοσελίδα του διεθνούς νομισματικού ταμείου μαθαίνουμε ότι
υπάρχουν συμφέροντα της οικογένειας Rothschild για την επιβολή φόρων στα
ακίνητά μας.
Η Christine Lagarde, που ως γνωστόν πίεσε για την επιβολή δυσανάλογων
φόρων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει σε άρθρο της 5ης Μαΐου 2014 ότι η
επιλογή “ΝΑ ΚΑΝOYN ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (MAKING
GREATER USE OF PROPERTY TAXES)” είναι μια απόρροια της Inclusive
Capitalism Initiative,που βασίζεται σε μια ιδέα της Lynn de Rothschild:
” Good morning. What a great privilege to be here among such illustrious
guests to discuss such an important topic.Let me thank Lady Lynn de
Rothschild and the Inclusive Capitalism Initiative for convening today’s
event. I would also like to recognize the great civic leaders here
today—His Royal Highness, the Prince of Wales; President Clinton, and
Fiona Woolf, Lord Mayor of the City of London.We are all here to discuss
“inclusive capitalism”—which must be Lynn’s idea! But what does it mean?
As I struggled with the answer to that, I turned to etymology and to
history. …..Some potentially beneficial options can include making
income tax systems more progressive without being excessive; making
greater use of property taxes; expanding access to education and health;
and relying more on active labor market programs and in-work social
benefits….”
https://www.imf.org/en/News/Articles/2015/09/28/04/53/sp052714
Ο ΕΝΦΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ,ΟΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ,ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΝΕΡΓΕΙΑ,ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ .
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 3 ΔΙΣ. ;ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ. ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, με
την απόφασή του της 22.6.1995 (BVerfGE, 93, 121), μεταξύ άλλων, ότι η επι-
βολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παραλλήλως προς άλλους υφισταμένους
φόρους, δεν πρέπει θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, κα-
θώς και ότι ο φόρος πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται ετησίως από τα ει-
σοδήματα τα οποία προέρχονται κατά συνήθη χρήση από την περιουσία αυ-
τή. Περαιτέρω, με αφετηρία την παραδοχή ότι το εισόδημα το οποίο προκύ-
πτει από την περιοδική εκμετάλλευση της περιουσίας πρέπει μεν να συμ-
βάλλει στην κάλυψη των δημοσίων βαρών, συγχρόνως, όμως, ένα τμήμα του
πρέπει να παραμένει εις χείρας του φορολογουμένου, έθεσε το σχετικό ό-
ριο στο ήμισυ του ως άνω εισοδήματος, υπό την έννοια ότι η συνολική φο-
ρολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει,
κατά προσέγγιση, το ήμισυ του εισοδήματος που παράγεται από αυτή
(Halbteilungsgrundsatz, αρχή της «διαιρέσεως εις το ήμισυ»).
Συναφώς, το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο (Conseil Constitutionnel) έκρινε, με την 98-405 DC απόφασή του της 29.12.1998 επί του φόρου αλληλεγγύης επί της
(κινητής και ακίνητης) περιουσίας (Impôt de Solidarité sur la Fortune), ότι ο
ως άνω φόρος κατοχής της περιουσίας πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται
διά των εισοδημάτων που παράγει αυτή και, συνεπώς, για να είναι η φορο-
λόγηση της περιουσίας συνταγματικώς ανεκτή, πρέπει η κατοχή της να συν-
δέεται και με παραγωγή εισοδήματος
ΒΑΛΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΟ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 15% ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΤΖΙΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ.
ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300ΔΙΣ€ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΣΑΝ “ΒΟΗΘΕΙΑ” ΝΟΜΙΜΟΤΟΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,
ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 13-14-15-16-17-18-19-20η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ